Janet van de Bunt
Janet van de Bunt

Janet van de Bunt

lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

  

Werk samen met Janet

Even voorstellen

Janet van de Bunt is sinds 1 maart 2021 lector Toegankelijkheid van het Recht bij de Inholland-onderzoeksgroep Recht & Veiligheid en de opvolger van Ineke van den Berg. Met haar onderzoekslijn zet Janet van de Bunt zich in voor het toegankelijker maken van het recht voor burgers, bijvoorbeeld in de regio Rotterdam. Dit met behulp van Legal design, een innovatieve, ontwerpgerichte aanpak om juridische problemen te voorkomen of op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn toegankelijke documenten, gebruiksvriendelijke apps of toegankelijke rechtspleging.

Met haar onderzoek draagt lector Van de Bunt bij aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding en aan de ontwikkeling van juridische professionals die op hun toekomst zijn voorbereid. Van hen wordt immers, naast juridische kennis, ook verwacht dat zij leren wetten toegankelijk te maken voor burgers. Zo kunnen zij later in hun werk gericht mensen helpen. Door bijvoorbeeld in begrijpelijke taal uit te leggen wat hun rechten zijn en hen te adviseren over de beste aanpak om hun juridische probleem op te lossen.

Samenwerken

Janet van de Bunt werkt samen met de opleidingen HBO Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening (Rotterdam en Den Haag) en levert op het gebied van Legal design en Legal technology een bijdrage aan de opleiding van studenten. Ook (studenten van) creatieve en technische opleidingen kunnen hierbij aansluiten. Ze werkt verder nauw samen met overheid, bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met mogelijkheden om het recht toegankelijker te maken. De samenwerking is gericht op uitvinden wat werkt in de praktijk van de juridische dienstverlening.

Wie is Janet van de Bunt?

Expertise

Janet van de Bunt studeerde rechten (1999) en filosofie (1998) aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie werkte ze bij de rechtswinkel, daar werd ze gegrepen door de behoeften en juridische problemen van mensen van vlees en bloed. Na haar studies ging ze werken bij de Universiteit Leiden en doceerde daar tot 2006 onder meer privaatrecht.

Ook werkte ze van 2006-2010 in de rechtspraak; bij de civiele sectie van de rechtbank Den Haag schreef ze vonnissen als griffier. Als wetenschappelijk medewerker bij de civiele sectie van de Hoge Raad dacht ze na over de rechtsbescherming van rechtzoekenden, maar ook over rechtseenheid en rechtsvorming. Ze keerde terug naar de Universiteit Leiden en rondde in 2016 haar proefschrift Het rampenfonds af over het vergoeden van schade aan slachtoffers van rampen door schadefondsen. Ze schreef ook over het schadefonds voor de Project X-rellen en het schadefonds voor chroom VI-slachtoffers.

Ze was daarna verbonden aan Tilburg University en aan de Vrije Universiteit. Haar onderzoek richtte zich in die tijd onder meer op de schadeafhandeling voor de gedupeerden van de gaswinning in Groningen. In 2017 zat ze in de Commissie Hammerstein die advies gaf over de publieke of private schadeafhandeling voor de Groningers. In 2019 gaf ze input op de Tijdelijke wet Groningen aan de Vaste Kamercommissie van EZK. Janet vindt het belangrijk dat de behoeften van de rechtzoekenden centraal staan bij het toegankelijk maken van het recht.

Ervaring

Naast haar onderzoekslijn bij Inholland runt Janet van de Bunt haar eigen adviespraktijk waarin zij onder meer adviseert over hoe het recht voor grote aantallen rechtzoekenden gehaald kan worden als iemand anders aansprakelijk is. Ook is zij raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Amsterdam. Daar behandelt zij zaken op het gebied van aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht.

"Ik ben een empathisch jurist en het lot van rechtzoekenden gaat mij zeer aan het hart. Ik vind het van groot belang dat rechtzoekenden hun rechten ook echt geldend kunnen maken."

Janet van de Bunt, lector Toegankelijkheid van het Recht

Werk samen met Janet

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0629630230