22
september
2022
|
08:20
Europe/Amsterdam

Werkgeluk: in gesprek met Lisa Klinkenberg

‘Het is heel belangrijk dat je energie krijgt door wat je doet’

Lisa Klinkenberg

Werk is een belangrijk deel van ons leven. Daarom doen we het liefst iets dat ons gelukkig maakt. Maar hoe vind je dit geluk? Deze week is het de nationale Week van het Werkgeluk. Enkele collega’s van Hogeschool Inholland vertellen daarom over hun werkgeluk. Aan het woord is Lisa Klinkenberg, onderzoeker bij Hogeschool Inholland. 

Lisa studeerde sociologie, liep stage bij Sanquin, een organisatie voor bloedvoorziening, en kreeg daarna de kans om er te promoveren op donordiversiteit. “Er zitten zowel sociale als gezondheidsaspecten aan het onderwerp en vooral die combinatie vind ik interessant.” Na haar promotie wilde Lisa verder in het onderzoek en onderwijs. Ze werd docent-onderzoeker bij een andere hbo-instelling. “Ik zat daar niet op mijn plek”, zegt ze eerlijk. “Ik werkte in het financiële domein, waarin ik niet goed thuis was. Bovendien ging het lesgeven vaak ten koste van mijn onderzoekswerk.” 

Onderzoeker lectoraat Studiesucces 
Blij was Lisa toen ze vorig jaar begon als onderzoeker bij het lectoraat Studiesucces van Hogeschool Inholland. “Ik zocht iets in het onderzoek en onderwijs en dat heb ik gevonden. Nu doe ik voornamelijk onderzoek, met de mogelijkheid om incidenteel studenten te begeleiden of les te gaan geven. En onderwerpen als studentwelzijn en -betrokkenheid spreken mij vanuit mijn achtergrond en ervaring erg aan.” 

Geef aan wat je wilt en waar je tegenaan loopt, ook bij je sollicitatiegesprek. Vaak is er heel veel mogelijk.

Lisa’s tip voor werkgeluk
Lisa  Klinkenberg

Verschillende onderzoeksprojecten 
Lisa is betrokken bij verschillende projecten van het lectoraat. Ze deed onder meer onderzoek naar de ervaringen van studenten met het Studentsucces Centrum. Daarnaast heeft ze de Inholland Studentenwelzijnsmonitor doorontwikkeld, uitgezet en analyseert ze daar nu de data van. “Verder heb ik samen met een student Gezondheidswetenschappen onderzoek gedaan naar verschillende studenttypen op basis van bevlogenheid en emotionele uitputting.” 

In een flow 
Over bevlogenheid gesproken: Lisa merkt dat haar eigen bevlogenheid helemaal terug is bij Inholland. “Voor je werkgeluk is het zo belangrijk dat je energie krijgt door wat je doet. Je komt dan in een flow. Natuurlijk hoort af en toe een beetje stressen en bikkelen erbij, maar na zo’n periode kun je daar met voldoening op terugkijken.” 

Inspirerend en dankbaar werk 
Voldoening haalt Lisa ook uit de interviews met studenten en docenten over studentenwelzijn. “Het is heel inspirerend om hun verhalen te horen en dankbaar om een luisterend oor te kunnen bieden. Ze willen graag hun ervaringen delen en helpen.” Bovendien geeft Lisa aan dat ze veel creativiteit kwijt kan in haar werk. “Tijdens mijn promotieonderzoek lag de nadruk op wetenschappelijke stukken publiceren. Hier richten we ons er meer op om de resultaten op een toegankelijke manier naar de praktijk te brengen, bijvoorbeeld door middel van aansprekende infographics.” 

Vrijheid om je te ontwikkelen 
Het is niet alleen de inhoud van het werk die Lisa gelukkig stemt. “Ik krijg hier ook ruime mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Alles is bespreekbaar.” Een mooie balans vindt Lisa ook in thuis en op locatie werken. “Thuis ben ik lekker productief en op een vaste dag ben ik op onze hogeschool, wat belangrijk is voor de binding. De sfeer is echt persoonlijk en collega’s zijn benaderbaar.” Lisa zit goed op haar plek. “Bij de overstap naar Inholland heb ik goed geluisterd naar zowel mijn hoofd als mijn hart. Dat is heel belangrijk als je streeft naar werkgeluk.” 
 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.