15
april
2021
|
07:42
Europe/Amsterdam

Wachtwoord niet meer (verplicht) wijzigen

stock-photo-password-security-login-technology-business-concept-414663433.jpg

Ken je dat? Je moet je wachtwoord veranderen en je krijgt steeds de herinnering. Nu even niet, doe ik morgen wel, ik heb het nu te druk. Tot je op een dag wel móet. En ook iedere keer weer een nieuwe bedenken, lastig… Goed nieuws! Op vrijdag 16 april voeren we namelijk een verandering door waardoor je je Inholland-wachtwoord straks niet meer (verplicht) hoeft te wijzigen.

Wat gaat er gebeuren?
In de periode na 16 april hoef je nog maar één keer je wachtwoord (verplicht) te wijzigen. Dit moment is niet voor iedereen gelijk en zal ergens zijn binnen 80 dagen na 16 april. Na deze 80 dagen vervalt de verplichting namelijk dat je iedere 80 dagen je wachtwoord moet wijzigen.

Wel kan het zijn dat sommigen hun wachtwoord nog twee keer moeten wijzigen (als je nog een wijziging moet doen vóór 16 april), maar dat is het dan ook.

Hoe zit het met de veiligheid?
We kunnen ons voorstellen dat de boodschap om je wachtwoord niet te hoeven veranderen vragen oproept. Toch draagt deze wijziging juist bij aan het veiliger maken van ons netwerk. Het nieuwe wachtwoord dat je straks kiest, moet minimaal 10 karakters lang zijn. Dit maakt hem moeilijker te raden en gecompliceerder.

Daarnaast vindt er een check plaats door Microsoft om de veiligheid van jouw wachtwoord te garanderen. Is jouw wachtwoord al bekend (gelekt) op internet? Zo ja, dan kun je hem niet kiezen. Lekt je wachtwoord toch op een later moment nog uit? Dan krijg je van ons én van Microsoft bericht met het advies je wachtwoord te wijzigen.

Tips voor een sterk en lang houdbaar wachtwoord:

  • Ook al hoeft het niet, we raden je toch aan om regelmatig je wachtwoord aan te passen.
  • Het wachtwoord moet minimaal 10 karakters lang zijn (maar het liefst nog langer).
  • Moeite met het verzinnen van een nieuw wachtwoord? Kies in plaats van een wachtwoord voor een ‘wachtzin’ die dichtbij je staat, zoals ‘indeochtendeetikgraagyoghurt’ of ‘mijnlievelingsserieiscasadepapel’. Varieer daarin ook met hoofdletters, cijfers en leestekens. Zo maak je je wachtwoord gecompliceerd met genoeg karakters en is deze toch goed te onthouden
  • Kies een uniek wachtwoord. Gebruik geen wachtwoorden of zinnen die je al vaak ergens anders (hebt) gebruikt.
  • Gebruik niet je medewerkersnaam, studentnummer of een deel van je naam in je wachtwoord. Dit is ook niet toegestaan.