Den Haag,
16
maart
2018
|
13:05
Europe/Amsterdam

Sarah Zwiers wint voorleeswedstrijd Pabo Den Haag 2018

Voorleeswedstrijd Pabo Den Haag 2018

Onder leiding van speciale gastauteur Hans Hagen vond dinsdag de jaarlijkse voorleeswedstrijd van de Pabo van Inholland Den Haag plaats. Uiteindelijk kwam Sarah Zwiers als winnaar uit de bus. Zij mag door naar de provinciale voorleeswedstrijd op 28 maart in Rotterdam. Sarah had een volkomen natuurlijke manier van voorlezen. Dat sprak de jury erg aan.

De dag begon met een aantal voorrondes in kleine groepjes. Uit elk groepje kwam een winnaar naar voren die mocht voorlezen bij de schoolfinale. Een gezellige dag, vol passie voor de Nederlandse taal. Elke student las een zelfgekozen stukje van ongeveer vijf minuten voor. Hierna volgde een gezamenlijke feedbackronde met tips en tops. Leerzaam voor zowel de voorlezende student, als voor de andere studenten. Ook was het een fijn oefenmoment, de groepswinnaar mocht namelijk diezelfde middag nog meedoen aan de Inholland-finale!

Kinderboekenschrijver Hans Hagen betrad het auditorium met een hoop materialen. Toen hij alles zorgvuldig had uitgestald was iedereen uiteraard benieuwd naar zijn verhaal. Enthousiast en oprecht vertelde Hans over zijn eerste gedicht, gemaakt samen met zijn vrouw. “Toen ik al zestien uur over de eerste drie zinnen had nagedacht, kwam zij triomfantelijk binnen en vulde de laatste drie zinnen van het gedicht in een minuut aan...” Van gedichten en taal een spel en vrolijkheid maken, dat is Hans zijn unieke werkwijze. Al 25 jaar reist hij zo langs scholen om zijn verhaal over taal en poëzie te doen.

 

Na zijn inspirerende gedichten en verhalen was het tijd voor de schoolfinale van de voorleeswedstrijd. De vijf groepswinnaars, Danique de Vriend, Maarten van Battum, Sarah Zwiers, Gijs van Luin en Eline Wolgen lazen om beurten opnieuw hun stukje tekst voor. Ditmaal echter voor de jury en een auditorium gevuld met Pabo-studenten en docenten.

 

Hans Hagen, speciaal gastauteur voorleeswedstrijd Pabo Den Haag
Toen ik al 16 uur over de eerste 3 zinnen had nagedacht, kwam zij triomfantelijk binnen en vulde de laatste 3 zinnen van het gedicht in 1 minuut aan...
Hans Hagen, speciaal gastauteur voorleeswedstrijd Pabo Den Haag

Na de spannende, enthousiaste en soms ontroerende verhalen ging de jury onder leiding van Hans Hagen in beraad. Toen zij eruit waren kregen de studenten onafhankelijk van elkaar nog een laatste feedback. Vervolgens gaf de jury aan toch unaniem te hebben gekozen voor Sarah Zwiers als winnares! Sarah nam haar prijs in ontvangst; een oorkonde ondertekend door Hans Hagen en haar deelname aan de provinciale rondes in Rotterdam op woensdag 28 maart. “Sarah, namens Inholland Den Haag: heel veel succes in Rotterdam!”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Elroy Zwiers
21
March
2018
Trots! Succes Sarah.