Diemen,
05
december
2018
|
08:06
Europe/Amsterdam

‘Warm, betrokken? Tsja, zo ben ik nu eenmaal’

Docent van het jaar Erik Hendriks over zijn drijfveren

Erik+Hendriks

Wie een dagje met Erik Hendriks in Diemen op stap is begrijpt in een klap wat persoonlijk en dichtbij betekent. Een paar gangen bij zijn opleiding Business Studies door en er zijn weer wat handen geschud, grapjes gemaakt en mondelinge afspraken gemaakt. Waar Erik is, is herkenning en binding; een geboren netwerker loopt hier. De titel Docent van het jaar 2019 lijkt hem op het lijf geschreven.

Om snel even een student te regelen voor de fotosessie komt Erik naar de docentenkamer gelopen met Manesha Gopisingh. Zittend in haar laatste jaar van haar opleiding, ze studeert af op de richting HRM, zijn haar lessen met Erik al een tijdje achter de rug. Vergeten zal ze haar docent niet snel. “Soms heb je docenten waarvan je denkt: ik weet niet of hij vandaag in een goede bui is. Bij Erik heb ik dat nog nooit gehad. Je kunt makkelijk op hem afstappen of hem mailen, ook na de les. Hij geeft altijd netjes antwoord. Ik vind hem warm en hij herkent de gezichten.”

Goede wijn behoeft geen krans
Erik zelf gaf bij het winnen van de Wij Inholland award aan dat hij de titel “een hele eer en een mooie beloning” vindt. Maar net als goede wijn geen krans behoeft, hoeft Erik niet per se geprezen te worden. Laat hem maar gewoon zijn werk doen. “Ik vind dat ik betrokken en geïnteresseerd hoor te zijn. Ik hoor aandacht te geven aan mijn collega’s en mijn studenten. Je moet iedereen de kans gunnen om te leren en om rijker weg te komen dan je hier bent gekomen. Of dat nou warm en betrokken is, tsja dat is wie ik ben, daar kan ik ook niks aan doen.”

In de dertig jaar dat hij docent is heeft Erik altijd blijk gegeven van een ondernemende houding. Wat hij in de praktijk ziet en meemaakt, gebruikt hij waar mogelijk in zijn lessen. “Werelden veranderen en daar moet je altijd nieuwsgierig in zijn. Als werk sleur wordt ben je volgens mij niet goed bezig. Gelukkig heb ik mezelf daar nooit op kunnen betrappen. Ik praat graag met mensen, ben geïnteresseerd in dingen die gebeuren en mag gelukkig ook veel reizen voor mijn werk én privé.”

Leren van de wereld
Bij 15 á 20 graden vorst was Erik enkele jaren geleden met studenten op pad in Toronto om de laatste trends in de retail te verkennen. De Canadese businesstrip leverde een schat aan nuttige en leuke herinneringen op. “Wat we nu bij de Jumbo en de Albert Heijn zien aan technologische ontwikkelingen, zagen we toen daar al. We werden daar in een supermarkt zelfs begroet door een hologram, heel maf om mee te maken.”

Door zijn bezoeken aan Indonesië heeft Erik geleerd dat we hier in Nederland heel erg verwend zijn met faciliteiten en onderwijs. “Hier heb je veel luxe, veel mogelijkheden, veel kansen. In Atjeh zit je gewoon met een gat in de grond als wc en stroom en computers die het maar af en toe doen. Met dit soort ervaringen probeer ik studenten mee te geven dat niet alles vanzelfsprekend is. Dan hebben we hier een diploma-uitreiking met een hele grote groep, terwiil er wereldwijd relatief slechts enkelen een hbo-diploma hebben. In die zin zijn wij heel rijk.” De 2.500 euro prijzengeld die aan de award verbonden is zou Erik dan ook wel willen koppelen aan een activiteit om mensen te helpen die het wat minder getroffen hebben in de maatschappij. Door bijvoorbeeld vluchtelingen te helpen om ondernemer te worden.

 

'Je bent geen nummertje bij Erik'
De WhatsApp van Erik gaat over. Het is vierdejaarsstudent Charles Luiks. De docent had zijn student, op verzoek van de redacteur, gevraagd zich te melden. Erik zet zijn smartphone op speaker en loopt de docentenkamer uit. Hij moet even iets regelen. Charles steekt vervolgens de loftrompet af over ‘zijn’ docent. Waarom hij de titel Docent van het jaar verdient? Charles sluit met zijn antwoord naadloos aan op het verhaal van medestudent Manesha. “Omdat hij op een hele informele bevriende manier met je samenwerkt. Bij hem vervalt de grens tussen docent en student. En wat ook super is. Je kunt hem letterlijk appen ’s avonds, en dan krijg je nog antwoord ook! Je bent geen nummertje bij Erik.”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Hedy van Eekelen
06
December
2018
Warm persoon en altijd tijd voor een ander! Gefeliciteerd!
Barbara van Witteloostuyn
05
December
2018
Leuk interview en WOW wat een mooie Docent van het jaar heeft Inholland gekozen!
Daan Stet
05
December
2018
Dank!