Haarlem,
11
oktober
2017
|
10:31
Europe/Amsterdam

Train de docent: basistraining eHealth voor docenten

Zo'n vijftien docenten en onderwijsontwikkelaars van het Domein Gezondheid Sport en Welzijn (GSW) én vijf collega’s van het Nova College ontvingen 9 oktober hun certificaat voor deelname aan de pilot basistraining 'eHealth voor docenten'. Zowel voor de deelnemers als de initiatiefnemers een heuglijk moment. Rob Doms, opleidingscoördinator en kerndocent Master Advanced Health Informatics Practice (AHIP): “Er zijn genoeg trainingen die ingaan op wat eHealth is maar wij wilden een stap verder gaan. Daarom hebben we een training samengesteld waarin we, naast de nodige theorie, op zoek gaan naar mogelijkheden om eHealth ook daadwerkelijk toe te passen in je eigen lessen. En dat was een schot in de roos. De pilot is geslaagd, we streven ernaar de training binnenkort via Inholland Academy aan te bieden.”

 

De trainingsochtenden zijn interactief op meerdere vlakken. Naast de nodige theoretische kennis krijgen de deelnemers per bijeenkomst één tot twee casussen voorgelegd waar ze in groepjes aan werken. Ook is er veel ruimte voor het stellen van vragen en het inbrengen van eigen lessituaties en vraagstukken. “Ze stellen kritische vragen, vullen elkaar aan en krijgen inspiratie van elkaars ideeën. Daar leren ze misschien nog wel het meeste van”, vertelt Laurence Alpay, AHIP-kerndocent en associate lector eHealth (Medische Technologie) bij Inholland Haarlem, met haar zangerige Franse accent. “De samenstelling van de groep draagt ook bij aan het succes van de pilot: collega’s van diverse studierichtingen en locaties, aangevuld met mbo-collega’s. Dit past mooi binnen de visie van Inholland: leer van elkaar, en vooral: durf te leren.”

Gelijk toepassen
Apps, internettoepassingen, informatiesystemen… Opleidingen ontkomen er niet aan om nieuwe studenten op te leiden zodat ze kunnen werken met eHealth. Maar hoe pak je dat als docent aan als je zelf nog niet goed op de hoogte bent van eHealth? Voor deelnemer Jesse van der Beele van het opleidingscluster Social Work van Inholland Haarlem kwam de basistraining precies op tijd. “Bij Social Work zijn we bezig met het vernieuwen van ons curriculum, er is dus ruimte voor eHealth. Tijdens de drie trainingsochtenden heb ik veel opgestoken en inspiratie opgedaan hoe we eHealth in ons curriculum kunnen verwerken. In de experttraining waar ik hierna aan ga deelnemen, ga ik de plannen verder uitwerken. Het leuke is dat ik alles ook gelijk mag toepassen. Ja, voor mij heeft deze training echt iets bijgedragen.”

Rob Doms
De pilot basistraining eHealth voor docenten wordt door niemand lager gewaardeerd dan een zeven. Daar kunnen we alleen maar heel erg trots op zijn.
Rob Doms

Praktijkgericht
De laatste casus is om aan een onderwijseenheid uit het eigen curriculum eHealth toe te voegen. “Het doel van de basistraining is om deelnemers bewust te maken van de mogelijkheden van eHealth en ze te laten nadenken over de mogelijkheden in hun eigen curriculum. Deze casus loopt al vooruit op de experttraining waarin we eHealth concreet gaan invullen binnen het lesprogramma”, vertelt Ybranda Koster, docent Verpleegkunde van Inholland Amsterdam. Zij verzorgt samen met Rob en Laurence de basistraining, een initiatief van het Inholland Health & Technology Centre, het Domein Gezondheid, Sport en Welzijn en het lectoraat Medische Technologie. Op haar vraag wie zich op gaat geven voor de experttraining, gaat een groot aantal vingers de lucht in. “Het startniveau van de deelnemers was wisselend maar daar is nu niets meer van te merken. We hebben ze echt bewust kunnen maken van de mogelijkheden die eHealth biedt. Of ze nu deelnemen aan de experttraining of niet, ik ben ervan overtuigd dat een groot deel van de deelnemers eHealth binnen de eigen opleiding gaat toepassen.”

Gewoon doen!
Rob Doms bladert met een grote glimlach door de evaluatieformulieren. “Moet je nou eens zien! Er zijn enkele verbeterpunten maar de training wordt door niemand lager gewaardeerd dan een zeven. Daar kunnen we alleen maar heel erg trots op zijn.” Deelneemster Margot Koeneman van Sportkunde in Haarlem vat het kort maar krachtig samen: “eHealth, we gaan het gewoon doen!”

Zelf deelnemen
Wil je meer informatie over de basistraining eHealth voor docenten? Neem contact op met Rob Doms (rob.doms@inholland.nl).