Delft,
25
april
2017
|
07:56
Europe/Amsterdam

Wij Inholland 2017: Stop het stropen in Afrika

Stop het stropen in Afrika

Alle hulp is welkom in de strijd tegen de illegale jacht op bedreigde diersoorten in Afrika. Studenten van Inholland Delft dragen hun steentje bij en ontwikkelen een geavanceerde drone die olifanten, neushoorns en vee moet beschermen. Ze reisden naar Zuid-Afrika om het toekomstige werkterrein van de drones met eigen ogen te zien.

In Afrika zijn parken en veehouderijbedrijven soms zo groot als een Nederlandse provincie. Dat vormt een obstakel bij het monitoren van de dieren. Een ander probleem is dat er op veel plekken stropers actief zijn. Zij stelen vee en jagen op neushoorns en olifanten om hun hoorn en ivoor, die veel opbrengen op de zwarte markt. Rangers zijn dag en nacht in de weer om dieren te beschermen. Gevaarlijk werk, dus zoeken boeren en natuurbeschermers naar innovatieve manieren om hun dieren in de gaten te houden. Een op afstand bediende drone is een veelbelovende oplossing.

Multidisciplinair team
Het ambitieuze project ‘Stop het stropen in Afrika’ vraagt om de expertise van meerdere Inholland-opleidingen. Daarom werkten Mylène Elmers (Dier- en Veehouderij), Thom Hoveling, Fenna Kiemel en Brendan Verberne (alle drie student Landscape and Environment Management) in één projectgroep, begeleid door alumna Vanessa Meulenberg (Luchtvaarttechnologie), die het concept ontwierp. Andere studenten van Luchtvaarttechnologie werken momenteel aan het vleugelontwerp en een eerste prototype. Het toestel kan verticaal opstijgen en landen, én heeft vleugels om de actieradius te vergroten.

Reis naar Zuid-Afrika
Mylène onderzocht samen met de drie LEM-studenten hoe grote boerenbedrijven en natuurparken drones kunnen inzetten. Welke camera’s en sensors hebben de ‘vliegende rangers’ nodig om bedreigde wildlife te herkennen? Hoe kunnen ze de dieren voor stropers waarschuwen? Ook moet het apparaat stropers afschrikken, zodat ze stoppen met hun illegale praktijken. Om deze vragen te beantwoorden reisden de studenten naar Zuid-Afrika. Daar bezochten ze onder andere het Krugerpark en een neushoornboerderij. Deze plaatsen kennen een heel divers landschap, wat vraagt om verschillende typen drones. Dat aspect onderzochten Thom, Fenna en Brendan. “Als dieren bijvoorbeeld dichte begroeiing in vluchten, moet de drone daar doorheen kunnen kijken”, zegt Mylène. “Mijn onderzoeksterrein was het gedrag en de gezondheid van dieren.”

Buitenkans
Het was even wennen om met studenten van een andere opleiding samen te werken, zegt Mylène. “Maar we vulden elkaar heel goed aan. Dat was heel leerzaam.” De studenten zien het project als een buitenkans, en niet alleen voor hun eigen ontwikkeling. “Drones hebben de toekomst. Ze beschermen niet alleen dieren; ons project kan ook mensenlevens redden, want stropers aarzelen niet om op rangers te schieten.”

Wij Inholland
De studenten zijn met hun project genomineerd voor de Wij Inholland award 2017. Wij Inholland geeft studenten de kans om zich met een innovatief project te onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende project krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen, zoals promotionele ondersteuning of toegang tot een groot netwerk van bedrijven uit diverse branches.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Juliëtte
25
April
2017
Mooi project! Ik hoop dat het een succes wordt, voor zowel de dieren als de beschermers ervan.