Haarlem,
17
februari
2021
|
09:31
Europe/Amsterdam

Pilots nieuwe PCM-gesprekscyclus per 2021-2022: de stand van zaken

Collega's

Met ingang van het volgende studiejaar 2021-2022 is het de bedoeling om de gesprekscyclus (PCM) en de regeling ‘beoordelen en belonen’ te wijzigen. Om deze nieuwe werkwijze vorm te geven vinden er momenteel pilots plaats, waarbij teams de ruimte krijgen om de PCM-cyclus op een eigen manier vorm te geven. Eind 2020 heeft de eerste evaluatie van de lopende pilots plaatsgevonden. In dit bericht vind je de opbrengsten tot dusver, informatie over het vervolgproces en over de mogelijkheid om je ideeën over dit onderwerp te delen.  

Momenteel doen 22 teams binnen Hogeschool Inholland mee aan een pilot om de PCM-cyclus anders in te richten. Dit gebeurt op basis van een aantal principes en met ondersteuning van een HR-adviseur. In de pilots staat het gesprek centraal over (het realiseren van) teamdoelstellingen, talentontwikkeling, reflectie en feedback. De notitie die aan de pilots ten grondslag ligt kun je lezen via SharePoint.  

Meer eigenaarschap en maatwerk 
Over het algemeen zien we dat teams meedoen omdat deze pilot hen de gelegenheid biedt om hun teamdoelstellingen centraal te stellen. ‘Beroepsonderwijs is een teamaangelegenheid’, aldus een teamleider van domein O&I. Ook vinden de teams het belangrijk om eigenaarschap daar te kunnen laten waar het hoort en om maatwerk te kunnen leveren als het gaat om gesprekken met individuele collega’s. De mogelijkheid aan te sluiten op wat er in het team aan de orde is wordt erg gewaardeerd.  

De manier waarop teams zijn gekomen tot een experimentele versie van de gesprekscyclus verschilt. Soms lag daar een besluit van het managementteam aan ten grondslag. Ook waren er teams die de PCM-cyclus in de praktijk al op een andere manier vormgaven. In die gevallen biedt de pilot dus vooral ondersteuning aan iets dat al in gang is gezet. In sommige gevallen is het proces vertraagd als gevolg van corona.  

Wat de geïnterviewden tot dusver als positief in het proces ervaren is dat een goede voorbereiding loont en dat tools en een stappenplan helpen. In sommige gevallen had de communicatie beter gekund en had een beperkte toolbox wellicht uitkomst kunnen bieden. Op hun beurt geven leidinggevenden aan dat ruimte om verder te experimenteren, ervaringen uitwisselen met andere pilotdeelnemers en externe begeleiding kunnen helpen om nog betere gesprekken in de teams te kunnen voeren. 

De werkgroep heeft tot slot gevraagd om tips als het gaat om de Inholland-brede invoering per september 2021. Deelnemers geven daarbij aan vooral niet terug te willen naar de situatie zoals die was. ‘PCM was een keurslijf en deze werkwijze sluit veel beter aan bij deze tijd’, zegt een teamleider van Creative Business daarover. Verder willen ze graag blijven werken met teamdoelstellingen en talentontwikkeling als uitgangspunten. Ook vinden ze dat training of begeleiding van leidinggevenden en medewerkers nodig is, bij voorkeur met de mogelijkheid om elkaar onderling te inspireren. Dit met een open formulier dat als groeidocument kan worden gebruikt, bij voorkeur in HR2day. Ook het loskoppelen van beoordelen en ontwikkelgesprekken wordt genoemd.   

Laat je horen! 
Heb jij ideeën over hoe onze nieuwe gesprekscyclus er idealiter uit zou moeten zien? Die horen we natuurlijk graag! Het maakt daarbij niet uit of je wel of niet in een pilotteam zit, ieders mening is welkom. We organiseren daarom een online klankbordbijeenkomst op donderdag 4 maart van 15.30 tot 17.00 uur. Aanmelden kan hier

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.