
Complexe en taaie maatschappelijke opgaven kan niemand alleen oplossen. Denk aan het aanpakken van overgewicht, ondermijning, van-het-gas-af en cyber-security. Het zijn vraagstukken die vaak buiten bestaande organisatiestructuren vallen en daarom vanuit verschillende perspectieven moeten worden bekeken. Lectoren Wina Smeenk, Guido Stompff, Jürg Thölke, en hun onderzoeksteams, ontwerpen en onderzoeken methoden, technieken en tools om vanuit systemisch co-design om te kunnen gaan met dergelijke complexe, maatschappelijke opgaven.
Ontwerpers krijgen in toenemende mate een rol bij urgente maatschappelijke opgaven. Zij worden gevraagd hun kennis en expertise in te zetten om innovatietrajecten en veranderprocessen vanuit een ander perspectief vorm te geven. Verbeelden, in de vorm van bijvoorbeeld tekenen, simuleren en rollenspel, levert nieuwe gezichtspunten op en helpt bij het vinden van gezamenlijke ambities en mogelijke ideerichtingen. Een netwerk-aanpak is gewenst, gericht op het meekrijgen van een grote diversiteit aan belanghebbenden en het veranderen van het totale systeem. Daarvoor zijn co-creatie en co-design nodig. Het systemisch perspectief wordt nog relatief weinig toegepast, terwijl dit aan belang wint.
Kennis en methoden voor een innovatieve aanpak van weerbarstige, maatschappelijke transitieopgaven
Systemisch co-design is een netwerk (of multi-stakeholder) aanpak, die de brede en diffuse velden van design en het systemisch perspectief (denken, doen en voelen) bij elkaar brengt als manier om complexe, weerbarstige maatschappelijke uitdagingen aan te gaan en zo transities te versnellen. Deze aanpak behelst kennis en inzicht in een systemisch co-design mindset, en vaardigheden in het beslissen over passende situationele processen, settings en activiteiten (werkvormen, methoden, tools) die leiden tot concrete resultaten en maatschappelijke impact.
Word onderdeel van een netwerk dat maatschappelijke vraagstukken op een andere manier gaat aanpakken. Met de bril van een ontwerper en systeemdenker. Leer grip te krijgen op complexe maatschappelijke opgaven in de regio.
'Streef met ons mee om lokale 'best practices' op te schalen naar regionaal en landelijk niveau. Leer hoe je effectiever kan werken en transities kan versnellen.
Oogst concrete en vernieuwende resultaten in ons gezamenlijke co-design traject. Geef hiermee een boost aan uw (op)gave en medewerkers.
De betrokken lectoren hebben allemaal individueel specifieke kennis en ervaring op het gebied van design thinking, co-design, societal impact design, authentiek leiderschap, empathisch design en systemisch perspectief. Zij bundelen deze kennis en ervaring intern en in samenwerking met andere lectoren bij andere hogescholen onder de gedeelde noemer ‘systemisch co-design’.
Kennis over en methodieken voor systemisch co-design zijn continu in ontwikkeling. Lectoren, onderzoekers en ontwerpers ontwikkelen nieuwe kennis, tools en methoden in verschillende onderzoeksprojecten en living labs. Iedere context voor systemisch co-design brengt nieuwe ervaringen mee, waarop we reflecteren en waarvan we leren. Voorbeelden van projecten en living labs waarin deze lectoren systemisch co-design ontwerpend onderzoeken zijn: