29
juni
2021
|
09:34
Europe/Amsterdam

Terugbeleven: de tweede Samen Vooruit Sessie

Een inspirerende middag in het teken van onderwijsinnovatie en veel aandacht voor het onderwijs, onderzoek en werkveld. De tweede Samen Vooruit Sessie was opnieuw een succes. Het doel was om elkaar te inspireren met mooie praktijkvoorbeelden op het gebied van onderwijs en onderzoek, kennis te delen en elkaar natuurlijk ook even digitaal te ontmoeten. Terugbeleven? Dat kan! We hebben de webinars en interviews voor je op een rij gezet.

Introductie 'Onderwijs en Onderzoek'
De tweede sessie werd afgetrapt door Mascha Enthoven, lector van de onderzoekslijn De Pedagogische Opdracht. Daarnaast gingen docent Marjolein Albers en student Nigel Vrede in gesprek met elkaar over het hoofdthema (zie hierboven). Daarna konden collega’s kiezen uit een drietal webinars:

Webinar 1: Samen weken aan onderzoekend vermogen

Onderzoekers Colleen Clinton en Rianne Bosland bespreken samen met programmaleider NHS en student Milou Vermaas (Pabo Alkmaar) het project centraal van de Noordhollandse Samenscholing (NHS) en de onderzoekslijn De Pedagogische Opdracht. Door gezamenlijk methodisch en systematisch te bekijken wat studenten en beginnende leraren ervaren in het primaire proces, wordt onderzoekend vermogen van alle betrokkenen bevorderd. Door met het collectief te reflecteren op betekenisvolle ervaringen kunnen startende leraren in hun eigen schoolcontext een impuls geven aan een meer onderzoekende cultuur op hun school. Het webinar geeft een inkijkje hoe betrokkenen de samenwerking ervaren en wat de eerste mooie opbrengsten zijn.

'Ik denk dat de citaten laten zien wat er gebeurt op het moment dat je studenten als gelijken in een leerproces ziet. Het filmpje met Nigel  was daarvan ook een voorbeeld; er komt een andere dynamiek in het leerproces en de scholen geven niet alleen begeleiding maar gaan ook zelf een leerproces aan.'

Webinar 2: Werken aan een beroepsproduct met de docent als ‘blinde reisleider

Mariëlle de Boer, Lisa Westerman en Lisette Heijne, studenten van de opleidingen Business Studies, Finance & Control en Accountancy, delen tijdens dit webinar hun ervaringen en gaan in dialoog over het beroepsproduct dat zij als team hebben gemaakt in hun eerste jaar van de BFL-opleidingen Business Studies, Finance & Control en Accountancy in Haarlem. Ze inspireren door te laten zien hoe zij leren en zich ontwikkelen, met Henk Schilstra als begeleidend docent en ‘blinde reisleider’. Aan de deelnemers de vraag om nieuwsgierig te zijn en veel vragen te stellen!

Van een van de aanwezigen kwam de vraag: hoe beoordeel je ieders inzet bij een gezamenlijk beroepsproduct? Een van de studenten vertelt: "Je moest bij een project elkaar feedback geven. En als een student dan van alle medestudenten goede feedback krijgt, dan krijgt diegene een bonuspunt. Die feedback is echt belangrijk bij samenwerking.

Door technische redenen is het helaas niet mogelijk om deze webinar terug te kijken. We doen ons best om de video te herstellen. Mocht de video beschikbaar zijn, dan plaatsen we deze op ons Streamkanaal. 

Webinar 3: Het maatschappelijke debat: hoe doe jij mee?

Sanne Cordfunke-Krebbekx, docent-onderzoeker bij de opleiding Verpleegkunde en verpleegkundig specialist en Herbert Mosmuller, persvoorlichter en PR-adviseur bij de stafafdeling Communicatie en HR zijn benieuwd of jouw opleiding of onderzoekslijn een fantastisch idee heeft en waarvan jij vindt dat de wereld dat moet weten. En hoe zorg je dat de wereld dat ook vindt? Hoe gebruik je (social) media op een efficiënte en effectieve manier om de wereld in aanraking te brengen met jouw idee? In deze workshop bespreken zij tips en tricks aan de hand van het recente verhaal van onze opleiding Verpleegkunde. De ideeën vanuit deze opleiding over verpleegkundig leiderschap trokken dit voorjaar veel media-aandacht. Het zette een van de docenten zelfs (voorzichtig) op de kaart als opiniemaker!

Over de Samen Vooruit Sessies
Normaal gesproken organiseren we één keer per jaar de Dag van het Onderwijs. Dit is een dag waarop we elkaar inspireren en mooie voorbeelden aan elkaar laten zien op het gebied van onderwijs en onderzoek. Sinds afgelopen jaar vindt er veel onderwijsinnovatie plaats. Dat is dan ook de reden dat we collega’s een platform aanbieden waar je straks vaker inspiratie kunt opdoen en elkaar even digitaal kunt ontmoeten. De Samen Vooruit Sessies zijn een manier om je op de hoogte te brengen van innovatie in het onderwijs. Je wordt even bijgepraat én kunt bovendien verschillende webinars volgen. Deze webinars komen tot stand met verschillende netwerken, zoals onderwijsinnovatie & technologie, online onderwijsondersteuning en onderzoek.

De volgende Samen Vooruit Sessie op 28 september staat in het teken van Positionering & profilering. Zet deze dus ook alvast in je agenda! Wat zou jij graag willen leren over dit thema en waar heb jij behoefte aan? Laat het ons weten! En hou ondertussen inholland.nl/samenvooruitsessies in de gaten voor meer info.