20
september
2022
|
08:55
Europe/Amsterdam

Werkgeluk: in gesprek met Vanessa d'Fonseca-Toekaja

‘Dankzij de vrijheid om mijn werk zelf in te vullen ervaar ik echt werkgeluk!’

Vanessa d'Fonseca-Toekaja

Werk is een belangrijk deel van ons leven. Daarom doen we het liefst iets dat ons gelukkig maakt. Maar hoe vind je dit geluk? Deze week is het de nationale Week van het Werkgeluk. Enkele collega’s van Hogeschool Inholland vertellen daarom over hun werkgeluk. Aan het woord is Vanessa d’Fonseca-Toekaja, procescoördinator bij Hogeschool Inholland. 

Vanessa is iemand van de praktijk. “Al doende leer ik en kom ik erachter wat ik wel of niet leuk vind. Gedurende mijn loopbaan heb ik verschillende opleidingen gevolgd die op dat moment nuttig voor me waren. Zo kan ik mezelf motiveren.” 

Sociale omgeving 
Bij een groot accountantskantoor werd Vanessa met veel plezier coördinator Learning & Education. “Ik vond het leuk om workshops en trainingen te verzorgen voor medewerkers. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe functie en dacht dat projectmanager iets voor me was, merkte ik dat ik toch beter in een zachtere, sociale omgeving zou passen.” 

Leggings en gemakkelijke laarzen 
Vanessa maakte de overstap naar Hogeschool Inholland Den Haag waar ze op de Centrale Studentenadministratie ging werken. “Het werk en de sfeer spraken me aan. Ik wisselde mijn mantelpakjes en hakken in voor leggings en gemakkelijke laarzen. En er veranderde nog meer. Ik ben geboren en getogen in Suriname en ik merkte dat mijn Surinaamse accent na jaren terugkwam. Bij Inholland voelde ik dat ik mezelf mocht zijn.” 

Weet wie je bent, omarm je kwaliteiten en ken je grenzen. Voel je dat je een grens nadert? Anticipeer daarop en durf nee te zeggen.

Vanessa's tip voor werkgeluk
Vanessa  d'Fonseca-Toekaja

Dertien jaar Inholland 
Bij Inholland voelt Vanessa zich inmiddels al dertien jaar thuis. “Na de studentenadministratie ben ik voor een van de onderwijsdomeinen gaan werken om docenten te ondersteunen bij het administratieve deel van hun werk. Toen deze ondersteunende diensten gecentraliseerd werden tot de Inholland Service Organisatie werd ik daar procescoördinator om teams samen te voegen en nieuwe processen te implementeren.” 

Eigen verantwoordelijkheid 
Haar leidinggevende bij de Inholland Service Organisatie-Rotterdam benadrukt Vanessa’s eigen verantwoordelijkheid. “Hij wil dat ik eigenaar ben van wat ik doe, daarom ook weet waarom ik iets doe en het vervolgens ook durf te doen. Daardoor ontstaat ruimte om dingen te doen die ik leuk vind en waar ik achter sta. Zo ben ik naast procescoördinator docent, mentor en ben ik begeleider van buddy’s van het Studentsucces Centrum. Het contact met studenten en hun kijk op dingen inspireren me en houden me scherp.” 

Beste versie van jezelf 
“Dankzij de vrijheid om mijn werk zelf in te vullen ervaar ik echt werkgeluk”, zegt Vanessa. “Het is heel fijn om uitgedaagd te worden op verschillende gebieden en daar ook de ruimte voor te krijgen. Mijn werkgeluk is ook goed merkbaar als ik bijvoorbeeld in gesprek ben met mijn leidinggevende en vol passie vertel wat ik doe en wat mijn plannen zijn. Dan ben ik een soort spraakwaterval.” Vanessa omschrijft Inholland als een groot speelveld waarin je spelenderwijs allerlei kansen kunt pakken. “Dat zorgt voor werkgeluk: je leert zo jezelf kennen en kunt toewerken naar de beste versie van jezelf.” 

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
R.
13
June
2023
Leuk Vanes!! je hebt echt supergedaan. Weet nog bij PWC, en later zoek naar baan, omscholing. Trots op je!
Frank
21
September
2022
Hoi Vanessa, wat leuk om jouw kijk op werk te lezen en dus ook te lezen waar ISO voor staat. Jouw energie is herkenbaar en ik begrijp ook goed waarom Inholland Rotterdam en Vanessa samen zorgt voor 1+1=3 :-)
Patty
20
September
2022
Leuk Vanessa!
Ik kan me helemaal vinden in wat je zegt. Doe waar je blij van wordt en zeg nee tegen werk wat energie zuigt!
Zo ga je elke dag met plezier naar je werk én ben je productiever!