Petra Boersma

laden

Sinds juni 2012 werk ik aan de dissertatie met als onderwerp 'De implementatie van de Veder Methode bij mensen met dementie, verblijvende in een woon/zorginstelling'. Op mijn 45e ben ik begonnen aan deze PhD-study. Waarom eigenlijk, ...toen nog? Al langere tijd wilde ik een promotie-onderzoek doen, op het moment van een reorganicatie binnen Inholland was daar het moment om daar voor te gaan. Het leuke is eigenlijk dat alles wat ik in mijn leven aan opleiding en werk heb gedaan in dit promotietraject is samen gekomen.

Ik heb in 1989 de HBO-V in Groningen afgerond, daarna een jaar of 10 als psychiatrisch verpleegkundige in het AMC in Amsterdam gewerkt, aanvankelijk op de gesloten afdeling voor vrouwen, vervolgens op de gemengde gesloten afdeling, en tot slot nog een aantal jaren op de open afdeling voor mensen die chronisch psychiatrisch ziek waren. Nadat ik eerst nog een aantal jaren psychologie aan de UVA in deeltijd heb gestudeerd, kreeg ik in het AMC de gelegenheid de opleiding 'klinische epidemiologie en biostatistiek' te doen. Na afronding van die opleiding kon ik niet een geschikte plek vinden voor een promotie-onderzoek en heb ik de overstap gemaakt naar beleidswerk, eerst in de ouderenzorg bij Bernardus (later Fontis, later Osira) en vervolgens bij Hogeschool Inholland, waar ik nog steeds met veel plezier werk en van waaruit ik dit onderzoek gedurende twee dagen per week uitvoer.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een viertal koepels in Nederland, op een aantal klassieke grote verblijfs-afdelingen, maar ook op een aantal kleinschalige woonplekken voor mensen met dementie. Rose-Marie Dröes, professor aan het VU Medisch Centrum is mijn eerste promotor. Julia van Weert, professor aan de Universiteit van Amsterdam is mijn tweede promotor. Vanuit Inholland word ik begeleid door professor Berno van Meijel. Ik hoop mijn dissertatie het komende jaar af te ronden. Naast mijn PhD-study werk ik 2,5 dag als opleidingsadviseur voor pedagogiek & management bij Inholland/Academy.