Alkmaar,
17
november
2016
|
07:50
Europe/Amsterdam

Themadag eHealth: wennen aan techniek en robots in de zorg

Studenten spelen een rollenspel met zorgrobot Rose

Techniek speelt een steeds grotere rol in de zorg. Om eerstejaarsstudenten wegwijs in deze wereld te maken organiseerde de opleiding Verpleegkunde woensdag de eerste themadag eHealth bij Inholland Alkmaar. Wat voor gevolgen hebben en welke kansen bieden nieuwe toepassingen, technologieën en innovaties in de zorg? Wat kunnen we verwachten van zorgrobots; zijn ze handig, juist eng?  En kunnen we goede zorg wel garanderen?

Lachers in de zaal als studenten zorgrobot Alice monotoon zien en horen kletsen met een alleenstaande vrouw op leeftijd. De studenten bekijken beelden uit de documentaire ‘Ik ben Alice’ die keynotespreker Margo van Kemenade laat zien. De docent Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek maakt ook onderdeel uit van een onderzoeksgroep bij de Vrije Universiteit en is een van de makers van de documentaire. Alice is een voorbeeld van een sociale robot, die ingezet kan worden om eenzame ouderen gezelschap te houden.

Minder handen, meer techniek
De inzet van robots, op assisterend, monitorend of sociaal gebied, is mede noodzakelijk vanwege de vergrijzing. In het jaar 2025 zijn er volgens Van Kemenade vier keer zoveel 80-jarigen als nu. Meer werk met minder handen, dus biedt techniek uitkomst.

“Verbazingwekkend”, noemt Van Kemenade de resultaten van het experiment waarbij diverse ouderen de ‘primitieve’ zorgrobot een paar maanden over de vloer kregen. In tegenstelling tot wat de onderzoeker verwachtte, hechtten de proefpersonen zich enorm aan het nieuwe mechanische gezelschap en hadden ze zelfs moeite met afscheid nemen. “Natuurlijk hebben deze mensen liever een echt mens om mee te praten, maar die zijn er niet altijd. De eenzaamheid is kennelijk enorm en de nood net zo hoog.”

 

Tovertafel activeert dementerenden
Robots en andere innovaties en technieken veranderen de zorg op vele vlakken, leren de studenten tijdens de themadag, waar ze een breed spectrum aan workshops krijgen aangeboden. Ze spelen een rollenspel onder leiding van Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland. Vervolgens krijgen ze bij Jaco Smit van zorginnovatiebedrijf Active Cues de Tovertafel gedemonstreerd. Al snel staan studenten aan tafel om met hun handen fictieve herfstbladeren in het rond te vegen of met hun vingers te tikken op bloemen om ze te vergroten.

Aan de tafel zitten normaliter demente bejaarden om dit soort interactieve spellen te spelen om ze uit hun passiviteit te halen. De spellen bestaan uit lichtprojecties op tafel die reageren op hand- en armbewegingen. De projecties stimuleren de ouderen zowel in fysieke activiteit als sociale interactie. Smit: “Het leven van deze mensen is normaal voor 90 procent passief. Met deze tafel stimuleren we ze fysiek om te bewegen, en dagen we ze uit op cognitief vlak, op hun niveau dan, en sociaal-emotioneel gebied. Bovendien ontlast de tafel de zorgverleners zelf en krijgt familie aan de Tovertafel weer beter contact.”

Docent-onderzoeker Margo van Kemenade
Net als toen de eerste auto’s in de jaren ’20 door de straten reden, zijn nu ook zorgrobots nog eng. Dat zal in de loop van de tijd veranderen.
Docent-onderzoeker Margo van Kemenade

Techniek kan ook helpen de zelfredzaamheid van mensen te stimuleren. In het Slimste Huis van Alkmaar ervaren studenten de laatste snufjes op ‘domotica-gebied’, oftewel technieken die bewoners in staat stellen de regie zo lang mogelijk in eigen hand te houden. Zorgverleners zelf zijn ook geholpen met techniek, zoals Karin Commissaris van Buurtzorg vertelt aan de bezoekers van haar workshop. Als wijkverpleegkundige in de regio Beverwijk gaat ze met een Ipad onder de arm de buurt in. De techniek helpt haar op een efficiënte manier de zorgdossiers van haar cliënten op orde te houden.

Wennen aan een robotbeer
Zonder techniek kunnen we niet meer en dat de robots komen staat buiten kijf, alleen zal het even duren voordat zorgverleners, cliënten en patiënten er aan gewend zijn. Zo durven zorgverleners in Japan, toch een voorlopend land op het gebied van robots in de zorg, ‘robotbeer’ Riba nog niet alleen te laten met patiënten. Deze robot kan patiënten uit bed tillen en in een rolstoel zetten en vice versa. Te bang dat er iets mis zou kunnen gaan, loopt er nu nog altijd een zorgverlener naast. Pas als hij Riba een fysiek seintje geeft, komt de robot in actie.

Volgens Margo van Kemenade is het slechts een kwestie van tijd is voordat de verzorgers robots als Riba wel alleen hun werk durven laten doen. “Net als toen de eerste auto’s in de jaren ’20 door de straten reden, zijn nu ook zorgrobots nog eng. Dat zal in de loop van de tijd veranderen. Ik zie het al aan jullie, de aankomende zorgverleners. Jullie staan over het algemeen veel minder afwijzend tegenover techniek.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.