Haarlem,
20
mei
2022
|
11:04
Europe/Amsterdam

Podium voor Haarlems talent

Inholland-studenten geven invulling aan programma Plein van de Vrijheid bij Bevrijdingspop Haarlem

Studenten van Hogeschool Inholland Haarlem leveren al jaren een belangrijke bijdrage aan Bevrijdingspop Haarlem. Zo komt ieder jaar de volledige dagprogrammering en voorbereiding rondom het Plein van de Vrijheid voor rekening van studenten Creative Business. Terwijl op 5 mei zelf maar liefst drie bands van het Conservatorium Haarlem van Inholland op het podium staan.

Bevrijdingspop is het oudste bevrijdingsfestival van Nederland dat jaarlijks op 5 mei wordt georganiseerd in de Haarlemmerhout. Na twee jaar coronatijd kon het muziekspektakel eindelijk weer in de vertrouwde vorm plaatsvinden. Het trok zo’n 140.000 bezoekers.

Vanuit de module Creative Agency gingen vijf tweedejaarsstudenten Creative Business, Rik Praamstra, Puck Rezelman, Sander Kampmeijer, Britt Vlug en Martijn van de Laar, voor Bevrijdingspop aan de slag. “Vanaf het moment dat we de opdracht in januari binnenhaalden, zijn we tot aan 5 mei in één ruk door aan het werk geweest”, zegt Puck. “Heel intensief, maar wel superleerzaam! We waren net een klein bedrijfje, waarbij iedereen zijn aandeel levert.”

Plein van de Vrijheid in samenwerking met Inholland
Het Plein van de Vrijheid beslaat een eigen hoekje van het Bevrijdingspopterrein, met een podium speciaal ingericht voor Haarlems talent. Daar regelen de Creative Business-studenten alles zelf, van het volledige draaiboek tot aan de audities. Hanneke Hietbrink, is samen met Rianne Zomerdijk coördinator van het Plein van de Vrijheid: “Het is een geweldige manier om jonge geïnteresseerden te laten zien hoe een groot festival in elkaar zit. Het is daarom ook helemaal hun dag, wij zijn er slechts ter ondersteuning. De studenten beheren de social media, maken de flyers en bepalen wie er overdag optreedt. Tegelijkertijd staan de Conservatoriumstudenten vaak voor het eerst op een echt festival. Dus zowel voor als achter de schermen geven we jong talent een kans. Het leuke voor Bevrijdingspop is dan natuurlijk dat we vijf enthousiaste jongeren tot onze beschikking hebben - midden uit de doelgroep! - die met heel veel plezier dit event willen produceren.”

Concept en uitvoering
Een eerste opdracht voor de studenten was om meer leden uit de leeftijdsgroep 18-35 naar het Plein van de Vrijheid te trekken. Rik en Martijn: “We hebben zelf onderzoek onder jongeren gedaan, waaruit een duidelijke voorkeur naar voren kwam voor uitdagingen en een spelelement via socialmediakanalen. Op basis daarvan hebben we een prijsvraag/kledingwedstrijd bedacht, met als hoofdprijs tickets voor de backstage- en VIP-ruimte van Bevrijdingspop, inclusief muntjes en een rondleiding. Precies wat deze groep gaaf vindt.” Daarnaast kregen de studenten de verantwoordelijkheid over alles op en rondom het podium. Sander: “We werden erg vrijgelaten, tof was dat. We deden zelf de bandaudities, verzorgden alle communicatie en we hebben ook zelf een podiumpresentator gezocht: Wouter Boon, eerstejaarsstudent Creative Business bij Inholland. Eigenlijk waren we preproductie, artiestenbegeleiding en (back)stagemanager ineen.”

Liveoptredens
Bevrijdingspop biedt beginnende bandjes en muzikanten een mooie kans om zichzelf te laten zien, zodat ze kunnen ervaren hoe het is om hun passie te delen met een groot publiek. De drie uitverkoren Conservatoriumbands waren Mis Poes, Spadon en Jobim. “Het was ongelooflijk gaaf om 5 mei op dat podium te staan”, zegt drummer Max van Dijk van Mis Poes. “Wij maken nog niet zo lang muziek, dus des te specialer om op zo’n groot feest voor zoveel mensen te mogen spelen. We brengen Nederlandstalige discofunk en iedereen danste! Het mooie weer erbij maakte het plaatje compleet.” Ook de leden van Spadon zijn tevreden. “Er waren veel mensen, het ging goed, het was mooi. Spadon is een intercity-softrap-samenwerking tussen vrienden en familie, negen neuzen sterk, en met zo’n grote band is het best moeilijk om een goede plek te vinden om te spelen. Dit was onze kans en die hebben we met beide handen aangegrepen.”

Zichtbaar resultaat
Coördinatoren Hanneke en Rianne zijn elke keer “hartstikke blij” met de studententeams: “Ze zetten altijd weer iets moois neer.” Britt zelf vond het vooral bijzonder om in de praktijk terug te zien wat ze samen allemaal hadden bedacht. “Het resultaat van onze inspanningen was nu direct zichtbaar. Echt een gave opdracht.”

De foto's zijn gemaakt door fotograaf Roel Syperda.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.