Haarlem,
25
september
2020
|
08:03
Europe/Amsterdam

Verbeter de kwaliteit van toetsing: schrijf je nu in voor het nieuwe SKE-traject

shutterstock_702802534

Op 11 november start weer een nieuwe groep gemotiveerde collega’s aan het Senior Kwalificatie Examinering-traject (SKE) en er zijn nog plekken beschikbaar! Ben jij geïnteresseerd in processen die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van toetsing? Zoals het inrichten van een samenhangend toetsprogramma, of het meedenken over toetsbeleid in je opleiding? Doe dan mee aan dit traject, wat een logische vervolgstap is na de Basiskwalificatie Examinering (BKE). Inschrijven kan tot 15 oktober. 

Wat is SKE precies?
Het SKE-traject is, samen met andere professionaliseringstrajecten als de Basis Kwalificatie Examinering (BKE), landelijk ingevoerd vanuit het ministerie van Onderwijs om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Het professionaliseringstraject biedt docenten, met name die lid zijn van een toets-, examen- of curriculumcommissie, inhoudelijke verdieping en handvatten om zich verder te ontwikkelen op het gebied van toetsing, toetsbeleid én het begeleiden van collega’s om toetsen te ontwikkelen en te verbeteren.

Wat leer je tijdens dit traject?
Oud-deelneemster en docent Business Studies in Rotterdam Tatiana Barchuk heeft in de maanden waarin zij het SKE-traject heeft gevolgd veel geleerd: “Ik leerde om niet alleen in termen van mijn eigen vak te denken, maar ook horizontaal en verticaal over het hele curriculum heen. Men ontwikkelt een soort helikopterview op het programma, toetsing en samenhang tussen onderwijseenheden. Deze inzichten heb ik tijdens mijn traject gelukkig gelijk kunnen toepassen in de onderwijsontwikkeling”. Tatiana raadt het traject dan ook zeker aan voor andere collega’s: “Vooral omdat je in een groep met collega’s van andere domeinen zit en zo veel van elkaar leert”.

Tatiana Barchuk, docent Business Studies Rotterdam
Het is een pittig traject, maar voor de opleiding zijn de resultaten vaak direct toepasbaar, waardoor de voldoening groot is.
Tatiana Barchuk, docent Business Studies Rotterdam

Waarom is dit traject belangrijk?
Coördinator BKE/SKE-trajecten, Judith Revet, vertelt over het belang van dit traject: “Docenten met interesse in toetsing én toetsdeskundigheid zijn nodig om vorm en inhoud te geven aan onderwijsvernieuwing. SKE begint met jouw wens om je verder te verdiepen in de toetsing van je opleiding. Veel opleidingen hebben bijvoorbeeld vraagstukken rondom toetsen en beoordelen. Ze willen ‘anders kijken’ naar toetsing. Onderwijsvernieuwing vraagt om nieuwe toetsconcepten”.

Judith Revet, BKE-coördinator bij Inholland
Onderwijsvernieuwing vraagt om nieuwe toetsconcepten.
Judith Revet, BKE-coördinator bij Inholland

Voor wie is dit traject interessant?
Het traject is vooral bedoelt voor docenten - in het bezit van een BKE- of BDB-certificaat - bij wie op dit moment toetsontwikkeling op opleidingsniveau of kwaliteitsborging van toetsing onderdeel is van het takenpakket. Concreet valt hierbij te denken aan: leden van een toetscommissie, examencommissie of curriculumcommissie, jaar- of fasecoördinatoren. Het is ook bedoeld voor docenten die deelnemen aan ontwikkeltrajecten, of op het gebied van toetsing collega’s begeleiden.
 

Meer informatie zoals over de duur van het traject en over wat de kwaliteiten van een SKE'er zijn is te vinden in de catalogus bij docentprofessionalisering. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 oktober via het leerportaal