Rotterdam,
15
februari
2019
|
09:50
Europe/Amsterdam

Unieke post-hbo-opleidingen voor binnenvaartschippers

mkb

De unieke Rotterdamse post-hbo-opleidingen Bevrachter Binnenvaart en Succesvol Binnenvaart Ondernemer van Inholland Academy krijgen een podium in de meest recente uitgave van MKB magazine Rotterdam Rijnmond. De binnenvaartbranche is blij met deze praktijkgerichte opleidingen voor werkgevers en (nieuwe) werknemers, in een sector waar veel behoefte is aan innovatie en kennisverrijking. (foto: Jan Vogelaar en Esther Lute)

Leestijd: +- 2 minuten

“Wij kregen diverse signalen van onze leden dat er regelmatig situaties waren die te maken hadden met het ontbreken van specifieke praktische en juridische kennis”, laat Jan Vogelaar, adjunct directeur van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), in het interview weten. “Dat kan grote consequenties hebben als het bijvoorbeeld gaat om juridische aansprakelijkheid.”

Veel behoefte aan innovatie en kennis
Ook geeft hij aan dat veel belangrijke kennis de branche verlaat en er tot voor kort een goede opleiding ontbrak om binnenvaartondernemers bij te scholen. Dit terwijl er juist veel behoefte is aan innovatie en kennis. De regelgeving is in de afgelopen jaren toegenomen op allerlei gebieden en zaken als communicatie, efficiënte ICT en een goede logistiek worden steeds belangrijker.

Belangrijke thema’s die ook in de binnenvaart spelen hebben een prominente plek gekregen in de opleidingsprogramma’s van Bevrachter Binnenvaart en Succesvol Binnenvaart Ondernemer. Bovendien zijn de lesprogramma’s flexibel. Rekening houdend met actuele ontwikkelingen, bepaalt het werkveld bepaalt de inhoud in overleg met Inholland Academy.

Goede onderwijsmix met goede aansluiting op het werkveld
Doordat deelnemers zelf vaak varen, kunnen zij niet wekelijks klassikaal onderwijs volgen. De deelnemers krijgen daarom les via ‘blended learning’, een combinatie van e-learning via een online leerplatform en een klassikale training bij aanvang van de modules. Beide opleidingen bestaan uit praktische kennis. Experts uit het werkveld, Inholland-lectoren en andere kennispartners zorgen voor een goede onderwijsmix met een goede aansluiting op het werkveld.

“Het programma van de opleiding Bevrachter Binnenvaart was in de zomer van 2016 actief”, zegt Esther Lute, opleidingsadviseur van Inholland Academy. “Dat er behoefte was vanuit de branche bleek wel toen er binnen twee weken al 40 aanmeldingen waren! Inmiddels starten er ieder najaar twee groepen.” De opleiding Succesvol Binnenvaart Ondernemer ging in het voorjaar van 2018 van start. Esther Lute: ”Deze opleidingen vormen een echte aanwinst en vormt een meerwaarde voor hun verdere carrière, zo hebben meerdere deelnemers al ondervonden.”

Inholland Academy heeft de opleidingen ontwikkeld samen met de branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer en brancheorganisatie Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB).