Haarlem,
09
september
2016
|
11:46
Europe/Amsterdam

Techniek en medische wetenschap samen in afstudeeronderzoek

Techniek en medische wetenschap komen samen in afstudeeronderzoek

Je kunt met je technische opleiding op onverwachte plekken belanden. Dat merkte Govert van der Gun. Hij rondde zijn opleiding Luchtvaarttechnologie bij Inholland Delft af met een baanbrekend afstudeeronderzoek voor het Erasmus Medisch Centrum. Zo leverde hij een bijdrage aan een toekomstig computermodel voor bloedvaten die aangetast zijn door aderverkalking. Daarmee kunnen artsen straks beter inschatten of een operatie nodig is.

Govert voerde zijn afstudeeronderzoek uit in een laboratorium van het Erasmus MC in Rotterdam en bij het Delftse bedrijf Femto Engineering. Hij paste een methode waarmee hij tijdens zijn opleiding Luchtvaarttechnologie de sterkte van materialen berekende, toe op bloedvaten die zijn aangetast door aderverkalking. “Vooral ouderen hebben last van atherosclerose, waarbij vet en ontstoken cellen zich in de vaatwand ophopen”, zegt Govert. “In een vergevorderd stadium kan het erg gevaarlijk zijn. Het bloedvat kan scheuren, waardoor je kans loopt op trombose of een infarct.”

Betere analyse
Een chirurg besluit nu nog of een verdikt bloedvat een gevaar oplevert op basis van hoe het eruitziet, zegt Govert. “Het is de bedoeling dat artsen straks de spanningen in een aangetast bloedvat berekenen met de eindige-elementenmethode, zodat ze kunnen voorspellen of hij zal gaan scheuren.” Dit levert volgens Govert een veel betere analyse op dan wanneer artsen puur afgaan op de dikte van het bloedvat. “Nu besluiten ze nog vaak om het aangetaste deel voor alle zekerheid te verwijderen, maar voor zwakkere patiënten kan zo’n – mogelijk onnodige – operatie erg ingrijpend zijn.”

Vezels in de wand
Het Erasmus MC is volop bezig met verbeteren van deze ‘technische’ analysemethode. Goverts bijdrage was behoorlijk innovatief omdat hij rekening hield met de vezels in de wand van het bloedvat. “Bestaande modellen gaan ervan uit dat de wand overal even sterk is, terwijl aangetoond is dat er vezels in zitten. Die moeten opgenomen worden in een computermodel. Mijn onderzoek draaide daarom om vragen als: Treden er andere spanningen op dan met het oude, niet-vezelversterkte model? Zo ja, waar? En wat betekent dat?”

Er zijn veel medische toepassingen van techniek, daar hoop ik nog veel over te leren.
Govert van der Gun, afgestudeerd student Luchtvaarttechnologie

Natuurgetrouw model
Bij het modelleren gebruikte Govert scans van aangetaste bloedvaten. “Die vertaalde ik met CAD-software (computer-aided design – red.) naar een 3D-model, waarop ik de eindige-elementenmethode toepaste.” Deze rekenmethode wordt pas sinds ongeveer tien jaar met succes gebruikt in de medische wereld. Onderzoekers zien steeds meer in dat de toepassingen ervan eindeloos zijn. Govert zegt dat het Erasmus MC uiteindelijk een natuurgetrouw model van aangetaste bloedvaten wil ontwikkelen, waardoor artsen de beste resultaten krijgen bij een analyse.

Inzet en doorzettingsvermogen
Afstudeerbegeleider Ali Akyildiz, onderzoeker op de afdeling Biomedische Technologie in het Thoraxcenter van het Erasmus MC, is erg tevreden over Goverts rol in het onderzoek. “Ik begeleid graag enthousiaste en toegewijde studenten. Govert is er daar absoluut één van. Wetenschappelijk onderzoek is uitdagend en vraagt om veel inzet en doorzettingsvermogen. Govert ging de uitdagingen van zijn onderzoek met succes te lijf. Ik ben blij dat ik daaraan mocht bijdragen door mijn kennis over te dragen. Het is geweldig om te zien hoe Govert die kennis gebruikte bij het beantwoorden van zijn open onderzoeksvragen.”

Nog veel te leren
Govert verwachtte aan het begin van zijn opleiding Luchtvaarttechnologie niet dat hij de medische kant op zou gaan. “Wel had ik halverwege mijn studie al interesse in medische toepassingen. Ik deed mee aan het schakelprogramma van de master Biomedical Engineering die de TUDelft in samenwerking met Inholland aanbiedt. Die bereidt hbo-studenten alvast voor op de wo-master.” Dankzij zijn afstudeeronderzoek weet Govert zeker dat hij in dit vakgebied wil werken. “Er zijn veel medische toepassingen van techniek. Daar hoop ik nog veel over te leren.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.