Haarlem,
13
oktober
2016
|
15:36
Europe/Amsterdam

Student Sportkunde wint GSW Bokaal

De GSW Bokaal ‘Maatschappelijk Ondernemen’ wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van een van de opleidingen van het Domein Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW). Degene met het meest innoverende en ondernemende afstudeerproject voor de zorg- of welzijnssector mag de prijs mee naar huis nemen. Dinsdag was student Sportkunde (voorheen Sport en Bewegen) Laquinta Arents de gelukkige tijdens de uitreiking bij Inholland Haarlem.

Omdat dit jaar alle genomineerden afkomstig waren van de opleiding Sport en Bewegen van Inholland Haarlem, vond de uitreiking vlak voor de feestelijke diploma-uitreiking van die studie plaats. De jury die alle ingestuurde samenvattingen van afstudeerprojecten beoordeelde, bestond uit docenten Jeannet Stolte, Kees Kuiper en Petra Boersma. Zij bekeken onder meer in hoeverre het project innovatief en maatschappelijk relevant is, of het doel overtuigend verantwoord wordt en of samenwerking en een betrokkenheid worden gestimuleerd.

Genomineerden
De drie genomineerden van dit jaar waren Aram Bak, Laquinta Arents en Tessa Hexspoor. Aram boog zich over de vraag hoe jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit Purmerend in de wijken Overwhere en Wheermolen gestimuleerd kunnen worden om meer te bewegen naast school. Tessa bekeek hoe ze de racketsport 'pickleball' kan implementeren onder de doelgroep van Haarlemse 55-plussers. Domeindirecteur Heleen Jumelet (domeindirecteur Gezondheid, Sport en Welzijn) riep uiteindelijk echter Aquinta Arents naar voren om de bokaal aan te overhandigen.

Ik sprak de opdrachtgever en hij zei dat het leefstijlcentrum met mijn aanbevelingen aan de slag gaat. Dus ik deed het niet voor niets!
Laquinta Arents, winnende student Sportkunde

Gericht op verbetering
Laquinta onderzocht voor een leefstijlcentrum in de Haagse Schilderswijk of het sportieve programma voor kinderen met licht overgewicht een bijdrage levert aan het behalen van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. Laquinta adviseerde het centrum dat het programma intensiever en frequenter moet worden aangeboden. De jury vond dat haar onderzoek de prijs verdiende, omdat het een mooi voorbeeld is van een evaluatie in de praktijk dat gericht is op verbetering. Daarnaast zijn de aanbevelingen realistisch. Zo raadt Laquinta meer samenwerking aan tussen de beweeg-, voedings- en coachdocenten, wat een gunstig effect heeft op het beperkte budget van het leefstijlcentrum.

Niet voor niets
De prijs kwam als een verrassing, zegt Laquinta. “Ik wist dat de andere genomineerden ook een goed onderzoek hadden uitgevoerd, dus ik ben er erg blij mee.” Ze observeerde bij lessen op vier scholen en maakte kennis met het team van WoWIJS. Ze nam ook interviews af, waardoor haar project een combinatie werd van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Ze vertelt haar onderzoek een vervolg krijgt. “Ik sprak de opdrachtgever en hij zei dat het leefstijlcentrum met mijn aanbevelingen aan de slag gaat. Dus ik deed het niet voor niets!” De rol van onderzoeker beviel Laquinta. “Misschien doe ik in de toekomst een master, maar het lijkt me sowieso leuk om later tijdens mijn werk onderzoek te doen.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.