Haarlem,
29
oktober
2020
|
08:30
Europe/Amsterdam

Op jouw afval kun je fietsen

IMG_5455

Van zo’n 500 lege yoghurtbakjes kun je een kinderwagen maken en van zo’n 100 lege blikjes een nieuw fietswiel. Afval is helemaal geen afval. Afval is een duurzame bron voor nieuwe producten. Bij Inholland werken we daaraan mee door ons afval te scheiden.

Sinds het begin van dit studiejaar hebben al onze locaties nieuwe afvalstations. Hier kun je papier en karton, koffiebekertjes, PMD-afval en restafval gescheiden weggooien. PMD staat voor plastic, metaalverpakkingen en drankkartons.

Waardevolle grondstoffen sparen
Misschien scheid je thuis ook PMD-afval. Dan zie je meteen hoe groot het volume van al dit materiaal is en hoeveel minder er bij het restafval komt. Dat is een goed teken. Want restafval is duur om te verwerken. Het moet worden verbrand, wat behalve energie en vulmiddel voor asfalt niet veel meer oplevert. Verbranding is bovendien niet goed voor het milieu.

Plastic flesjes worden sportshirts
Gelukkig kunnen we veel meer met PMD-afval. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar het plastic drankflesje voor je het (leeg!) weggooit. Alleen al dit kleine flesje bestaat uit drie soorten plastic. Van het harde dopje, het zachtere flesje tot het flexibele etiket: het zijn stuk voor stuk grondstoffen voor andere, nieuwe producten. Zo kan al van zes plastic flesjes, gesponnen tot garen, een sportshirt worden gemaakt. Helemaal duurzaam én eerlijk!

50 procent minder CO2
Hoe we al het verschillende plastic recyclen? Onze afvalverwerker brengt het PMD-afval in geperste balen naar een sorteermachine waarna de verschillende soorten kunststof worden omgesmolten en vervolgens tot kleine korrels gemaakt. Het plastic van deze korrels is even goed als plastic uit olie. Terwijl het de helft van de CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met nieuw plastic. En het mooie is: kunststof kun je steeds opnieuw recyclen.

Tips voor minder plastic afval
Plastic recyclen is goed, minder gebruiken nog beter:

  • Drink daarom water uit je eigen waterfles.
  • Koop groenten en fruit los of in een herbruikbaar tasje.
  • Neem je eigen tas mee bij het boodschappen doen.