Delft,
01
februari
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

Student Ben Onland bouwt mee aan de nieuwe zonneauto van het Brunel Solar Team

'Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door het team, waar ik nu zelf ook deel vanuit maak'

_HPV0059B

Dit jaar startten 18 enthousiaste studenten aan de bouw van de nieuwe zonneauto Nuna 12. Het Brunel Solar Team is in 1998 opgericht door een groep technische studenten die zich toen wilden aanmelden voor de World Solar Challenge. Tijdens deze challenge strijden al 30 jaar lang zelfgebouwde wagens rijdend op zonne-energie tegen elkaar. Alle teams leggen 3000 kilometer af in zware omstandigheden. Ieder jaar strijdt het team vol gepassioneerde studenten om de eerste plek. En die hebben ze dan ook meerdere keren behaald. Dit jaar werkt ook student Aeronautical Engineering Ben Onland mee aan de ontwikkeling van de Nuna 12. “Al sinds ik jong was, ben ik zo gefascineerd door de prestaties van dit team. Het is zo fantastisch dat ik hier nu zelf deel van uit mag maken.” 

Vanaf 1998 bouwt het Brunel Solar Team verschillende succesvolle zonneauto’s voor de World Solar Challenge. Met maar liefst zeven keer het behalen van de eerste plek is dit team een geduchte concurrent voor vele andere landen. Ben: “Het team is vooral heel succesvol begonnen door de komst van Wubbo Ockels. Hij heeft toentertijd zijn netwerk ingezet en ervoor gezorgd dat in 2001 het team er met de winst vandoor ging. Sinds die tijd zijn we vaak onverslaanbaar geweest. Ik denk vooral dat dit komt doordat het ieder jaar zo’n hecht en gepassioneerd team is. We werken echt fulltime aan dit project en we gaan er voor de volle 100% voor!” Iedere twee jaar bouwt het team aan nieuwe auto’s, die ook ieder jaar geavanceerder en technischer worden. “Dit jaar bestaat het regelement uit wel 60 pagina’s met eisen waar de auto wel en niet aan moet voldoen.” De races vinden ieder jaar plaats in Australië of in Zuid-Afrika. Dit jaar zal het team in oktober afreizen naar het noorden van Australië met de nieuwe zonneauto: Nuna 12. De race vindt plaats van 20 tot en met 27 oktober. 

KIVI
Al vanaf Bens jeugd is hij gefascineerd door het Delftse zonneteam. “Mijn moeder ontving thuis altijd het blad van de KIVI omdat zij in Delft heeft gestudeerd. Als kind las ik dit boekje al en zo raakte ik geïntrigeerd door de innovatieve auto die het team ieder jaar weer bouwde.” Tijdens zijn studie in Delft kreeg Ben een mail dat ze bij het Brunel Solar Team op zoek waren naar nieuwe teamgenoten. “Ik was zo verrast dat deze mogelijkheid zich voordeed. Ik was uiteraard heel enthousiast en ik heb gesolliciteerd. Dit jaar mag ik vol trots zeggen dat ik onderdeel ben van dit fantastische team.”  

Belangrijke rol als coureur 
Ben heeft dit jaar naast zijn stageopdracht een hele belangrijke rol in het team. Hij bestuurt namelijk de auto gedurende de race in Australië, samen met een andere teamgenoot. “We gaan binnenkort voor het eerst de auto testen onder zwaardere omstandigheden. Het kan namelijk in de auto zo’n 50 graden Celsius worden. Ik ben daarom al druk bezig met trainen en fit worden om deze pittige beproevingen te doorstaan.” De race start iedere dag om 8.00 uur ’s ochtends en loopt tot 17.00 uur in de middag, waarbij de coureurs om de drie uur afwisselen. “We rijden snelheden van ongeveer 100 kilometer per uur. We hebben ooit zelfs een topsnelheid van 160 kilometer per uur behaald, maar we durven vaak maar tot maximaal 130 kilometer per uur te gaan.” 

Impact vanuit studie
De planning om de Nuna 12 te verschepen is al in volle gang. “We transporteren de gevaarlijke en zware goederen al vooraf per boot. De auto wordt met het vliegtuig overgebracht. We proberen dit zo lang mogelijk uit te stellen omdat we vaak nog tot het allerlaatste moment aan de auto werken.” De vaardigheid om te plannen kreeg Ben al tijdens zijn studie, maar ook het werken met composietmaterialen is een ervaring die hij vanuit Inholland meekreeg. “Het is eigenlijk wel heel apart materiaal, maar het is wel heel fijn dat we binnen Inholland hier al mee leren werken. Zo kan ik deze basiskennis weer toepassen tijdens mijn stage.” Ook bij vakken als aerodynamica heeft Ben veel kennis opgedaan die hij toepast binnen het team.