Delft,
08
maart
2021
|
10:49
Europe/Amsterdam

'Twijfel als meid niet over een technische studie, pak je kans!'

In gesprek met luchtvaartstudent Lua Vonk over Internationale Vrouwendag

LUA VONK

Voor Internationale Vrouwendag dag gingen we in gesprek met onze Delftse student Luchtvaarttechnologie Lua Vonk en met Inholland-collegelid Mieke van den Berg. We spraken met hen over de positie van vrouwen in Nederland, hoe we ervoor gaan zorgen dat meer vrouwen techniekopleidingen gaan volgen, en wat er zal veranderen wanneer vrouwen de bestuurskamers domineren.

Foto: Lua werkte tijdens haar opleiding Luchtvaarttechnologie onder andere mee aan de Aquilo, een raket gebouwd van lichtgewicht materiaal voor betere prestaties en brandstofbesparing.

Lees hier het interview met Mieke van den Berg

Fijne Internationale Vrouwendag Lua! Waarom is het volgens jou nog steeds belangrijk om deze dag te vieren?
Internationale Vrouwendag is nog steeds belangrijk omdat deze dag een bepaald bewustzijn creëert. Er zijn genoeg meiden en vrouwen die tot op de dag van vandaag worden gediscrimineerd, slecht worden behandeld, en niet worden gezien als ‘gelijke’. Door deze internationale dag worden mensen zich er meer van bewust dat er een verandering moet komen en dat vrouwen het recht hebben om dezelfde dingen te doen als mannen. Omdat ze gelijkwaardig zijn.”

Als je één ding kon veranderen voor vrouwen in Nederland, wat zou dat dan zijn?
Ik zou graag meer vrouwen willen zien in de technische sector. Het percentage vrouwen in het werkveld wordt langzaamaan steeds groter en groter, maar ik denk dat het zeker nog wel beter kan.

Bij bepaalde studies, zoals de jouwe, Luchtvaarttechnologie, zien we nog steeds heel weinig vrouwen. Heb je nog getwijfeld omdat het een studie was waar weinig vrouwen aan begonnen?
Van kleins af aan had ik een passie voor de ruimte, ik wilde altijd al een astronaut worden. Mijn ouders hebben me altijd gesteund en ze leerden mij om mijn droom na te leven. Naarmate ik ouder werd, kwam ik erachter dat ik de vakken natuurkunde en wiskunde enorm leuk vond en dat ik deze richting op wilde. Lucht- en ruimtevaart boeide me en daarom was luchtvaarttechnologie een logische keuze.

Ik heb niet getwijfeld aan de studie omdat er maar weinig vrouwen waren. Ik stond er eigenlijk nooit echt bij stil. De eerste keer dat ik op locatie was, merkte ik op dat er heel weinig meiden waren. Toen kwam het eigenlijk pas tot me neer, maar de beslissing was toen al gemaakt.

Heb je zelf weleens het gevoel dat je anders behandeld wordt dan de mannen op je studie? Vind je dat er bij Inholland op een goede manier mee om wordt gegaan?
Soms heb ik het gevoel dat de docenten aardiger zijn tegenover vrouwen, uit een soort respect. Ik vind zeker wel dat Inholland er op een goede manier mee omgaat, ik heb me nooit minder gevoeld dan mijn mannelijke medestudenten.

Wanneer vrouwen ongeveer op evenveel machtige posities zitten, denk ik dat de wereld een betere plek kan worden.
Lua Vonk, student Luchtvaarttechnologie

Hoe komt het dat er nog steeds zo weinig vrouwen met technische studies beginnen denk je? Wat zou daar volgens jou aan gedaan kunnen worden?
Vrouwen mogen natuurlijk nog niet heel erg lang studeren. Ongeveer 150 jaar geleden mocht de eerste vrouw in Nederland op de universiteit studeren. Dit zit diep in de roots van de geschiedenis en ik denk dat vrouwen minder snel geneigd waren een technische opleiding te kiezen, omdat het eerst niet echt als normaal gezien werd. Ook denk ik dat vrouwen zich een beetje geïntimideerd voelen door de hoeveelheid mannen. Ik denk dat dit nog steeds wel het geval is, maar dat het minder opvalt.

In Delft is er ieder jaar een vrouwendag waar alle meiden die een technische opleiding doen samenkomen en een leuke dag besteden. Ik denk dat hierdoor meiden zich meer op hun gemak voelen, omdat ze dan weten dat ze niet de enige zijn.

Welk advies zou je meegeven aan vrouwelijke scholieren die nu twijfelen om een (technische) opleiding te gaan doen?
Ik zou adviseren: sowieso doen! Het is een fantastische kans die ik niet zou laten lopen, en zeker niet omdat er weinig andere meiden rondlopen. Wij in Nederland hebben enorm veel geluk dat we als meisje zijnde zo’n opleiding kunnen volgen. Daarom raad ik elke meid die hierover twijfelt aan deze kans te pakken om er iets moois van te maken. Tijdens je studie kom je zeker wel meiden tegen waar je de leukste vriendschappen mee kunt bouwen. Juist omdat je in de minderheid bent, creëer je een speciale band.

Zou Nederland er anders uitzien denk je, als op hoge posities evenveel vrouwen als mannen zouden zitten? Gaan vrouwen denk je anders om met macht dan mannen?
Vrouwen reageren natuurlijk anders op bepaalde scenario’s dan mannen. Je zou het kunnen zien als een vogel, met mannen en vrouwen als de vleugels. Zonder de ene vleugel, kan een vogel niet vliegen. Wanneer vrouwen ongeveer op evenveel machtige posities zitten, denk ik dat de wereld een betere plek kan worden. Vrouwen gaan anders om met macht dan mannen, dit zorgt voor een unieke input, wat kan leiden tot iets moois.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.