Health & Food

"Eén ding is zeker: er valt veel te vertellen over wat we eten en de invloed daarvan op onze gezondheid en ons geluk."

Food Train: wat food met je doet

Voedsel, we zijn er allemaal dagelijks mee bezig. Maar wat weten we er eigenlijk van? Bestaat er zoiets als ‘verstandig eten’, bijvoorbeeld naarmate je ouder wordt? Of een persoonlijk voedselprofiel? Hoe bepaal je eigenlijk wat er bij jouw op de bord terecht komt? En hoe duurzaam wordt dat voedsel geproduceerd? Hoe wordt er gesleuteld aan ons voedsel en in hoeverre zijn we ons hiervan bewust?

Eén ding is zeker: er valt veel te vertellen over wat we eten en de invloed daarvan op onze gezondheid en ons geluk. Hogeschool Inholland is een actieve speler in de wereld van voeding, voedingsmiddelen en voedselinnovaties. Samen met TOPDelft en NHFood organiseren we een reeks lezingen met docenten, lectoren en studenten over het hoe, wat en waarom van ons dagelijks eten. Vanaf maart 2022 gaat de Food Train rijden in Delft en Alkmaar. Wanneer stap jij in?

 

Meld je aan voor de Food Train sessies in Delft en Alkmaar!

Helaas, de Food Train sessies worden uitgesteld. Wij hopen in september de sessies weer te kunnen opstarten. De onderstaande sessies in Delft en Almaar gaan niet door.

TOPDelft

Tijd: inloop 19.30 uur, duur van 20.00 tot 22.00 uur
Adres: Prinsenkwartier, Agathaplein 4 Delft

Sessies:

  • Food for Happy Ageing
  • Jij als burger, consument en shopper
  • Food Safety
  • Kracht van Smaak
  • Personalised Food

De Food Train sessies worden uitgesteld. 

 

NHFood, Alkmaar

Tijd: inloop 19.30 uur, 20.00 tot 22.00 uur
Adres: Clusius College Alkmaar, ruimte 0.12

Sessies:

  • Food for Happy Ageing
  • Feeding & Greeding Mega Cities
  • Food Safety / Kwaliteit
  • Kracht van Smaak
  • Personalized Food

De Food Train sessies worden uitgesteld. 

 

Onderwerpen en lezingen

Food for Happy Ageing

Toegespitst op ondervoeding bij ouderen, door Feike van der Leij

Feike van der Leij begon zijn loopbaan als lector Health & Food met een focus op healthy ageing: langer gezond blijven. Nu ligt de nadruk van zijn onderzoek op happy ageing: zolang mogelijk gezond blijven, maar wel blijven genieten. Lekkere voeding moet gezond zijn en gezonde voeding moeten we lekker maken. Maar hoe doe je dat? En in het bijzonder: hoe makkelijk is het voor ouderen om hier invulling aan te geven? Thematiek waarop in wordt gegaan tijdens deze lezing.

Jij als burger, consument en shopper!

Een bijzonder drieluik, door Woody Maijers

Voeding gaat niet alleen over voedsel maar ook over gedrag. Onze keuzes in het stemhokje, bijvoorbeeld over de bio-industrie, kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer we merken dat de biologische kip een hoger prijskaartje heeft. Woody Maijers, lector Integrale Voedsel- en productieketens, schetst ons wispelturige gedrag vanuit drie perspectieven en gaat na wat dat betekent voor hetgeen dat er uiteindelijk op ons bord ligt.

Food Safety

Door docenten Food Commerce and Technology

Met miljarden wereldburgers in het verschiet zal de voedselvoorziening in de komende decennia fors moeten veranderen. De eerste stappen worden al gezet met verassende producten van bijvoorbeeld reststromen uit de tuinbouw of insectenkweek en novel food met eendenkroos-eiwit als nieuw ingrediënt. Bijzonder duurzaam maar hoe zit het met de voedselveiligheid? Docenten Food Commerce and Technology van Inholland vertellen hier graag meer over.

De Kracht van Smaak

Door docenten Food Commerce and Technology

De smaak, geur, kleur en textuur van ons eten bepaalt in grote mate de kans of we het nog eens willen eten of niet. Commercieel gezien dus een bijzonder interessante driver. Sensorisch onderzoek is een expertise gebied van Inholland waarin wij niet alleen onze studenten graag meenemen, maar ook het grote publiek. Docenten Food Commerce and Technology belichten de verschillende aspecten van sensorisch onderzoek en nemen je mee in deze (smaak)beleving!

Personalised Food

Geen mens is hetzelfde. Wat voor de een gezond en lekker is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Naar mate onze kennis over individuele gezondheids-“merkers” toeneemt kunnen we beter tegemoet komen aan onze specifieke behoeftes. Op basis van DNA-kennis kan gekeken worden naar gepersonaliseerde voeding die bijdraagt aan onze gezondheid. Hoe gaat dit in zijn werk, wat levert het ons op en hoe zit dat met ethische kwesties rondom DNA-kennis van jezelf? Een kennisgebied dat zich snel ontwikkelt en waar we graag met jou over in gesprek gaan.

Vragen over Food Train?

Heb je vragen of interesse in een samenwerking? Neem dan contact op met Feike van der Leij.

Neem contact op