Haarlem,
08
februari
2022
|
13:50
Europe/Amsterdam

Week van de Circulaire Economie: ook Inholland doet mee!

stock-photo-free-woman-breathing-clean-air-in-nature-forest-happy-girl-from-the-back-with-open-arms-in-1802552131.jpg

Het is de Week van de Circulaire Economie! Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Ook Hogeschool Inholland doet mee, onder andere aan de Nationale Hackathon Circulaire Economie, waar studenten de uitdaging aangaan om circulaire vraagstukken op te lossen.

Een van de hoogtepunten deze week is de Nationale Hackathon Circulaire Economie. Mbo, hbo én wo-studenten werken vijf dagen lang in interdisciplinaire teams aan oplossingen voor circulaire vraagstukken uit de praktijk. De studenten houden zich tijdens de hackathon bezig met de uitdaging welke circulaire kansen er zijn voor de textiel- en kledingindustrie. De teams nemen deel aan workshops en colleges van experts en zetten hun creativiteit in om te komen met gouden oplossingen voor hun eigen regio. Op vrijdag 11 februari pitchen de beste teams hun oplossingen voor een bekwame jury. Inholland is vertegenwoordigd met het project KleDoFiets. Studenten van Inholland en de Haagsche Hogeschool hebben een app bedacht om kleding op te halen voor een herbestemming. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om de finale bij te wonen. Registreren kan via deweekvandecirculaireeconomie.nl. 

Naast activiteiten deze week werkt Hogeschool Inholland continu aan een duurzame, gezonde en rechtvaardige toekomst door samen met partners te werken aan maatschappelijke vraagstukken. Dit doen we op een transdisciplinaire manier, zoals in onze nieuwe minor Samen Werken aan een toekomstbestendige stad. We dagen studenten uit om over hun eigen schaduw heen te stappen en grenzen te verleggen. Zo inspireren we hen om daadwerkelijk die ‘stad van de toekomst’ te bouwen en te werken aan de ‘landbouw van de toekomst’.

Een ander voorbeeld is het Sustainable Media Lab, waar onderzoekers, experts en het werkveld samenwerken om te onderzoeken hoe duurzamere mediasystemen eruit zouden kunnen zien. Onze snel veranderende omgeving vereist een andere manier van denken over media, de technische verwikkelingen en de rol ervan in de samenleving.

Het Sustainable Media Lab maakt als living lab nieuwe manieren van denken mogelijk over de rol van technologie en geeft studenten de kans mee te draaien in dit lab door gericht onderzoek te doen naar de ontwikkeling van duurzame mediasystemen. In samenwerking met duurzame tech-ondernemingen Hivos en Greenhost voert het lab projecten uit, op zoek naar milieuvriendelijkere en ethischere manieren om digitale technologie te gebruiken. Dan gaat het bijvoorbeeld om blockchain, NFT's en webhostingplatforms,.