Haarlem,
07
juni
2019
|
11:20
Europe/Amsterdam

Open Avond - verhalen van bezoekers

Waarvoor zijn jullie naar de Open Avond gekomen? We vroegen het woensdag op de locaties aan bezoekers. Ouders, kinderen én een jong stel vertellen over hun drijfveren.

Dierenarts worden via het hbo

Esther en haar dochter Tessa, Dier- en Veehouderij Inholland Delft

Enthousiast swipet Tessa om de foto’s op haar mobieltje te tonen van Star Lord en Tony Stark. Moeder Esther trekt een grimas. In plaats van de Marvel-helden zien we namelijk in close-up twee springspinnen. Ergens gevonden, en in een bak gedaan, verzorgt Tessa haar nieuwe huisdiertjes met water en krekels. “Dan kun je mooi hun gedrag zien. Zo cute!”

Zorgen voor spinnen, haar kat, lege flessen ophalen voor lijdende ‘galberen’ in Azië of acties voor andere goede ‘dierendoelen’. De liefde voor natuur en dieren zat er al vroeg in bij Tessa. Ze is vastbesloten om dierenarts te worden, maar kiest daarvoor een route via het hbo. Een jaar voor haar havo-eindexamen is ze al zorgvuldig bezig deze route te verkennen. Vanavond is ze met haar moeder Esther vanuit Zoetermeer naar Delft gekomen om een kijkje te nemen bij de opleiding Dier- en Veehouderij.

“Aan intelligentie ontbreekt het Tessa niet”, zegt haar moeder. “Maar haar manier van leren is, door onder andere een milde vorm van autisme, anders dan die van de gemiddelde leerling.” In plaats van vwo en dan de universiteit kiest Tessa dan ook liever ervoor om eerst het hbo te doen. Later gaat ze Tessa: “We hebben al bij de HAS (Hogere Agrarische School, red.) in Den Bosch gekeken. Een leuke opleiding, maar het is wel erg ver.”

Dier- en Veehouderij in Delft is dan een stuk dichterbij. Maar anders dan een opleiding aan de HAS zou de opleiding van Inholland veel minder op dieren gericht zijn en meer op techniek en business. Het beeld dat Tessa’s decaan aanvankelijk schetste klopt echter niet helemaal. De verhalen over de diverse projecten met dieren, en ook het kleinschalige onderwijs maken Tessa en haar moeder enthousiast.

“Ik vind het wel heel spannend om te gaan studeren”, zegt Tessa. Haar moeder knikt. “Aanvankelijk hadden we, voor haar om even bij te komen, een jaartje ‘blijven zitten’ ingepland. Ze heeft namelijk echt loeihard gewerkt de eerste jaren. Nu gaat ze waarschijnlijk toch over, en komt het examen opeens snel dichterbij. Dat ze gaat studeren vind ik alleen maar heel erg leuk. Het komt écht uit haar zelf. Ze gaat ervoor.”


 

Mensen laten merken dat ze ertoe doen

Penny en haar partner Marnix, Social Work Inholland Haarlem

Penny Jenkinson en Marnix Sluiters hebben vanavond oppas geregeld voor hun zoontje van één, want mama wil weer gaan studeren. Penny: “Ik heb de mbo-opleiding voor filmacteurs gevolgd en vervolgens een aantal klussen gedaan als voice-over. Maar de filmwereld viel me tegen. Hard, kritisch, veel onzekerheid…” Nu wil ze Social Work gaan doen, de deeltijdvariant in Haarlem, want daar wonen ze.

“Ik vind het fijn om met mensen te werken en ze te laten merken dat ze ertoe doen. Tijdens de puberteit voelde ik me vaak alleen en niet gehoord. Wat had het mij goed gedaan als er toen iemand was geweest die een arm om me heen had geslagen. Wat ik toen heb gemist, wil ik aan anderen geven. Aan de mensen die dat nodig hebben.” Dat gevoel is versterkt na de geboorte van hun zoon. “Als hij later ergens mee zit en dat niet met zijn moeder kan of wil bespreken, dan moet hij bij iemand terecht kunnen.”

Marnix kijkt vol trots naar zijn vriendin. “Ja, Social Work past goed bij Penny. Het wordt even afwachten hoe het gaat met studie en kind maar dat gaat goedkomen. Althans, dat hoop ik. Voor Penny en voor mezelf want ik wil ook weer studeren. Niet dit jaar al, maar volgend jaar wil ik de Pabo gaan doen. Volgens mij is er veel behoefte aan mannen voor de klas.”


 

Lekker vroeg oriënteren

Daphne en haar moeder Isette, diverse opleidingen Inholland Den Haag

De Open Avond van Inholland Den Haag: Daphne is met haar moeder Isette aanwezig! Daphne zit in 4 havo: lekker vroeg oriënteren dus. Met haar middelbare school is ze een keer bij Inholland Den Haag geweest en het beviel haar wel. Helaas stond Inholland niet met een stand op de scholenbeurs in haar woonplaats Zoetermeer, waardoor er niets anders op zat dan gewoon nog een keer langskomen.

Daphnes interesses zijn enorm breed: van sport en biologie tot economie en management. “Wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet. Ik had hetzelfde met mijn vakkenpakket in havo 3, ook een moeilijke keuze. Ik dacht: zo meteen laat ik vakken vallen die ik later toch nodig blijk te hebben voor mijn studie... Daarom wil ik naar een brede studie kijken zoals Business Studies. In elk bedrijf kun je daar wel mee terecht, en ik wil graag veel opties hebben straks.”


 

'Business Studies als opstap naar een opleiding biologie'

Loek (en zijn vader), Business Studies bij Inholland Alkmaar 

Loek zit nu in 4 havo en is zich samen met zijn vader alvast aan het oriënteren op een vervolgopleiding. Hij weet heel zeker dat hij na zijn examen nog bij zijn ouders wil blijven wonen. “Ik ben dan pas 17 en heb nog geen zin om het huis uit te gaan.”

“Ik ben eigenlijk meer in biologie geïnteresseerd”, geeft Loek aan. Maar voor een hbo-opleiding biologie is de reistijd te lang. Ze wonen namelijk in de kop van Noord-Holland. “Ik zoek nu naar een studie ertussen. Iets opvullen en daarna doorstuderen.” Omdat Inholland Alkmaar beter te bereizen is, is dat een logische keuze.

De broer van Loek studeert nu Technische Bedrijfskunde aan Inholland Alkmaar. Misschien ook iets voor Loek? “Ik ben iets minder technisch dan mijn broer, wiskunde is niet echt mijn ding, maar Business Studies lijkt me leuk.” Ze hebben zich goed laten informeren: “Het is best wel breed, je kunt er alle kanten mee op. Maar het is vooral belangrijk om te kijken waar gebrek aan is binnen de bedrijven.”


 

Cliënten begeleiden én dieren verzorgen op een zorgboerderij

Mandy en haar moeder Sonja, Social Work bij Inholland Alkmaar

“Zie jij je hier straks lopen, voelt dit als jouw school?” Volgens de moeder van Mandy is dat de belangrijkste vraag die je kan stellen. “Je krijgt daar een heel duidelijk antwoord op en daarop baseer je dan je keuze. Zolang ze maar haar eigen hart volgt, dat is het belangrijkste.”

Mandy (17) rondt volgend jaar de mbo-opleiding Dierverzorging in Alkmaar af en is zich nu alvast aan het oriënteren. Bijna al haar klasgenoten gaan straks werken en ook zij heeft al een baan aangeboden gekregen op de zorgboerderij waar ze stage loopt. Maar dat ze nog wil doorleren, dat staat vast. “Mam, ik ben nou nog jong, waarom zou ik geen hbo doen?”

Met haar mbo-diploma niveau 4 op zak kan Mandy straks alle kanten op. In eerste instantie ging haar voorkeur uit naar de vervolgopleiding Dierverzorging op hbo-niveau in Leeuwarden. Een logische stap, maar dat zou betekenen dat ze op kamers moet. En daar voelen zowel moeder als dochter weinig voor. Niet alleen door de hoge kosten, maar ook vanwege de grote uitval van lesuren. “Om zo aan je lot overgelaten te worden, op een hbo-opleiding helemaal in Leeuwarden, dat vinden we niks.”

Tijdens haar stage op de zorgboerderij wilde Mandy van alles weten over de achtergronden van de cliënten van de dagbesteding. Nu kijkt ze of ze na haar mbo de hbo-opleiding Social Work bij Inholland Alkmaar kan volgen, want hoe mooi is het als ze de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking kan combineren met het verzorgen van dieren? Op de vraag of zij zichzelf hier straks ziet rondlopen reageert ze enthousiast: “Jazeker, iedereen is heel aardig. Ik heb een goed beeld gekregen van de opleiding en dit is lekker dichtbij.”


 

'Voor mij is alles nog een vraagteken'

Sam (en haar moeder Petra), Leisure & Events Management bij Inholland Diemen

Haviste Sam heeft zich samen met haar moeder Petra laten voorlichten bij Leisure & Events Management. “Ik ben vorig jaar gezakt, wél met hard werken. Dit jaar heb ik weer examen gedaan en nog een keer goed mijn best gedaan, maar het ging ook nu moeizaam. De uitslag kan dus alle kanten op, het is nog spannend.” Sam kijkt nu zowel op het mbo als op het hbo rond. “Mocht ik het examen niet halen, dan is mbo een oplossing.”

Sam vindt het lastig om een keuze te maken. “Het is voor mij een vraagteken wat ik ga doen. Ik weet echt niet wat ik later wil worden. Ik heb wel studiekeuzetesten gedaan op internet, maar ben nog niet naar een studiekeuzeadviseur gegaan.”

Krijgt ze veel hulp bij haar studiekeuze? “Natuurlijk van mijn ouders en ook wel een beetje van school, maar ik vind niet dat ik daar heel veel hulp krijg. Mijn vriendinnen en ik zitten uiteraard in hetzelfde schuitje, dus we hebben het er wel over. Zij zijn er wat makkelijker in, maar het is niet zo dat ik daardoor op het idee kom om iets te gaan doen wat zij ook gekozen hebben. Ik maak mijn eigen keuzes.”

Het nemen van een besluit vindt Sam best eng: “Ik begin liever niet aan iets waarvan ik niet zeker weet of ik het zou willen. En omdat er naar mijn gevoel niet één studie perfect is voor mij, is het moeilijk om een keuze te maken. En zeker ook het niveau, want havo haal ik net aan en dan weet ik ook niet of het hbo wel echt geschikt is voor mij. Dus als ik slaag kan ik misschien nog steeds beter naar het mbo. Ik moet nog over heel veel dingen nadenken.”


 

'Het proces van de zwangerschap, ik vind het zo interessant!'

Emma (en haar moeder), Verloskunde bij Inholland Amsterdam

Emma volgt op dit moment de mbo4-opleiding tot apothekersassistent. Ze gaat na de zomer naar het derde jaar. “Ik ben hier voor de opleiding Verloskunde. Ik heb lang getwijfeld tussen Verpleegkunde en Verloskunde, maar eigenlijk weet ik het nu wel zeker."

"Ik wil al heel lang iets met kinderen doen, maar iets in de kinderopvang of pedagogiek of het onderwijs is niks voor mij. Ik kijk vaak naar tv-programma ’s als Vier handen op één buik, of Bevallen met... Dat vind ik echt fantastisch, ik denk daar de volgende dag nog steeds over na. Dus ja, als het me blijkbaar zo interesseert… en eerlijk gezegd heb ik dat niet snel! Ik vind het proces heel interessant om te zien en heel mooi. Bloederig? Nee, dat maakt me helemaal niks uit.”

Emma’s moeder haakt er gelijk op in: “Ze zit gewoon zonder blikken of blozen naar open hart-operaties te kijken. Haar broer valt flauw hoor! Ze is er echt geknipt voor.” Emma wordt steeds enthousiaster: “Dat hele proces van het begin van de zwangerschap tot de bevalling, die ontwikkeling van het lichaam van een zwangere vrouw… ik vind het zo interessant! Ik heb al die programma’s gezien; gisteren nog, tot 12u ’s nachts!”

Emma woont nog bij haar ouders in Haarlem. Haar moeder vindt dat wel prima: “Ze heeft het goed thuis, dus ze kan gerust nog een tijdje blijven.” Op kamers gaan is duur, weet Emma. “En ik wil het liefst geen studielening aangaan.” Gelukkig is de afstand tussen Haarlem en Amsterdam niet zo groot, dus dan is de keuze snel gemaakt.


 

'Ik kijk ernaar uit om aan het hbo te studeren '

Larissa, Creative Business Rotterdam

Larissa komt uit Alphen aan de Rijn en is in afwachting van haar eindexamenuitslag. Ze is naar Inholland Rotterdam gekomen omdat de hogeschool veel verschillende studies aanbiedt. “En Rotterdam trekt me aan omdat het een levendige, gezellige stad is. Ik kom voor Creative Business. Je leert hier meer dan alleen de basis. De studie is erg breed en dat trekt mij enorm aan. Hierdoor heb je na je studie een grote keuze uit verschillende beroepen.”

“Op de middelbare school heb ik elke dag veel lessen en is het lastig mijn sport in te plannen naast al het huiswerk dat ik krijg. Op het hbo heb ik veel meer zelfstudie, waardoor ik mijn sport en studie beter kan combineren en zelf kan plannen wanneer ik wat doe. Daarom kijk ik er erg naar uit om te studeren in het hbo.” Larissa denkt misschien nog een herkansing te moeten maken voordat ze geslaagd is, maar ze heeft er volle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wij hopen Larissa volgend jaar te mogen verwelkomen als student van Inholland Rotterdam!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.