Delft,
04
april
2017
|
09:07
Europe/Amsterdam

Wij Inholland 2017: GOWind systems

GOWind systems

Tegenwoordig is er veel aandacht voor groene energie. De fossiele brandstoffen raken op waardoor de behoefte aan duurzame energie groter is dan ooit. Zeven studenten Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft besloten hier wat aan te doen en ontwikkelden een verticale windturbine om energie op te wekken voor kantoorpanden en flatgebouwen.

De bedenkers van het project GOWind systems Simon Blomme, Sam Camphyn, Sven Geres, Kim Johnson, Ruby Jane Krikke, Casper Linsen en Maria Smirnova ontwikkelden een prototype om mensen uit de moderne maatschappij op een duurzame manier van energie te voorzien. Tijdens hun vooronderzoek bleek dat een kwart van de Europese bevolking woont in flats en dat daar het gebruik van traditionele duurzame middelen zoals zonnepanelen niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor bepaalde kantoorpanden. De studenten bedachten daarom een windturbine voor aan de zijkant van gebouwen om zo duurzaam energie op te wekken.

Groener leven en besparen
“We hebben diverse concepten bedacht om ons prototype zo efficiënt mogelijk te maken en moesten onder meer rekening houden met de architectuur van de gebouwen. Vandaar de keuze voor een verticale windturbine, die zijn wat compacter en esthetisch te verantwoorden”, zegt Sven. In tegenstelling tot bestaande windturbines ontwierpen de studenten een bekisting voor hun prototype, om daarmee optimaal gebruik te kunnen maken van de windsnelheid. “Ons doel is om mensen groener te laten leven, waarmee ze op de lange termijn ook geld besparen.”

De ondernemende studenten berekenden de levensduur van hun prototype en gingen onder andere in gesprek met een professor van de Technische Universiteit (TU) Delft om de voor- en nadelen in kaart te brengen. “Onze windturbine is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Zo willen we ons prototype verfijnen en de periode van winstgevendheid vergroten. Er zijn verschillende technieken voor windenergie en bladen voor de bekisting.”

Ondanks het project nog in de kinderschoenen staat hebben de studenten al de interesse gewekt van een internationaal bedrijf dat zich bezighoudt met groene innovaties. “Het bedrijf Climate-Kic heeft ons aangeboden om ons prototype verder te ontwikkelen.” Dat voorstel hebben de studenten in beraad.

Wij Inholland
De studenten zijn met hun project genomineerd voor de Wij Inholland award 2017. Wij Inholland geeft studenten de kans om zich met een innovatief project te onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende project krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen, zoals promotionele ondersteuning of toegang tot een groot netwerk van bedrijven uit diverse branches.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Marc Bellinkx
04
April
2017
Keep us informed!!