Rotterdam,
19
februari
2020
|
10:47
Europe/Amsterdam

‘Open cultuur en ontwikkelkansen inspireren minister’

Van Engelshoven op werkbezoek bij Inholland Rotterdam

De open cultuur en de kansen die studenten krijgen om zich te ontwikkelen noemde minister Ingrid van Engelshoven als belangrijke indrukken na haar bezoek aan Inholland Rotterdam maandag. De onderwijsminister liet zich een middag lang informeren en inspireren door studenten over innovatieve vormen van hoger beroepsonderwijs.

“Wat een sympathieke vrouw”, zegt Melisa Özkan na het bezoek van de minister. De derdejaarsstudent Tourism Management deelde haar verhaal met Van Engelshoven over het vinden van een geschikte stage. ‘Ik heb maanden gezocht. Omdat ik alleen maar afwijzingen ontving heb ik de keuze gemaakt om een studiebreak te nemen. Dat was een heftige beslissing. Het was fijn dat ik dit persoonlijke verhaal kon delen met de minister. Ze toonde interesse en deelde ook een persoonlijke ervaring. Zo vroeg ze bijvoorbeeld wat mijn ouders er van vonden en wilde graag weten hoe het nu met me gaat.”

Bezoek aan innovatieve onderwijsconcepten
Aan de hand van inspirerende voorbeelden van innovatieve onderwijsconcepten bij Inholland Rotterdam ziet Van Engelshoven dat het hbo een razendsnelle ontwikkeling maakt richting activerende, zeer praktijkgerichte onderwijsvormen. Studenten bouwen nu al aan hun cv door te werken aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers. Dat maakt het onderwijs actueler en relevanter en de overstap naar de beroepspraktijk kleiner dan ooit.

De minister ging langs bij Plint010 waar studenten van verschillende opleidingen zich inzetten voor concrete vraagstukken en opdrachten van Rotterdamse organisaties. Ook ging ze op bezoek bij Rechtswinkel010, waar studenten Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten gratis advies geven aan Rotterdammers die rechtshulp niet kunnen betalen. Daarnaast stond de Actieacademie op het programma waar studenten Social Work aan actuele stedelijke vraagstukken werken. Hogeschool Inholland Rotterdam wil de hele begane grond inrichten voor deze vormen van onderwijs en daarmee een buurtfunctie vervullen.

Studentenwelzijn en diversiteit
Het werkbezoek begon ‘s middags met een strategische dialoog met de minister over de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, hoe beroepsgerichte professionals zich blijvend kunnen ontwikkelen en de regionale verankering van onderwijs en onderzoek in de stad. Daarna ging het om de studenten. Hoe gaan zij en de hogeschool om met stress en succes bij studenten? Welke rol spelen de Studiesucces Centra, waarmee Inholland dit studiejaar is gestart? Ook ging de minister in gesprek met studenten en docenten over gelijke kansen, toegankelijkheid en diversiteit. Tot slot bezocht ze de regionale samenwerking in nieuwe onderwijsvormen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.