Haarlem,
12
november
2020
|
09:30
Europe/Amsterdam

Smart Concepts voor bestrijding van eenzaamheid

Bij eenzaamheid wordt al snel gedacht aan ouderen, maar ook binnen andere (leeftijds)groepen is dit een veelvoorkomend en serieus maatschappelijk probleem. Eerstejaarsstudenten Creative Business van Inholland Haarlem gingen in het kader van de module Smart Concepts aan de slag om doelgroepgerichte oplossingen te bedenken die bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid. Eind oktober presenteerden ze de resultaten aan een Dragons Den van experts rondom dit thema.

De studenten pitchten hun presentaties in de collegezaal van het Inholland-gebouw. De ‘Dragons’ konden dit vanachter hun computer volgen via Teams. De techniek dreigde even roet in het eten te gooien waardoor de eerste groep haar pitch over moest doen. Maar dankzij de nodige flexibiliteit en enig improvisatiewerk lukte het toch om alle presentaties over het voetlicht te brengen. Daarbij waren de Dragons onder de indruk van de creativiteit en vooral de praktische toepasbaarheid van de ideeën van de vijf groepen studenten. "Het ziet er heel goed uit", zei eenzaamheidsdeskundige Jeannette Rijks naar aanleiding van één van de presentaties. "Veelbelovend, ik wil hier later nog wel eens over doorpraten!".

Lonely Losers Festival
Iedere groep had zich gefocust op een zelfgekozen doelgroep, waarvoor zij met behulp van Design Thinking met oplossingen moesten komen om (het gevoel van) eenzaamheid te bestrijden. Dat leidde onder meer tot concepten als The Rolling Show, een wekelijkse online talkshow waarin gasten met een fysieke beperking anderen inspireren door te vertellen wat ze allemaal wél kunnen. Voor de single millenials was een app bedacht die helpt om gevoelens van eenzaamheid om te zetten in iets positiefs. Met daarnaast het Lonely Losers Festival, waar je niet met vrienden maar juist alléén naartoe gaat en op basis van interesses een gekleurd armbandje krijgt als aanknooppunt voor gesprek. En voor de groep Mantelzorgers was er het idee van de Homiebox, een workshop door een trainer aan huis (van kookcursus tot schilderen) en een ‘moment of zen’, een rust- en verwendag voor Mantelzorgers.

Winnende team Smart Concepts 6

Hier moeten jullie iets mee!
Ook het idee voor ouders waarvan de kinderen de deur uit zijn, de empty nesters, scoorde hoge ogen. Voor die doelgroep bedachten de studenten een digitaal fotolijstje, waar kinderen een foto naartoe kunnen sturen, al dan niet vergezeld van een gesproken bericht. Die functie bestaat natuurlijk al via bijvoorbeeld Whatsapp, de studenten wilden echter juist iets dat niet via social media gaat maar direct de huiskamer (en harten) van de ouders in. "Dit gaat over mij!", reageerde één van de Dragons in de chat. "Waar kan ik deze kopen? Ik wil hem meteen hebben! Ik vrees dat dit zó’n goed idee is, dat jullie hier wel wat mee moeten doen!".

Vrienden 'vangen' 
Uiteindelijk kozen de Dragons de groep die kwam met een Pokemon-achtige app, waarmee auditief beperkten digitaal en ‘in het echt’ contact met elkaar kunnen maken om zo nieuwe vrienden te ‘vangen’. Een toepassing die volgens de Dragons goed is toegesneden op de doelgroep en die bovendien aanhaakt bij een al bekende en populaire app, waardoor de drempel om nieuwe mensen te ontmoeten enorm wordt verlaagd. Ook over dit idee wilden één van de Dragons graag nog eens doorpraten. Kortom, voor de studenten is deze module weliswaar met succes afgerond, van de gepresenteerde concepten zullen we ongetwijfeld nog meer horen…

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Andromeda van Aardenne
12
November
2020
Prachtig dit! Goed onderwerp. En wat een creatieve ideeën. Digitale fotolijst ga ik direct voor opa en oma aanschaffen. Er zijn veel groepen die eenzaam zijn. Ik ben vooral begaan met de gewone jonge student die geen handicap heeft, gewoon studeert, ogenschijnlijk alles prima voor elkaar heeft maar toch eenzaam is. Deze groep hebben jullie ook zichtbaar gemaakt. Heel goed!