Delft,
26
januari
2022
|
12:48
Europe/Amsterdam

Werkgeluk als een olievlek door Inholland verspreiden

Collega's worden opgeleid tot 'werkgelukdeskundigen'

Werkgeluk, een belangrijk onderwerp voor iedereen. Geluk in je werk maakt je namelijk niet alleen een leukere collega en een betere werknemer, maar ook een leukere ouder, partner, vriend of vriendin. Maar waarom is werkgeluk juist nú zo’n belangrijk onderwerp en wat kunnen we ermee? Deze vraag stond centraal tijdens de workshop Werkgeluk van Erwin Klappe tijdens de domeindag Agri, Food & Life Sciences. Inholland-breed leidt Erwin namelijk collega’s op tot ‘werkgelukdeskundigen’.

Erwin-Klappe (002)

Plezier in je werk
Corona heeft onze manier van werken veranderd. Waar we elkaar en studenten voorheen fysiek ontmoetten op locatie, doen we het overgrote deel van ons werk nu achter een computerscherm vanuit huis. Een ontwikkeling die volgens werkgelukcoach Erwin Klappe van grote invloed is op een ieders werkgeluk. “De continue versnelling en verandering in onze manier van werken brengt veel stress met zich mee. Het vraagt veel van onze digitale vaardigheden. Ook de toename in procedures en regels zorgt ervoor dat we een mindere mate vrijheid voelen om naar ons eigen inzicht te handelen. Daarnaast ligt de lat steeds hoger. We moeten meer werk verrichten met minder middelen. Allemaal factoren die van invloed zijn op ons werkgeluk."  (Hamburger, 2019)

Maar hoe zorg je er, ondanks deze factoren, voor dat je werk leuk blijft? “Voor het antwoord op deze vraag gaan we op zoek naar duidelijkheid in onze omgeving, maar die vinden we daar niet meer. Dus moeten we die duidelijkheid in onszelf gaan zoeken. Wie ben ik, waar ben ik goed in en wat geeft mij energie? Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je kunt sturen naar plezier, voldoening en zingeving in je werk”, aldus Erwin Klappe.

Werkgelukdeskundigen
Om dit inzicht in jezelf te verkrijgen en erachter te komen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je werk, worden binnen Inholland collega’s vanuit de verschillende domeinen opgeleid tot werkgelukdeskundigen. Masja Webb, HRM-beleidsadviseur bij het Domein AFL, is een van hen. “Voor mij is werkgeluk heel belangrijk. Met energie en plezier je werk doen maakt dat je lekkerder in je vel zit, vitaler bent en weerbaar voor veranderingen. Dat is een win-win situatie voor jouzelf én de organisatie.” 

Ook Marleen Verstege, docent bij het cluster Life Sciences en Chemistry, volgt de opleiding tot werkgelukdeskundige. Tijdens de opleiding komen negen werkgeluktools aan bod voor het creëren van draagvlak, coaching van medewerkers en borging. Een belangrijk onderdeel is om de behoeften binnen de verschillende teams in kaart te brengen. Marleen: “Bij AFL zijn we hier al mee begonnen door middel van enquêtes en het oprichten van een denktank naar aanleiding van de workshop tijdens de domeindag.” 

Het gaat er uiteindelijk om dat de werkgelukdeskundigen maatwerk gaan leveren, aansluitend bij iedereens behoeften. Iedere persoonlijkheid is anders en iedereen moet dus ook aan andere knoppen draaien om gelukkig te zijn in z’n werk. Een van de manieren om je persoonlijkheid in kaart te brengen is bijvoorbeeld een ‘Big Five workshop’, verzorgd door de werkgelukdeskundigen.

teams

Samen zorgen voor verbinding
Een belangrijk element voor werkgeluk is verbinding. Een onderwerp dat ook voor Fabian van der Horst, domeindirecteur AFL, belangrijk is voor het plezier in zijn werk. “Voor mij houdt dit in om de overeenkomsten en het gezamenlijke doel dat we hebben, altijd voorop te stellen. Vanuit die verbinding ontstaan mooie dingen, daar krijg ik energie van.”

Tijdens de workshop Werkgeluk gingen collega’s uit het Domein AFL aan de slag met de vraag: wat zou jij kunnen doen om de verbondenheid bij jezelf en die van je collega’s te vergroten? Om een vervolg te geven aan de mooie ideeën die uit deze brainstorm voort zijn gekomen gaf Claudia Oomen, coördinator onderzoek, zich op voor de denktank. “Mijn werk wordt leuker en mijn motivatie nog groter als ik zie hoe mijn werk in het grotere geheel past en hoe we hierin samenwerken. Tijdens de workshop kwam naar voren dat dit voor veel van mijn collega’s geldt, dus daar wil ik me graag voor inzetten.”

Wil je ook met je team aan de slag of in gesprek met één van de Werkgelukdeskundigen? Neem dan contact op met Masja Webb zodat zij binnen de groep werkgelukdeskundigen kan kijken wie beschikbaar is of workshops kan aanbieden.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Susan Rijpkema
27
January
2022
Hoi Masja,

Hoe gaat het met je? Ik zag deze leuke post van Erwin Klappe en dacht, laat ik weer eens even een balletje opgooien in verband met werkgeluk trajecten binnen Inholland in de toekomst.

Zullen we begin maart nog eens een keer bijpraten? Wie weet is er ergens na de zomer een project waar ik met mijn expertise op kan aansluiten. Of specifiek op de Pabo gefocust, dat zou ik erg leuk vinden.

Ik heb zelf nu een toffe opdracht als interim HR adviseur, waar ik mij volledig mag bezighouden met het verbeteren van de medewerkersreis.

En als gecertificeerd partner van persoonlijkheidstesten kan ik rapporten afnemen bij studenten en docenten die vast lopen, dan maak ik de vertaalslag naar de praktijk en hoe ze de regie kunnen pakken op het vergoten van hun werkgeluk.
Zie voor meer info: Www.happyemployeejourney.nl/personalitydrives

Leuk van je te horen en een fijne avond!

Groet Susan Rijpkema
Amanda Bouwsema
27
January
2022
Mooi artikel! En zo blij dat we als organisatie zoveel aandacht besteden aan het (werk)geluk van medewerkers. Ben dankbaar dat ik daar ook een rol in mag spelen.