Haarlem,
11
april
2017
|
11:30
Europe/Amsterdam

Studieverenigingen Creatrix Populus en Voluptuaria vieren jubileum

Precies een jaar geleden zagen twee studieverenigingen het levenslicht: Creatrix Populus voor de opleidingen Media & Entertainment Management (MEM) en International Music Management (IMM) en Voluptuaria voor de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs (HTRO). Nu, een jaar later, is het feest in Haarlem als de beide studieverenigingen hun eerste jubileum vieren.

Er is een groot verschil tussen studentenverenigingen en studieverenigingen. Waar bij de eerste drank vaak de bindende factor is, gaat het bij een studievereniging om het delen van vakinhoudelijke kennis, opbouwen van relaties met medestudenten en binding met de opleiding.

Creatrix Populus
Het vierkoppige bestuur van Creatrix Populus bestaat uit Killian Popken (voorzitter), Ilona Broeders, Gioya Hessing en Martijn Rengelink. “Vanaf de start zijn we gelijk een hele actieve studievereniging, elke maand proberen we een activiteit te organiseren. Al is dat het eerste half jaar niet gelukt, toen hadden we het nog te druk met de oprichting’, vertelt Killian. Dat hebben ze dit schooljaar meer dan goed gemaakt. “We zijn een aantal keer op excursie geweest. Zoals naar de Westergasfabriek, Q music en de Endemol studio’s waar onder andere Idols en All You Need is Love worden opgenomen. Ook hebben we gastcolleges georganiseerd. Willem Schieveld vertelde over zijn carrière als tourmanager van Dyro en Oliver Heldens, en stagemanager van Best Kept Secret. En Manon en Marco van XITE vertelden over de toekomst van muziektelevisie.” De gastcolleges en de excursies zijn exclusief voor de leden. “Bij alles houden we in ons achterhoofd wat onze studenten leuk, nuttig of leerzaam zouden vinden. Naast het verbreden van kennis zijn we er ook om elkaar beter te leren kennen. Elk kwartaal organiseren we een borrel, van netwerkevenement tot feestavond.”

Dat Creatrix Populus aan een behoefte voldoet, blijkt wel uit het aantal leden. “Ons doel was om binnen een jaar 100 leden te krijgen. Dat zijn er uiteindelijk 200 geworden.” Naast alle activiteiten, de website en een eigen facebookpagina, genieten de leden van diverse voordeeltjes. Zoals korting op een jaarabonnement op het magazine DJ Mag en korting op boeken die via studiescore worden besteld. De ambitie reikt nog verder. Het idee is om op Blackboard, waar Creatrix Populus een eigen pagina heeft, een community te maken. Killian: “Een plek waar de leden elkaar online kunnen vinden, waar aanvullende lesinformatie op komt te staan, oefententamens, samenvattingen, filmpjes van gastcolleges en ga zo maar verder. Echt een aanvulling zijn op de opleiding, dat is wat wij als vereniging willen bereiken.”

Voluptuaria
Hoe kan het zo zijn dat zulke leuke, communicatieve mensen die van reizen en gezelligheid houden geen studievereniging hebben? Dat vroegen studenten Mariska Zuurbier en Irene Rook zich anderhalf jaar geleden af. Irene: “Ik hoorde studenten enthousiast praten over de introweek. Van andere opleidingen bedoel ik dan. Want omdat HTRO geen studievereniging had, was er voor ons geen introweek.” Vanuit dat gemis zijn de dames zelf gestart met de oprichting van een studievereniging voor HTRO. Gelijk al kregen ze steun vanuit het docententeam. Om ook anderen erbij te betrekken, plaatsten ze een bericht op Blackboard. “Uiteindelijk hebben we met zes studenten Voluptuaria opgericht. Gelukkig met zo veel want jeetje, wat gaat er veel tijd inzitten zeg.”

De missie van Voluptuaria, het Latijnse woord voor reizen, is om studenten buiten de Hogeschool een leerzaam en sociaal platform te bieden. En om ze een mooi introductieprogramma te bieden, natuurlijk. Irene: “De introductieweek is voor onszelf ook heel belangrijk, daar maken we kennis met de nieuwe leden. Tijdens de open dagen zijn we ook aanwezig om de nieuwe studenten warm te maken voor de studievereniging.” Op dit moment telt Voluptuaria 45 leden. Het bestuur bestaat uit Esther Woerdman, Lorena Finelli, Britt Jansen, Paul de Jong, Patrick … en Irene Rook. Naast het spetterende openingsfeest in april 2016, nu een jaar geleden, hebben de zes al veel georganiseerd. “Zoals een rondleiding door het Hilton Hotel. Daarnaast staan er nog dit jaar gastcolleges op het programma van Tenzing Travel en Just Curious. Voor de borrel, elke donderdagavond in ’t Gild in Haarlem, weten de studenten ons al goed te vinden. Volgend jaar hebben we grootse plannen, we willen in november op studiereis!” En Voluptuaria heeft nog meer plannen. Groeien willen ze. “Vanuit Diemen en Rotterdam, waar HTRO ook zit, wordt met jaloerse ogen naar ons gekeken. Wat mij betreft sluiten de studenten zich bij ons aan. Hoe groter je bent, hoe meer mooie partijen je kunt benaderen voor je activiteiten.”

Feest
Op 6 april vierden beide studieverenigingen hun jubileum met een borrel voor hun leden; Creatrix Populus in Murphy’s Law en Voluptuaria in ’t Gild. Op 12 april laat Voluptuaria de docenten van het jubileum meegenieten met een overheerlijke taart. Namens de Haarlemse vestiging van Inholland nogmaals een welgemeend gefeliciteerd!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.