Haarlem,
10
mei
2017
|
07:55
Europe/Amsterdam

SUCH, dé ontmoetingsplek voor ondernemende studenten

SUCH

De Start Up Campus Haarlem, in de wandelgangen SUCH, is een ontmoetingsplek voor studenten, docenten, overheid en bedrijfsleven. Een ruimte waar creatieve, ondernemende mensen – zowel student als werkend - aan de slag gaan, kennis uitwisselen en inspiratie opdoen. Ditte de Graaff is er sinds twee maanden communitymanager. “Ondernemerschap wordt steeds belangrijker, daar speelt SUCH op in. SUCH is niet zomaar iets, SUCH is noodzaak.”

SUCH is een initiatief van Inholland Haarlem en de opleiding Business Studies waarmee creatieve en proactieve ondernemers en studenten de ruimte krijgen om samen aan de slag te gaan. Het initiatief zag op 10 november 2016 officieel het levenslicht. Ditte is iets later aangehaakt. “Hiervoor werkte ik bij de HvA, als coördinator van het Store Innovation Lab. Het leuke van SUCH is dat ik met studenten en het bedrijfsleven werk. Ik zoek continu naar mogelijkheden en kansen, en probeer waar mogelijk kruisbestuiving te realiseren.” SUCH is zelf een goed voorbeeld van een startup. Gewoon starten en gaandeweg kansen zien en grijpen. “Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor steeds meer en steeds complexere uitdagingen. Binnen SUCH werken we aan bewustwording van deze ontwikkelingen en stimuleren we studenten ondernemerskansen te zien en te grijpen. Daarnaast helpen we ze met het ontwikkelen van ondernemerschapscompetenties die nodig zijn om hun ambitie in de praktijk te realiseren.”

Drie pijlers
Inholland richt zich op drie belangrijke transities binnen de samenleving: duurzaam, gezond en creatief. De pijlers van het ondernemerschapsprogramma van SUCH zijn in de lijn van deze visie ontwikkeld. De eerste pijler is gericht op circulair ondernemerschap. “Er is steeds meer behoefte aan ondernemende mensen die strategisch kijken naar de bedrijfsprocessen. Hoe zorg je dat er meer producten en grondstoffen worden hergebruikt? Dat er duurzaam wordt geproduceerd en geconsumeerd? Een belangrijk maatschappelijk thema waar bedrijven wel in mee moeten gaan en waar voor studenten kansen liggen.”

Ook op het gebied van sociaal ondernemerschap, de tweede pijler waar SUCH zich op richt, ziet Ditte kansen. Vanuit de praktijk komen er steeds meer vragen op het snijvlak van gezondheid en informatica, waar innovatieve oplossingen voor nodig zijn. Docenten van de domeinen Gezondheid Sport & Welzijn, Techniek Ontwerpen & Informatica en Business Studies hebben de hoofden bij elkaar gestoken om samen na te denken over het thema e-health. “Wanneer studenten van de verschillende opleidingen met elkaar brainstormen kan het niet anders dan dat ze met creatieve oplossingen komen, waar het bedrijfsleven mee verder kan. Bovendien leren ze van elkaar, omdat een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven wordt benaderd.”

De laatste pijler is creatief ondernemerschap. “Een ondernemer heeft SUCH benaderd om mee te denken over de herinrichting van de Figeekade in Haarlem. Er komt sowieso een bierbrouwerij, maar hoe tof is het als onze HTRO-studenten meedenken over een hotel? Of social work-studenten over een mogelijke sociale werkplaats?”

Ditte de Graaff, communitymanager Start Up Campus Haarlem
Ondernemerschap wordt steeds belangrijker, daar speelt SUCH op in. SUCH is niet zomaar iets, SUCH is noodzaak.
Ditte de Graaff, communitymanager Start Up Campus Haarlem

Belang voor Haarlem
Haarlem wil zich als tech-stad gaan profileren. Onlangs sprak Ditte de partij Haarlem Tech en zij constateerden dat veel it’ers - zowel werknemers als ondernemers - met al hun kennis, naar Amsterdam trekken. “Dáár is werkgelegenheid. Dáár zijn de opdrachten. Althans, dat denken ze want ondertussen heeft Haarlem ook steeds meer te bieden. Haarlemse bedrijven komen dan ook maar al te graag met studenten in contact. Als je ze nu aan de stad weet te binden met mooie opdrachten en uitdagende casussen, zijn ze wellicht sneller geneigd om na hun studie in de stad te blijven.” Ditte ziet hierin een meerwaarde voor SUCH. “Hier wordt kennis uitgewisseld, inspiratie opgedaan en partijen samengebracht. Zo wordt SUCH een springplank naar de praktijk en naar de toekomst.”

De kunst van het verleiden
In de ruimte van SUCH, waar Ditte haar eigen mobiele werkplek heeft, lopen studenten af en aan om te werken of te overleggen. “Super dat zij hun weg hiernaartoe weten te vinden, al zou het hier wat mij betreft best drukker mogen zijn. Het halen van studiepunten heeft nou eenmaal de hoogste prioriteit.” Ze wijst op een bord waarop de profielen van studenten en hun startup staan vermeld. “Een aantal van hen heeft het te druk met stage lopen of afstuderen om vol aan hun startup te werken. Andersom komt ook voor. Laatst is een student met zijn studie gestopt om zich volledig te richten op zijn startup. Het is een uitdaging om studenten te verleiden om zowel te blijven studeren als te ondernemen, maar als je ze dan weet te enthousiasmeren, is dat wel weer super tof.”

Ditte hoopt SUCH als programma meer geïntegreerd te krijgen binnen het onderwijs zodat het studeren en ondernemen tegelijk makkelijker wordt. Achter de schermen werkt ze aan de website. Op Facebook worden de projecten gedeeld en kunnen studenten zich inschrijven voor workshops. “SUCH mag wat mij betreft nog meer gaan leven binnen Inholland. Het draait binnen je studie niet alleen om de studiepunten. Daarom nodig ik iedereen uit om gewoon langs te komen en rond te kijken. Dan kun je met eigen ogen zien dat SUCH studenten en het bedrijfsleven echt wat te bieden heeft.”

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Ferdinand Willems
28
December
2019
wij zoeken een leerling ondernemer, die aan de hand van een bedrijfsleider en de baas, zo veel mogelijk zelfstandig een bestaande handelsonderneming gaan leiden. Internationaal bedrijf met eigen producten in de randstad. 10 personeelsleden. Kan stage of traject na het afstuderen zijn.
edwin
11
May
2017
Hoi. Kijk, hier word ik blij van.

Ik ben als docent marketing werkzaam bij de Inholland food opleiding. Naast docent ben ik ook ondernemer (bio olijven en webshop met t-shirt). Ik ben op zoek naar mogelijkheden om studenten te begeleiden met het opzetten van hun eigen ondernemer. Dit initiatief lijkt datzelfde te doen. Als jullie zoeken naar docent begeleider, dan bied ik me bij deze aan. Bel of mail me maar als jullie interesse hebben.

Mijn tel nr is 06-152 79 616