21
april
2021
|
12:56
Europe/Amsterdam

Terugbeleven: de eerste Samen Vooruit Sessie

Vele collega’s deden dinsdag mee aan de eerste Samen Vooruit Sessie; een inspirerende middag in het teken van onderwijsinnovatie en veel aandacht voor studentsucces. Doel was om elkaar te inspireren met mooie praktijkvoorbeelden op het gebied van onderwijs en onderzoek, kennis te delen en elkaar natuurlijk ook even digitaal te ontmoeten. Terugbeleven? Dat kan! We hebben de webinars en interviews voor je op een rij gezet.

Introductie 'Student Centraal'
Lector Rutger Kappe (Studiesucces) gaan tijdens de eerste sessie in op het thema ‘Student Centraal’. Er volgt een interessant interview met docent Renske de Beijer en student HBO-Rechten Mees van Stee. Zij gaan in gesprek met elkaar over het onderwijs, de huidige tijd waarin we leven en de toekomst van blended learning. Na het interview is er een reflectie van Rutger Kappe.

 

Webinar 1: Hoe geef je studenten meer regie, zonder zelf de regie te verliezen?

Docenten Elmer Hoeksema en Richard Kleijhorst en studenten Wopke Stroomer en Marix Dekker (Technische Informatica) bespreken in hun webinar hoe het verschuiven van de regie richting studenten om een andere rol vraagt van docenten. Het gaat onder andere over de ‘aanleg en houding’ van studenten en over individuele leerdoelen, feedback en hulp. Na de presentatie stroomt de chat vol met vragen. En complimenten! “Leuk, op deze manier hebben jullie nog meer informatie kunnen delen en ook leuk dat de studenten erbij waren!”

Webinar 2: Lesgeven op locatie in 'corona-proof' gekoppelde lokalen 

Sjoerd van Santen, coördinator en studieloopbaanbegeleider Pabo Inholland Rotterdam, Pabo-student Iris Nienhuis en Jacqueline Frederick, adviseur docentprofessionalisering, geven in hun webinar uitleg over gekoppelde lokalen. Wat is het voordeel van deze manier van lesgeven en waar moet je op letten?

Grootste tip van Sjoerd “Zet alles van tevoren klaar en ga hiermee oefenen. Pas als de ICT goed werkt, dan kun je focussen op de inhoud. En betrek studenten hierbij! Je kunt ze vragen als moderator om de chat bij te houden en bij vragen dit bij de docent aan te geven. Dus tip voor de roostermakers: rooster de lessen wat ruimer in, zodat de docenten tijd hebben om zaken klaar te zetten.”

Webinar 3: Studeren in coronatijd: wat hebben we geleerd en hoe nu verder?

We werken en studeren al ruim een jaar thuis. Wat hebben we geleerd van afgelopen jaar? En wat zijn dingen waar we zeker mee moeten stoppen de komende tijd? Linda Adrichem en Jacqueline Meijer (onderzoekslijn Studiesucces), Marije de Boer (International Office) gaan in gesprek met studenten Marion Zoer (Social Work), Joost Liefting (Business IT) en Etienne Sandel (Business Studies).

Webinar 4: Hoe betrek je studenten actief bij je online les?

Geen antwoord ontvangen op een gestelde vraag en geen camera’s aan. Dit is voor veel docenten een probleem. In deze webinar gaan Zac Woolfitt, docent Domein Creative Business en onderzoeker van de onderzoekslijn Teaching, Learning & Technology en student Roos van Lunsen (Tourism Management). dieper in op de vraag hoe je studenten actief kunt betrekken bij een online les. “Many thanks to all of you. The challenge to make education interactive remains! But together we can achieve a lot. Good luck with your teaching.”

Over de Samen Vooruit Sessies
Normaal gesproken organiseren we één keer per jaar de Dag van het Onderwijs. Dit is een dag waarop we elkaar inspireren en mooie voorbeelden aan elkaar laten zien op het gebied van onderwijs en onderzoek. Sinds afgelopen jaar vindt er veel onderwijsinnovatie plaats. Dat is dan ook de reden dat we collega’s een platform aanbieden waar je straks vaker inspiratie kunt opdoen en elkaar even digitaal kunt ontmoeten. De Samen Vooruit Sessies zijn een manier om je op de hoogte te brengen van innovatie in het onderwijs. Je wordt even bijgepraat én kunt bovendien verschillende webinars volgen. Deze webinars komen tot stand met verschillende netwerken, zoals onderwijsinnovatie & technologie, online onderwijsondersteuning en onderzoek.

De volgende Samen Vooruit Sessie op 22 juni staat in het teken van Onderwijs & Onderzoek. Zet deze dus ook alvast in je agenda! Wat zou jij graag willen leren over dit thema en waar heb jij behoefte aan? Laat het ons weten! En hou ondertussen inholland.nl/samenvooruitsessies in de gaten voor meer info.