Haarlem/Den Haag,
26
september
2018
|
12:51
Europe/Amsterdam

'Thom de Graaf heeft het hbo weer zichtbaar gemaakt'

“De Vereniging Hogescholen is niet meer een clubje van alleen de voorzitters, nu is de vereniging van ons allemaal.” Dit zegt Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz in een reactie op het afscheid van Thom de Graaf als voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH). Ze gaat hem missen.

De Ranitz laat aan ScienceGuide weten dat de VH onder de leiding van De Graaf een vereniging voor de hele sector is geworden. “Kijk bijvoorbeeld naar onze bestuurstweedaagse: dat doen we nu met alle leden van het College van Bestuur, dat was vroeger alleen maar met de voorzitters. De zichtbaarheid van onze mensen wordt daardoor ook steeds groter. Hij heeft alle mensen van het hbo bij de vereniging betrokken, zodat de VH niet meer een clubje is van de voorzitters maar van ons allemaal. Dat sloeg bij ons heel erg aan. Hij heeft ook wel gezorgd voor een stukje humor en gezelligheid en ja dat ga ik wel missen.”

Leenstelsel
Het leenstelsel was een van de belangrijkste issues tijdens het voorzitterschap van De Graaf (2011-2018). De voorzitter constateerde bij de vorming van het kabinet Rutte II dat een leenstelsel onvermijdelijk zou zijn, maar dat dit wel alleen kon met een verruiming van de aanvullende beurs.

Het hbo is intern altijd verdeeld geweest op dit punt. Vooral de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zou in gevaar komen en uiteindelijk bleken inderdaad de studentenaantallen te dalen. Er schreven zich in de eerste jaren na de invoering ruim 8400 minder studenten in. Een daling die ook door De Graaf was voorspeld.

Toen De Graaf aantrad bij de VH, was Jet de Ranitz nog voorzitter van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De Ranitz is van mening dat Thom de Graaf ervoor gezorgd heeft dat de terugbetalingsvoorwaarden van het leenstelsel gunstiger zijn geworden. “Wij waren verdeeld binnen onze vereniging. Er waren voor- en tegenstanders van het leenstelsel. Ook binnen zijn partij waren er voor- en tegenstanders. Hij heeft wel altijd geprobeerd over de inhoud te blijven spreken bij de discussie.”

De Ranitz: “Thom heeft het wel steeds over de doelgroepen gehad die wij bij Inholland in huis hebben. Jongeren die al dat lenen niet makkelijk kunnen betalen. Hij heeft er heel erg op gehamerd dat er wel een socialer stelsel moest komen. Ik denk dat het mede dankzij hem is dat er nu een socialer terugbetalingsregeling is. Beter dan aanvankelijk was gepland.”

Toch ziet De Ranitz dat de tegenstanders van destijds geen ongelijk hebben gekregen. “Hij is ervoor blijven gaan om die aanvullende beurs te verhogen en om een socialer terugbetalingsregeling te krijgen. Tegelijkertijd kun je de vraag stellen of het glas halfvol of halfleeg is? Ik denk dat ik vanuit de context van mijn hogeschool zie dat jongeren uit kansarme gezinnen wel leenangst hebben en om die reden zich minder snel durven in te schrijven voor een studie. Dat was voorspeld en dat is ook zo bewaarheid geworden. Dat heeft Thom de Graaf ook niet weten te voorkomen.”

Lees het hele artikel op ScienceGuide

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.