Haarlem,
22
april
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Ook online staan docenten voor je klaar’

In gesprek met studenten over online onderwijs Inholland

In deze tijden van corona vullen studentenroosters zich met online lessen via Microsoft Teams en andere alternatieven. Studenten Lindi, Ian en Marcel vertellen over hun ervaringen met het online onderwijs. "Persoonlijk contact in deze tijden is lastig. Juist daarom vind ik het fijn dat docenten online extra contact met ons houden."

Door Lisa Tazelaar

“Mijn opleiding bestaat vooral uit projecten, dus ik had altijd al weinig lessen. Nu dus nog minder”, zegt Ian, eerstejaarsstudent Creative Business. “Er is wel elke week een moment om vragen te stellen, de docenten staan ook echt voor je klaar.” Lindi, tweedejaarsstudent Creative Business, zit in een goed georganiseerde module, waarbij ze de colleges online kan volgen. “Het ligt ook aan de module. De ene is beter geregeld dan de andere.” Marcel, die in het tweede jaar zit van de opleiding Business IT & Management krijgt de colleges ook online aangeboden. “Het concept van de lessen is hetzelfde, maar het fysieke deel is verdwenen.”

Digitale aanpak
Marcel is tevreden over de manier waarop zijn opleiding het online-onderwijs aanbiedt. “De lessen worden opgenomen, dus ik kan ze terugkijken. Ook ben ik veel aan het werk. Als ik les heb, volg ik die. Wanneer de les afgelopen is kan ik weer verder met mijn werk. Het vanuit huis werken is dus goed te combineren met mijn privéleven. Een nadeel is dat je minder betrokken en gefocust bent. Je volgt de lessen op een afstand, dus je voelt als student minder de behoefte om vragen te stellen. Daardoor blijft het vaak bij het verhaaltje van de leraar en gaan we minder diep in op de stof.”

Ook Ian en Lindi vinden de aanpak van hun opleiding goed, maar hebben moeite met het gebrek aan sociale interactie. “Ik vind het jammer dat ik tijdens deze module weinig lessen heb. Daardoor mis ik veel informatie”, vertelt Ian. Lindi: “het feit dat het geen fysieke lessen zijn kan invloed hebben op je motivatie. Ik heb daar zelf niet zo’n last van, maar andere studenten dan weer wel. Het werkt voor de een positiever dan voor de ander.”

 

Zoals nu met corona hoeft niet voor altijd. Ik mis het fysieke contact in het onderwijs. Een combinatie van online les en thuiswerken lijkt me daarentegen wel een mooi alternatief voor de toekomst.
Marcel, student Business IT & Management

Persoonlijk en dichtbij in tijden van corona
Persoonlijk contact tussen docenten en studenten lijkt lastig in deze tijd. Toch zien de studenten dit anders. Lindi: “Ik kan een individueel gesprek aanvragen. Ook reageren de leraren nu nog sneller en beter op mails dan daarvoor.” “Inholland is betrokken. We krijgen veel mails met updates en tips”, vindt Ian. Marcel heeft een andere ervaring. Hij wacht al zo’n twee weken op een antwoord van een docent. “Maar”, zegt hij, “de meeste docenten reageren erg snel. Ze doen hun best om alles goed in te richten.”

Professionals
De omslag naar online onderwijs is een grote verandering. Hoe ervaren Lindi, Ian en Marcel dat? Kunnen zij zich goed aanpassen? Daarin verschillen de studenten van mening. Marcel had verwacht dat hij door het vele thuiszitten het gevoel zou krijgen dat hij niet meer studeert, maar het tegendeel is waar. “Ondanks de grote veranderingen heb ik toch het gevoel dat ik nog steeds bezig ben met een opleiding.” Ian: “Inholland zou meer kunnen inspelen op de situatie. Er zou bijvoorbeeld een college gegeven kunnen worden over wat het coronavirus doet met de evenementenbranche. Dan leer je veel over de praktijk.” Lindi vindt dat je je als hogeschool moeilijk op een dergelijke situatie als de coronacrisis kan voorbereiden. “Ze proberen ons wel goed te begeleiden, onder andere door directe links naar online colleges te mailen.”

Een goede aanpak
Al met al zijn de studenten te spreken over de aanpak van de hogeschool. “Inholland probeert optimaal gebruik te maken van de situatie met de online lessen en vragenuurtjes. Ik hoor geen geklaag, de docenten gaan gewoon door met wat ze moeten doen en maken er wat van. Ik vind het fijn dat ze zoveel contact met ons houden”, zegt Lindi. Ook Ian ziet de positieve kanten aan het thuiswerken. “Omdat je veel alleen zit, moet je je best doen om het creatieve in jezelf naar boven te halen. Je leert alleen creatief te zijn, wat voorheen altijd in groepsverband ging.”

“Inholland doet het prima”, zegt Ian. Lindi: “De docenten doen wat ze kunnen doen. Deze situatie is voor iedereen nieuw. Ik ben tevreden.” Ook Marcel mist niets meer vanuit de hogeschool. “Dit hoeft niet voor altijd, ik mis het fysieke wel. Een combinatie van online les en thuiswerken lijkt me daarentegen wel een mooi alternatief voor de toekomst.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.