Diemen,
26
april
2022
|
08:59
Europe/Amsterdam

‘Openstaan voor andere inzichten? Daar leer je van.’

Wat is het leermoment van student Dakota Amsen?

Dakota (1)

De opleiding Communicatie aan Inholland Diemen was voor Dakota (22) een schot in de roos. “Inmiddels ben ik tweedejaars en weet ik zeker dat deze opleiding perfect bij mij past. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en vind de manier waarop het onderwijs is georganiseerd heel fijn.” Die is bijzonder; in plaats van hoorcolleges, strakke roosters en tentamens zijn er trainingen, masterclasses en heel veel praktijkopdrachten. Dakota: “Die opdrachten zijn soms spannend en hebben vaak verrassende uitkomsten. Zoals laatst bij een opdracht in de Amsterdamse Bijlmerbuurt.” 

Voor dit project hield Dakota straatinterviews voor de gemeente Amsterdam. Dakota: “De gemeente wil iets betekenen voor hangjongeren in de buurt en vroeg ons te onderzoeken waar zij behoefte aan hadden.” Samen met een studiegenoot sprak Dakota jongeren aan in winkelcentra. Ze was verrast over het aantal jongeren dat mee wilde werken. En ook de antwoorden verbaasde haar: “Veel jongeren wilden vooral meer plekken om cursussen te volgen of waar ze iets artistieks konden doen. Het verschil tussen de doelgroep en mijzelf bleek daarin dus helemaal niet zo groot”, ontdekte ze. 

Mening bijstellen 
Dat Dakota haar mening moest bijstellen, vindt ze geen probleem. Integendeel. “Op school worden we gestimuleerd om met elkaar te discussiëren en open te staan voor andere inzichten. Daar leer je van. Op school zijn we nu ook bezig met een project over body-positivity, waarmee bedoeld wordt dat ieder lichaam oké is. Toen hoorde ik voor het eerst dat meiden met een te laag gewicht soms ook gepest worden. Ik wist dat niet.” 

Overstappen 
Voordat Dakota begon aan deze studie, volgde ze een opleiding Logistiek Management. “Omdat ik best een opgeruimd typ ben en goed kan organiseren, leek me dat wel wat. Maar ik vond het helemaal niet leuk en besloot te switchen . Sommige mensen raadden me dat af omdat ik een van de weinigen was die in één keer de propedeuse had gehaald. Maar dit wist ik zeker.” Van haar overstap heeft Dakota geen moment spijt gehad. Vooral de vrijheid die ze bij Communicatie heeft om zelf haar leerroute vorm te geven vindt ze belangrijk. Ze besloot bijvoorbeeld voor een aantal thema’s verdiepingsvakken te volgen. “Ik wil me graag specialiseren in social media en SEO, zodat je met een product of boodschap goed vindbaar bent op het internet. Dat interesseert me. Ik wil er zoveel mogelijk over leren.” 

‘Lef’ als leeruitkomst 
En het beoordelingssysteem van de opleiding waardeert ze ook. Dakota: “Na de afronding van opdrachten, reflecteren we op onze prestaties en onszelf. Dat doen we aan de hand van zeven leeruitkomsten.” Een daarvan is bijvoorbeeld ‘lef’. Dat staat natuurlijk ook voor durven je mening aan te passen. 

Donna & Dakota 
Wat betreft de toekomst, droomt Dakota in verschillende richtingen: “Na een binnen- en buitenlandse stage verderop in mijn studie, wil ik misschien een bedrijf starten. Mijn moeder werkt ook in de communicatie maar vindt het lastig om alle ontwikkelingen op het gebied van social media te volgen. Hoe leuk zou het zijn als ik haar daar mee kan helpen. Al wil ik ook wel een tijdje bij een groot bedrijf werken. Dat lijkt me heel leerzaam. Of samenwerken met mijn studievriendin. ‘Donna & Dakota’ Dat klinkt best goed toch?”

Boilerplate

Bij Hogeschool Inholland leren we iedere dag door te durven. Wat ons betreft gaat leren namelijk een stukje verder dan het opdoen van kennis om een vak of beroep uit te oefenen. Daarom moedigen wij je aan om dingen uit te proberen. Zo leiden wij zelfstandig denkende professionals op die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de inclusieve wereld van morgen. Lees hier hoe dat er in de praktijk uitziet.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.