Teaching, Learning & Technology

"Vloeiend over grenzen heen: technologie als verbinder van leerprocessen"

Lectorale rede Nynke Bos

Als lector Teaching, Learning & Technology onderzoekt Nynke Bos de rol die technologie speelt en kan spelen om het leerproces van studenten te versterken.

Tijdens haar lectorale rede op woensdag 6 april 2022 ging ze in op de kansen en bedreigingen van Blended Learning. Tegelijkertijd blikte ze vooruit naar de toekomst: welke rol speelt technologie in het onderwijs in 2030?

Meer weten over de lectorale rede van Nynke?

Lees de rede dan terug in het redeboekje. Download een pdf-versie of kies voor een epub-variant, zodat je het ook kunt lezen op een e-reader.

Download het redeboekje in pdf

Download het redeboekje in epub

Dynamisch onderwijs en Blended Learning

Het ontwerpen van onderwijs met een zinvolle combinatie van fysieke interactie met ICT noemen we Blended Learning. In het ontwerpproces gaat veel aandacht uit naar de online activiteiten. Het fysieke onderdeel en met name het creëren van verbanden tussen de online en fysieke activiteiten krijgt minder aandacht.

Hybride leeromgevingen
Hoger onderwijsinstellingen werken steeds meer samen met het werkveld in zogeheten Lab-onderwijs, ofwel hybride leeromgevingen. Daardoor neemt het aantal verbanden tussen online en fysieke activiteiten, genaamd seams, alleen maar toe.

In de hybride leeromgevingen lopen formeel en informeel leren door elkaar heen. Leren over tijd, plaats en locaties komen vaker voor en samenwerkend leren en individueel leren wisselen elkaar steeds sneller af. Dit vraagt wat van de leeromgeving van een student. Het steeds dynamischer beeld van het onderwijs vraagt om bewuste ontwerpoverwegingen om studenten een continue leerervaring te bieden.

De rol van technologie
We blikken vooruit naar welke rol technologie speelt om deze seams te overbruggen. Het doel is om studenten een continue leerervaring te bieden, terwijl tegelijkertijd het onderwijs zelf steeds diffuser wordt. Wat hebben studenten nodig? Hoe ziet dat eruit? Hoe vindt de toetsing plaats? Wat zijn randvoorwaarden?

In haar lectorale rede vertelde Nynke Bos hier meer over.

Heb je vragen of wil je samenwerken?

Neem contact op met Nynke