Amsterdam, Diemen,
13
oktober
2021
|
14:57
Europe/Amsterdam

SSC meets Sluisbuurt

Samen brainstormen over verbinding in het nieuwe gebouw

Waar studenten met verschillende motivaties en (opleidings)achtergronden samenkomen, ontstaan vaak de mooiste ideeën. Daarom sloegen het Studentsucces Centrum (SSC) Amsterdam/Diemen en het Studentadviesteam Nieuwbouw Amsterdam de handen ineen. Ze organiseerden een gezamenlijke brainstormdag waarbij ook studieverenigingen en SLUISlab aansloten. Centrale vraag: hoe zet je een ruimte in bij het verbinden van studenten en het faciliteren van deze community, en wat kunnen wij daarvan leren voor het toekomstige Inholland-gebouw?

Maarten Mansveld, coördinator Student Adviesteam Nieuwbouw

Maarten Mansveld, net afgestudeerd aan de opleiding Facility Management in Diemen en inmiddels coördinator van het Studentadviesteam Nieuwbouw Amsterdam, blikt terug: “Ons hoofddoel van de dag was om nieuwe ideeën op te halen voor het SSC en de nieuwbouw van Inholland Amsterdam/Diemen in de Amsterdamse Sluisbuurt, maar misschien wel een grotere winst was het feit dat we de kans kregen om al die verschillende groepen te verbinden en ervoor te zorgen dat er onder elkaar wat ging groeien. Daar is denk ik heel wat behoefte aan, vooral na corona, nu we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. Daarom hebben we het ook informeel afgesloten, wat heel goed uitpakte: het is best bijzonder om voor het eerst weer eens met voor jou volslagen onbekenden aan tafel te zitten! Er werden ook echt zaken gedaan door onze studieverenigingen die altijd op zoek zijn naar meer interactie en samenwerking met studenten.”

Community building
De grote gemene delers van deze studentengroepen zijn hun activerend vermogen met betrekking tot community building, en interesse in het toekomstige gebouw van Inholland Amsterdam/Diemen en de wijk waar dat gebouw in komt te staan. Bij uitstek dus een geschikte samenstelling om wensen voor functies van het gebouw en diensten van het SSC te inventariseren. Samen met Iris van ’t Hoff (vierdejaars Leisure & Events Management) en Nora Baanvinger (bijna afgestudeerd in Communicatie) organiseerde Maarten de brainstormdag ‘SSC meets Sluisbuurt’.

Iris van t Hoff, coördinator Studentsucces Centrum (SSC) Amsterdam/Diemen

“Het leek mij handig om de dag op te zetten als een ‘Walk & Talk’”, vertelt Iris. “We wilden namelijk niet zozeer alleen losse, kleine ideetjes verzamelen, maar ook echt concepten bedenken. Bij de ‘Walk & Talk’, komen mensen wandelend aan ideeën, waarbij de omgeving inspirerend kan werken. In deze brainstormtechniek voel je je vrij genoeg om te kunnen praten, want je wandelt in groepjes van vier. Na de wandeling hebben we de groepen hun ideeën laten sorteren in de COCD-box. COCD is de organisatie die dit systeem heeft bedacht: Centrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken.”

How - now - wow
Maarten vult aan: “De COCD-box is een matrix die laat zien hoe realistisch en hoe origineel ideeën zijn en dat tegenover elkaar zet. En zo krijg je dus een ‘how’ als het origineel en onrealistisch is en je eigenlijk geen idee hebt hoe je het zou moeten uitvoeren, de ‘now’ als het realistisch is en niet superorigineel, maar wél gelijk uitgevoerd kan worden, en de ‘wow’ als het uitvoerbaar en ook heel origineel is, een topidee dus!”

Aan het eind van de dag pitchte elke groep het bedachte concept. Maarten: “We daagden de studenten uit om aan te geven: als je weinig tijd en geld hebt, wat zou je van deze ideeën realiseren? En als je juist véél tijd en geld hebt, welk idee zou je dan kiezen en hoe zou je dat zo groot en zo goed mogelijk uitvoeren?”

Theater
Een voorbeeld van zo’n groots en meeslepend idee was pitch 4: school is niet alleen een school, maar ook een kleine samenleving. We hebben meerdere disciplines, met zowel nationale als internationale studenten. Als ik alle geld en tijd had, zou ik dat gebruiken om Inholland om te bouwen tot een theater. In een theater heb je alle middelen om een TED-talk te houden, om workshops te hosten, om anderen over jouw cultuur of jouw studie te leren. Ik geloof dat een theater ook kan fungeren als werkplek waar studenten informatie kunnen verkrijgen. Studenten zijn daar om iets nieuws te leren en om in hun behoeftes te voorzien.

Een goedkoper en makkelijker uit te voeren idee was te horen bij pitch 6: wij dachten aan een koffiecorner waar studenten koffie komen halen en een gesprek brengen. In die ruimte lopen studenten rond die allerlei praktische vragen (over huisvesting, computerproblemen, activiteiten op school, etc.) kunnen beantwoorden.

Arcade
Bij meerdere groepen kwam het idee van een arcade - een gamehal - naar voren, met een pooltafel, airhockey, darts, bord- en kaartspellen, et cetera. Maar ook een boekenuitwisselpunt werd genoemd. Verder werd uit de pitches wel duidelijk dat de studenten graag willen kunnen uitgaan op of rond hun campus.

“We zetten nu alles in een presentatie”, vertelt Maarten. “Voor de nieuwbouw zitten we nog in een fase waarin we alleen de wensenbehoefte inventariseren, we kijken dus naar mogelijke plaatjes in de toekomst. Het SSC bevindt zich meer in het nu.” “Klopt”, besluit Iris. “Wij vragen wat de student wil hebben en daarop maken we aanbod. Wij vinden het ook heel belangrijk om te weten wat er gaande is, ook voor de toekomst. De behoefte van de student is bepalend, maar is ook altijd in verandering. Dat blijven wij goed volgen.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marlous
14
October
2021
Mooi initiatief!