Alkmaar,
23
mei
2017
|
12:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland 2017: Foodtruck

Foodtruck

Vierdejaars Pabo-studenten van Inholland Alkmaar schreven een projectplan en gingen met een foodtruck langs basisscholen om kooklessen te verzorgen. Het project ‘Foodtruck’ is een initiatief van Stichting Kroon van Holland om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met gezonde voeding.

De Pabo-studenten kregen de opdracht om een ondernemend project op te zetten en schreven in het kader daarvan een projectplan. Ze zijn met de foodtruck langs drie basisscholen geweest in de regio Noord-Holland om een pilot te draaien. Nu deze pilot is afgerond kunnen andere studenten aan de slag met het plan, als onderdeel van de ‘Gezonde Pabo’, een speciaal vrije keuzeproject.

“Ons uitgangspunt was om de truck op een ondernemende manier te laten rijden”, vertelt Ellyne Groefsema. “Zo besparen we geld door studenten van de Gezonde Pabo in te zetten. Het geld dat overblijft gebruiken ze voor boodschappen en de huur van de truck maar ook de basisscholen kunnen onze medestudenten helpen. Bijvoorbeeld door een sponsorloop te organiseren of de kinderen gezonde hapjes te laten verkopen, waarvan de opbrengst kan worden gebruikt om de foodtruck te betalen.”

“Ik vond het onwijs leuk om de kinderen te leren koken. Het is daarbij belangrijk om je taalgebruik aan te passen op de leeftijd van de kinderen“, zegt Ellyne. De basisschoolleerlingen waren erg enthousiast over de kooklessen. “We zijn onder meer in Den Helder langs basisschool De Kluft geweest en hebben samen met de kleuters kerstmannetjes gemaakt van fruit. Met de leerlingen van de bovenbouw hebben we pompoensoep gemaakt. Onze ervaring is dat kinderen in eerste instantie denken dat ze het niet lusten maar als ze de soep proeven vinden ze het lekker.”

Rolverdeling
Ellyne was in het pilotproject samen met Anne van Lohuizen en Patrick Gerritsen verantwoordelijk voor de promotie. Kelly Jonckheere, Lisa van Tussenbroek en Pernelle Hoogland hielden zich bezig met de financiën. Het uitprobeerteam bestond uit Caroline de Waard en Jip te Riele. Eveline Verweij, Jacobien van Duin en Sven Vermaat vormden het creatieve brein achter het geheel.

Naast de Pabo’ers zelf en de initiatiefnemers achter Kroon van Holland waren verschillende schoolbesturen uit de regio uitgenodigd om mee te denken en te praten over de manier waarop gezonde keuzes bij kinderen gestimuleerd kunnen worden.

Wij Inholland
De studenten zijn met hun project genomineerd voor de Wij Inholland award 2017. Wij Inholland geeft studenten de kans om zich met een innovatief project te onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende project krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen, zoals promotionele ondersteuning of toegang tot een groot netwerk van bedrijven uit diverse branches.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.