Haarlem,
12
oktober
2017
|
11:07
Europe/Amsterdam

Student in Beeld: ‘Voor topsport en studiesucces is discipline nodig’

Roel Teillers, Linda van der Zijden, Romana Schuring en Jaimy Visser.

Een topsport combineren met een hbo-studie. Studenten Roel Teillers (Werktuigbouwkunde), Romana Schuring (Business Studies), Linda van der Zijden (Pabo) en Jaimy Visser (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) weten met hun sport en studie meerdere ballen in de lucht te houden en waren allen genomineerd voor de Wij Inholland award Topsport.

“Mijn grootste uitdaging is om tijdig rust te nemen. Ik moet zowel lichamelijk als geestelijk fit zijn om optimaal te presteren tijdens wedstrijden maar ook op school. Dit kan soms door de beperkte tijd die ik heb lastig zijn. Ik probeer goed naar mijn lichaam te luisteren en mijn vrije dagen zorgvuldig in te plannen om bij te blijven met de lesstof”, zegt trampolinespringer Roel, die naast zijn studie zo’n 25 uur in de week traint.

Koele kikker
Roel is een vaste kracht binnen het nationale team en heeft zowel individueel als in teamverband een aantal spraakmakende overwinningen geboekt. De student van Inholland Alkmaar sleepte met zijn team vier keer op rij de titel bij het Nederlands Kampioenschap Trampolinespringen (NK) in de wacht. “Niet elke training is leuk, het gaat ook weleens minder maar om dat zo lang vol te houden heb je discipline nodig. Dat geldt ook voor een studie, anders lukt het niet. Ik kan goed presteren onder druk”, vertelt Roel, die deze eigenschap het geheim achter zijn succes noemt.

Bewonderenswaardige combinatie
Inholland-collegelid Huug de Deugd beloonde Roel voor zijn bijzondere prestaties met de Wij Inholland award Topsport 2017. Inholland geeft topsporters met deze prijs de mogelijkheid om hun sportieve carrière te combineren met een hbo-opleiding door onder meer het studieprogramma aan te passen. Ook worden er soms financiële tegemoetkomingen verstrekt waarmee de topsporters kunnen werken aan een duurzame beroepscarrière.

De grootste uitdaging is om een balans te vinden tussen onze sport en studie. Een strakke planning en discipline zijn daarbij essentieel. We hebben geleerd om keuzes te maken. Daarmee lukt het vast om onze opleiding succesvol af te ronden! 
Roel, Linda, Romana en Jaimy, Inholland-studenten én topsporters. Trots op hun doorzettingsvermogen.

De jury benadrukte dat Roel een veelbelovende trampolinespringer is. “Ik heb er bewondering voor dat je naast je topsport ook in één jaar je propedeuse wist te halen. Het blijft een geweldige opgave om een hbo-opleiding naast je grootste passie, de sport, te combineren en succesvol af te ronden. Roel is hard op weg deze ambitie te realiseren”, aldus De Deugd, die naast de award een cheque ter waarde van 1000 euro uitreikte.

‘Onderzoek doen grootste uitdaging’
Romana is net als Roel trampolinespringer en studeert bij Inholland Haarlem. Ze komt uit voor het Nederlands team en is momenteel bezig met afstuderen. Romana: “Ik vond het nooit moeilijk om topsport te combineren met mijn studie. Alleen train ik nu in Den Bosch en studeer in Haarlem. Het reizen is zwaar maar de opleiding vind ik leuk. Het is voor mij een uitdaging om onderzoek te doen want dat vind ik lastig. Het leren voor tentamens gaat mij makkelijker af.” Behalve afstuderen heeft Romana nog een ander doel voor ogen: naar de Olympische Spelen van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio.

“Wij hebben grote bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Na een sportieve dip is Romana met trampolinespringen weer op haar oude niveau. Ze is binnen de nationale top een vaste deelnemer tijdens NK’s en internationale wedstrijden,” laat de jury weten, die Romana voor de vierde keer nomineerde. Vanwege haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen heeft de jury haar onlangs beloond met een ‘eervolle vermelding’ en een cheque van 250 euro.

‘Keuzes maken en grenzen stellen’
Linda werd dit jaar met haar korfbalteam Nederlands-, Europees- en wereldkampioen. Ze geeft aan dat discipline en een doordachte planning essentieel zijn voor de balans tussen korfbal en haar studie. “Ik vind het belangrijk dat mijn sport en studie goed samengaan. De grootste uitdaging is om het op beide vlakken vol te houden. Ik heb geleerd om keuzes te maken en grenzen te stellen. In de afgelopen drie jaar is dit goed gelukt. Met de juiste instelling ben ik ervan overtuigd dat ik mijn opleiding succesvol afrond”, zegt Linda die studeert bij Inholland Den Haag.

Jaimy, student bij Inholland Alkmaar, speelt betaald voetbal in de Eredivisie bij Telstar. Ze speelde in het jeugdteam van de Koninklijke Nederlandse VoetbalBond (KNVB) maar stopte destijds toen ze begon met haar studie. Jaimy: ”Ik had vanwege school nooit verwacht dat ik weer topsport zou doen. Het is harstikke leuk maar het vraagt om een strakke planning. Ik heb tijdens mijn studie stagegelopen in een gevangenis en heb daar sportlessen gegeven. De combinatie tussen voetbal en mijn studie kwam daarbij goed van pas.”

Student in Beeld
Studenten van Inholland zijn ondernemend, ambitieus en innovatief. Zij laten dit zien door de vele projecten die zij doen, vaak in opdracht van het werkveld en met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Om te laten zien hoe trots we zijn op onze studenten zijn we de campagne Student in Beeld begonnen om onze studenten in beeld te brengen. Om te laten zien waar ze mee bezig zijn.

Ken jij studenten met bijzondere projecten of die een belangrijke prijs hebben gewonnen. Studenten waar we trots op kunnen zijn en die met Student in Beeld extra aandacht verdienen? Mail dan naar communicatie@inholland.nl.

www.inholland.nl/studentinbeeld.