27
oktober
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

Welke onderzoeker krijgt jouw stem?

Wij Inholland award - Genomineerden Onderzoeker van het jaar 2022-2023 bekend

Genomineerden Onderzoeker van het jaar 2022-2023

Wie wint dit jaar de Wij Inholland award voor de Onderzoeker van het jaar 2022- 2023? Zeven mooie voordrachten ontving de jury. Drie zijn er genomineerd, al maakten alle zeven inzendingen indruk. Uit het juryrapport: “Alle voorgedragen onderzoekers leveren waardevolle bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dat is in lijn met de strategie van Inholland.”  

Ieder jaar zien we bij Inholland veel collega’s die bijzonder werk verrichten. De meest indrukwekkende zetten wij in het zonnetje tijdens de uitreiking van de Wij Inholland awards. De awards voor de Docent van het jaar en Onderzoeker van het jaar 2022-2023 reiken we uit tijdens de Dag van Het Onderwijs & Onderzoek op donderdag 10 november aanstaande in Rotterdam.  

Eerder deze week maakten we de genomineerden al bekend voor de Docent van het jaar 2022-2023. Nu is het de beurt aan de genomineerde onderzoekers. De jury, bestaande uit een afvaardiging van bestuur, studenten, beleidsadviseurs en onderzoekers, koos drie onderzoekers voor de stemronde van volgende week. Hieronder stellen ze zichzelf voor. Vanaf 31 oktober kun je op één van deze drie kandidaten jouw stem uitbrengen en meebepalen wie dit jaar de Wij Inholland award wint voor beste onderzoeker. Ook kun je dan je stem uitbrengen op jouw favoriet voor de award Docent van het jaar. Ga daarvoor naar de speciale Wij Inholland award-pagina. Stemmen kan tot 4 november.  

De drie kandidaten voor Onderzoeker van het jaar 2022- 2023 zijn:  

Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology bij het Domein Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL)  
Nelleke is als onderzoeker op meerdere terreinen actief. Sinds 2013 is ze lector Green Biotechnology bij het Research and Innovation Centre Agri Food & Life Sciences (RIC AFL) van Inholland. Nelleke streeft naar een duurzame voedselproductie voor een gezond en beter leven. Met haar onderzoek voorziet ze ook het werkveld van kennis over moderne duurzame moleculaire veredelingsmethoden. Bedrijven weten haar feilloos te vinden. Verder onderzoekt Nelleke de mogelijkheden van CRISPR/Cas. Door gericht minuscule veranderingen, mutaties, in het DNA van planten aan te brengen kun je nieuwe eigenschappen creëren. Bijvoorbeeld rassen ontwikkelen die bestand zijn tegen ziekten en plagen. Deze techniek behoort tot de basistoolkit van Nellekes studenten met wie ze samen onderzoek doet naar toepassingen ervan.  

De jury heeft grote waardering voor de doordachte wijze waarop Nelleke haar onderzoek vormgeeft: de samenwerking met bedrijven in de regio en met studenten, resulteert in domeinoverstijgende innovaties. Volgens de jury is hier met recht sprake van ‘Kwaliteit in interactie’.  
 
Feike van der Leij, lector Health & Food bij het Domein Agri, Food & Life Sciences.  
Feike is een kei in het betrekken van studenten bij zijn onderzoek dat gericht is op het verbeteren, gezonder en blijer maken van de wereld. Zo werkt hij samen met studenten aan vraagstukken op het gebied van voeding. Daar zoeken ze technologische oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan een project waarbij voedsel in 3D wordt geprint dat er niet alleen net zo uitziet als het origineel, maar ook zo smaakt.  

De jury is enthousiast over de dwarsverbanden die Feike met stakeholders weet te realiseren. Hij initieerde bijvoorbeeld mooie samenwerkingen met de businesskant van de opleiding Food Commerce and Technology en een vmbo/hbo. Daarnaast is hij één van de medeoprichters van de Food Innovation Community Amsterdam en werkt hij samen met internationale onderzoekers in Gent en Milaan. Naast onderzoeker is Feike ook docent en studieloopbaanbegeleider.  
 
Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid (Domein Business Finance & Law)  
Krista Schram is trekker van het onderzoeksproject Veiligheidsbeleving Zuiderpark Rotterdam. In een samenwerkingsverband met de gemeente Rotterdam, de Inholland-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) en TU Delft analyseren studenten urgente veiligheidsvraagstukken. De concrete oplossingen die zij na het onderzoek opperen, vinden veelal hun weg naar de praktijk.  

Krista is een empathisch onderzoeker met veel aandacht voor de mensen om wie haar onderzoek draait: de burgers die zich onveilig voelen, studenten die aan het onderzoek bijdragen én de professionals uit de beroepspraktijk voor wie het onderzoek bedoeld is.  

De jury is onder de indruk van de relevantie en impact van haar onderzoek. Het laat volgens de jury heel goed zien hoe je als onderzoeker in coproductie met het werkveld en het onderwijs, actuele maatschappelijke vraagstuk kunt oppakken. Dat haar studenten leerzame praktijkervaring opdoen is ook heel waardevol. De jury is vol lof over de open houding van Krista die volgens hen “durft te leren door minder populaire onderzoeksresultaten te delen en zich kwetsbaar te stellen om fouten in het onderzoek te bespreken. Dit toont lef en getuigt van een krachtige onderzoeker.”  
 
 

Dag van het Onderwijs & Onderzoek 2021

Winnaar vorig jaar
Jelle Scheurleer, onderzoeker bij de onderzoekslijn Medische Technologie, won vorig jaar de Wij Inholland award voor Onderzoeker van het jaar. Jelle was genomineerd vanwege zijn onderzoekproject Panoptes, waarmee hij de ontwikkeling van een complex softwaretool met succes heeft weten te klaren. Jelle werkte daarvoor samen met het Amsterdam UMC en de University of Manchester. Bij de uitreiking was Jelle verguld met zijn award; in het dankwoord noemde hij speciaal het vertrouwen van zijn lector.  

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.