Delft,
24
mei
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award 2018: Robotic Repairs

“Hoogtepunt? De oplossing vinden voor een écht probleem.”

Jong, intelligent en vol energie. Zes toegewijde studenten combineerden hun verschillende technische achtergronden met één gemeenschappelijk doel: het repareren van composieten makkelijker maken. Adnan Jaffer, Ahmed Abd Ellatif, Alvaro Garcia Vega, Haris Ahmed, Kai van Hoof en Yamen Jabi van de Bacheloropleiding Aeronautical Engineering aan Inholland Delft begonnen dit project als onderdeel van een minor. “Het was een uitdagend project. En onze coach waarschuwde ons voor de risico’s, maar we wisten dat we het konden.”

Groot probleem, kleine oplossing
Vandaag de dag maken steeds meer grote industrieën gebruik van composieten. Een gemiddeld vliegtuig bestaat bijvoorbeeld voor 50% uit aluminium, titanium, staal en andere composieten. En wat gebeurt er dan als de weersomstandigheden deze materialen beschadigen? Haris en zijn vijf medestudenten kwamen erachter dat veel moderne oplossingen tijdrovend, primitief en soms zelfs onveilig zijn. Bovendien worden er vaak alleen onderdelen gerepareerd. “Wij stelden onszelf dus de vraag”, legt Haris uit, “als het repareren van onderdelen mogelijk is, waarom gaan wij dan niet een stapje verder?”

Unieke robots
Hun oplossing? Een draagbare, gebruiksvriendelijke en volledig geautomatiseerde robot. Haris: “Onze reparaties zijn anders vanwege het unieke ontwerp. Onze robots scannen eerst de schade voordat ze deze schade door middel van beeldverwerking beoordelen. Daarna repareren ze de schade direct. De software ontwikkelt dan een speciale reparatiepatch. Het is heel makkelijk en efficiënt.” Het mooie is ook dat het ontwerp van Robotic Repairs laat zijn welke verschillende kwaliteiten de mannen combineren. Haris: “Ik heb een achtergrond in software engineering bijvoorbeeld, dus we hebben allemaal onze eigen specifieke kennis. Het maakt ons een goed team.”

De wereld ligt aan hun voeten
De zes studenten ging op excursie naar KLM en bespraken hun plannen. “Ze zijn absoluut geïnteresseerd wat betreft tijd en geld. “Helaas”, vertelt Haris, “ligt de luchtvaart op dit moment buiten ons bereik. Het is gewoon een hele lastige wereld om binnen te komen.” Gelukkig blijven de heren positief: “we gaan eerst andere richtingen aftasten zodat we ons product kunnen perfectioneren. En dan proberen we het over een paar jaar nog eens.”

De komende vijf jaar: windmolens
“We bezochten bedrijven, voerde enquêtes uit en spraken met juridische adviseurs.” Dit project duurde enkele maanden. Het resultaat? “We hebben besloten om ons eerst volledig te focussen op windmolens.” De wieken van windmolens bestaan voor het grootste deel uit composieten. Bovendien is het een groeiende industrie. “Dit geeft ons meer tijd om eerst te kijken naar alle technische mogelijkheden van onze robots. Wij kunnen alle kanten op. Bovendien zijn er veel mensen die willen investeren in innovatieve projecten. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren.”

Wij Inholland
Wij Inholland biedt een mogelijkheid aan studenten om hun project onder de aandacht te brengen. Als student krijg je een podium waarop je je met een innovatief project kunt onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende studententeam krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen en een cheque ter waarde van 2.000 euro. Stem jij voor Robotic Repairs?