Haarlem,
09
februari
2021
|
09:17
Europe/Amsterdam

Studentenwelzijn staat voorop in het SSC Haarlem

Het Studentsucces Centrum (SSC) van Inholland Haarlem is de ontmoetingsplek voor én door studenten, waar studentbuddy’s hun medestudenten coachen en helpen bouwen aan een studenten-community. In Haarlem startte het SSC afgelopen oktober met vijf studentbuddy’s, sinds januari zijn er nog eens zeven buddy’s bijgekomen. Twee van hen zijn internationale studenten. Vestigingsdirecteur Marije Deutekom en projectcoördinator Harmen van der Meulen bespreken het belang van het Studentsucces Centrum voor de Haarlemse Inholland-studenten.

“Je studententijd is zo veel meer dan alleen de periode waarin je je studie afrondt”, zegt Marije Deutekom. “Het is ontzettend belangrijk dat studenten zich verbonden voelen met andere studenten, maar óók met de opleiding en met de vestiging waar ze studeren. Met het SSC willen we een ‘warme woonkamer’ creëren, waar studenten graag komen en waar ze medestudenten van binnen en buiten de eigen opleiding ontmoeten. Een laagdrempelige plek, kortom, die bijdraagt aan studentenwelzijn en aan de sociale cohesie binnen de vestiging.”

Marije Deutekom, vestigingsdirecteur Inholland Haarlem
Het SSC in Haarlem is een laagdrempelige plek voor én door studenten die bijdraagt aan studentenwelzijn en aan de sociale cohesie binnen de vestiging.
Marije Deutekom, vestigingsdirecteur Inholland Haarlem

Peercoaching
De studentbuddy’s zijn er om studenten te coachen en hulp te bieden bij uiteenlopende issues. Hoe ga je projectmatig te werk? Hoe deel je je tijd in? Of wat te doen tegen faalangst? “Waar nodig zoeken de buddy’s verbinding met docenten, loopbaanbegeleiding of vertrouwenspersonen binnen de opleiding”, zegt Harmen van der Meulen. “Een belangrijk aspect, dat het studentenwelzijn echt op kwaliteitsniveau brengt.”

Het huidige studentbuddyteam bestaat bijna allemaal uit tweedejaarsstudenten. Harmen: “Zij staan midden in de doelgroep, waardoor wij nog beter kunnen inschatten waar de behoefte ligt en hoe wij daarop kunnen inspringen. Lag onze focus in het begin meer op het aanbieden van cursussen rondom studievaardigheden, nu zetten we juist vol in op de sociale binding. Dus hoe maken we het aantrekkelijk en leuk voor studenten om even binnen te lopen? Of - in coronatijd - om even in te loggen en contact te zoeken, voor een virtuele kop koffie of voor een privé of studiegerelateerde vraag.”

Persoonlijk en dichtbij
Juist de aanpak van het SSC voor én door studenten is volgens Marije de succesbepalende factor. “Die aanpak sluit perfect aan bij de persoonlijk-en-dichtbij-visie van Inholland en het past bovendien in het concept van de Inholland-professional. Wij leiden professionals op die beschikken over de juiste kennis, maar die ook stevig in hun schoenen staan en lekker in hun vel zitten.”

Heeft een student, docent of medewerker een goed idee voor een training of workshop, dan wordt hij of zij gestimuleerd om het zélf te organiseren of op te zetten. Uiteraard met hulp van het SSC. Marije: “In die zin kan je het zien als een leergemeenschap, waarbij de student kan profiteren van alle op de hogeschool aanwezige kennis, met methodieken die je normaalgesproken niet zo snel van je docenten krijgt aangereikt.” Bovendien stimuleert het studenten om meer de regie te pakken over hun eigen studieverloop.

Studenteninitiatieven
“Niet alleen als student, maar ook als studentbuddy leer je veel van het SSC”, zegt Imrane Aboulhadi, tweedejaarsstudent Sportkunde en studentbuddy. “En het motiveert ontzettend dat ik mijn eigen initiatieven mag uitwerken, want daarmee kan ik echt iets betekenen.” Vanuit het SSC organiseert Imrane in de Tetterodehal in Haarlem sportactiviteiten onder de noemer ‘Zet jezelf en je klas in beweging’. Eerst aan Sportkundeklassen, later ook aan andere opleidingen. “Ik zie regelmatig dat eerstejaarsstudenten op sociaal vlak buiten de boot vallen – en dan wordt het snel moeilijk, want op het hbo draait alles om samenwerking! Bij het SSC kunnen studenten daarom hun klas aanmelden voor een evenement en samen werken we het concept dan verder uit.”

Het eerste evenement met twee eerstejaarsklassen Sportkunde stond gepland voor januari, maar is vanwege corona helaas uitgesteld.

Contact in coronatijd
Vanwege de coronamaatregelen is het Studentsucces Centrum op dit moment puur online bereikbaar: via de mail, website, social media en WhatsApp. Het baart Marije af en toe zorgen: “Het is een prachtig initiatief vol goede ideeën en intenties, waarbij de student echt centraal staat. En juist nu is het zo belangrijk dat we dit in werking hebben. Maar weten wel genoeg studenten de studentbuddy’s te vinden nu ze niet op de vestiging komen?” Harmen: “Je ziet dat de studentbuddy’s die al over een actief netwerk beschikten gelukkig volop contact houden met hun medestudenten, maar het blijft een uitdaging om alle studenten te bereiken. Dus zoek ons vooral op! Want ook online staat het SSC voor iedereen klaar.”

Meer weten?
Heb je behoefte aan een goed gesprek of zoek je ergens hulp bij? Heb je wellicht zelf ideeën voor activiteiten? Het SSC in Haarlem is online bereikbaar via: SSC.Haarlem@inholland.nl. Meer informatie over de studentbuddy’s en de activiteiten vind je op deze site.

Op Instagram van Inholland Haarlem vind je het laatste nieuws over het SSC.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.