Den Haag,
11
februari
2022
|
13:43
Europe/Amsterdam

Respecteren van elkaars grenzen

stock-photo-internal-side-it-is-isolated-on-a-black-background-7553461.jpg

Grensoverschrijdend gedrag op het werk is actueler dan ooit tevoren. Het kan enorme gevolgen hebben voor collega’s en studenten. Moeilijk is het ook je uit te durven spreken, zeker als je je niet veilig genoeg voelt om dat te doen, of niet precies weet hoe je dit kunt doen.

“Binnen onze hogeschool vinden we sociale veiligheid en jezelf kunnen zijn ontzettend belangrijk”, zegt collegelid Mieke van den Berg namens Hogeschool Inholland. “We zijn een organisatie waar we elkaars grenzen respecteren. Wat grensoverschrijdend gedrag is? Dat bepaal jij zelf. Meestal gaat het om pesten, ongewenst seksueel gedrag of geweld, maar eigenlijk komt elke vorm van ongewenst gedrag in aanmerking. Ga met elkaar het gesprek aan over wat voor jou grensoverschrijdend is. Zo leren we met elkaar de sociale veiligheid binnen onze hogeschool op orde te houden ”

Wat te doen als het jou gebeurt
Binnen de hogeschool zijn vertrouwenspersonen actief voor collega’s en voor studenten. “Krijg je te maken met gedrag dat voor jou grensoverschrijdend is, weet dan dat we voor je klaar staan,” zegt Anja Sorber, vertrouwenspersoon voor collega’s. “We begrijpen dat het ontzettend lastig kan zijn om je uit te spreken, en willen je daarom graag laten weten dat je dat bij ons veilig kan doen.”

Annemiek Salomons, student-vertrouwenspersoon, voegt toe: “Niemand mag over jouw persoonlijke grenzen heen. Melden kan moeilijk zijn en dat is heel begrijpelijk en normaal. Bij de student-vertrouwenspersonen van Inholland kan jij je verhaal kwijt, terwijl jij altijd de regie houdt. Hoe moeilijk ook, doe je verhaal!”

Waar je terecht kunt
Via Weten & Regelen op Iris vind je de namen en contactgegevens van de vertrouwenspersonen voor studenten en collega's. Zij zijn altijd beschikbaar als jou iets overkomen is waar je over wilt spreken. Ook is er informatie te vinden over het beleid van de hogeschool om ongewenst gedrag tegen te gaan.

Recent ondertekende de hogeschool het Amnesty International-manifest Let’s Talk About Yes, bedoeld om ervoor te zorgen dat in Nederland de norm is dat seksueel contact gebaseerd is op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. Inholland is een inclusieve hogeschool waar iedereen welkom is en iedereen zich, op welk onderwerp dan ook, veilig voelt. 

Contactgegevens vertrouwenspersonen Hogeschool Inholland
Vertrouwenspersonen voor studenten 

Vertrouwenspersonen voor collega's

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.