Diemen,
10
maart
2020
|
11:12
Europe/Amsterdam

Thomas Glaudemans zoekt LHBTI+-studenten voor kwalitatief onderzoek

Socioloog en onderzoeker Thomas Glaudemans is recent aan de slag gegaan bij de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken. Zijn specialisme is gender en seksualiteit en hij richt zich in zijn onderzoek dan ook op LHBTI+-studenten bij Inholland. Thomas wil onder andere weten in hoeverre studenten binnen Inholland uiting kunnen en willen geven aan hun gender- en seksuele identiteit. Identificeer jij je met de LHBTI+-gemeenschap en wil je meewerken aan een kwalitatief en anoniem onderzoek? Meld je dan aan bij Thomas!

De Nederlandse bevolking wordt naar etnische, culturele en religieuze achtergrond, maar ook op het gebied van gender en seksualiteit, steeds meer divers. Die toenemende diversiteit kan zorgen voor creativiteit en inspiratie, maar ook voor onzekerheid, handelingsverlegenheid en zelfs conflicten. Hogeschool Inholland is een afspiegeling van de samenleving. De onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken bekijkt hoeveel ruimte er voor diversiteit en inclusiviteit is in de onderwijsomgeving, en hoe die ruimte door studenten en medewerkers wordt ervaren. Thomas Glaudemans onderzoekt hoe studenten die lesbisch (L), homoseksueel (H), biseksueel (B), transseksueel (T), een intersekse persoon (I) zijn of zich op een andere manier identificeren (+), dat beleven.

Thomas Glaudemans, onderzoeker
Ik wist al vrij vroeg dat er iets aan mij anders was. Heel lang heb ik het ontkend, ook als anderen het suggereerden. Waarom ik dat deed? Ik denk dat ik onderbewust niet in een hokje gestopt wilde worden.
Thomas Glaudemans, onderzoeker

Uit de kast
Thomas is 31 en kwam zelf als homoseksueel uit de kast toen hij 20 was. “Ik wist al vrij vroeg dat er iets aan mij anders was. Heel lang heb ik het ontkend, ook als anderen het suggereerden. Waarom ik dat deed? Ik denk dat ik onderbewust niet in een hokje gestopt wilde worden. Ik heb in die periode een relatie met een meisje gehad. Het moment dat ik uit de kast kwam, was ook pas het moment dat ik het echt voor mezelf toegaf. Ik kon niet anders, omdat ik tijdens een vakantie besefte dat ik verliefd was geworden op mijn (heteroseksuele) beste vriend. Ik heb het hem als eerste verteld. Hij reageerde gelukkig erg begripvol.”

In het jaar dat volgde vertelde Thomas het langzamerhand aan steeds meer mensen uit zijn omgeving. “Ik heb geen moment zorgen gehad over mijn ouders. Ik wist dat ze er positief tegenover zouden staan en dat klopte ook.” Alleen de reactie van een oom vond Thomas achteraf niet fijn: “Mijn oom reageerde met de opmerking ‘zolang je niet met een roze handtas op een boot gaat staan, is het wat mij betreft prima’. Toen heb ik dat een beetje weggelachen, maar later ben ik wel gaan beseffen hoe kwetsend dergelijke opmerkingen zijn. Het is een heel normatief oordeel: het mag wel, als je maar niet te veel opvalt.”

Nog veel te winnen
Tijdens Thomas’ studie sociologie ontstond de interesse om iets te onderzoeken wat hem na aan het hart lag en waar nog veel te winnen viel. “De algemene acceptatie van homoseksualiteit ligt in Nederland relatief hoog in vergelijking met de rest van de wereld, maar de dagelijkse praktijk is vaak weerbarstiger. Adoptie door twee mensen van gelijk geslacht, fysiek contact in het openbaar en gender-afwijkend gedrag zijn nog altijd gevoelige punten. Een hoog percentage van onze bevolking zegt dat er gelijke rechten moeten zijn voor de LHBTI+-gemeenschap. Op papier kun je dat wel zeggen, maar hoe ervaar je het bijvoorbeeld als twee vrouwen of mannen in het openbaar zoenen of hand in hand lopen?”

Thomas is zelf enigszins op zijn hoede als hij op straat loopt. “Ik word weleens uitgescholden omdat mensen het blijkbaar aan mij kunnen zien.” De titel van zijn afstudeeronderzoek luidde ‘Liever geen hand vast dan een blauw oog’. “Veel homo’s passen zich aan, bleek uit dit onderzoek: geen intimiteit in het openbaar uit angst voor een blauw oog.”

Waar gaat het goed, wat kan beter?
Voor zijn huidige onderzoek probeert Thomas na te gaan in hoeverre studenten binnen Inholland uiting kunnen en willen geven aan hun gender- en seksuele identiteit. “Waar gaat het goed, wat kan beter en waar hebben LHBTI+-studenten behoefte aan? Ik zoek studenten van alle Inholland-vestigingen die zich identificeren met de LHBTI+-gemeenschap.” Het een-op-eengesprek duurt ongeveer een uur en wordt volledig anoniem vastgelegd.

Voor meer informatie en deelname aan het onderzoek kun je contact opnemen met Thomas via thomas.glaudemans@inholland.nl of 06-42228484.

Thomas werkt op woensdagen en donderdagen bij Inholland Diemen, maar bellen kan ook op andere dagen. Ken jij potentiële geïnteresseerden? Dan stelt Thomas het zeer op prijs als je ze attendeert op deze oproep.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hans Zahn
10
March
2020
Dag Thomas, heel goed dat je hiermee aan de slag gaat! Bij Inholland is het voor studenten nog niet veilig genoeg om uit de kast te komen. Mocht je behoefte hebben aan een collega om over dit onderwerp te sparren laat mij het dan weten. Vriendelijke groeten, Hans Zahn