21+ Toets

laden

Wanneer kun je een 21+ toets doen?

Om in Nederland toegelaten te worden tot een hbo-opleiding moet je beschikken over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4. Voor havo- en vwo-diploma's geldt bovendien dat eisen gesteld kunnen worden aan de examenvakken en/of het vakkenprofiel. Beschik je niet over één van deze diploma's, haal je voor 1 februari 2018 (voor de februari-instroom 2018) of voor 1 september 2018 (voor de septemberinstroom 2018) niet één van de bovengenoemde diploma's en ben je 21 jaar of ouder bij aanvang van je studie? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Deze toets is bedoeld om na te gaan of je, ondanks het ontbreken van de vereiste vooropleiding, over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om een hbo-opleiding te kunnen volgen. 

Voorwaarden deelname 21+ toets

Je kunt deelnemen aan het toelatingsexamen 21+ als je voldoet aan de volgende voorwaarden.

 • Je hebt je via Studielink tijdig aangemeld voor één van de Nederlandstalige opleidingen aan Hogeschool Inholland.
 • Je beschikt niet over een havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 4 en je volgt op dit moment ook geen opleiding met het doel één van deze diploma's te behalen.
 • Je bent op 1 februari 2018 (voor de februari-instroom 2018) en 1 september 2018 (voor de septemberinstroom 2018), 21 jaar of ouder.

De 21+ toets bij Inholland samengevat in tien punten (pdf)

Toetsdata 21+ toets

De eerstvolgende mogelijkheid om een 21+ toets te doen zal in januari 2018 zijn, voor instroom in februari 2018 of september 2018.

De definitieve data en informatie over de inhoud van de 21+ toets zal rond 16 oktober beschikbaar zijn op deze website.

Aanmelden

Aanmelden voor de 21+ toets verloopt via Studielink. In Studielink wordt de term 'Colloquium Doctum / Toelatingsonderzoek 21+' gebruikt. Aanmelden is alléén mogelijk via Studielink. Dit kan vanaf 1 oktober 2017. Houd er rekening mee dat je eerst een DigiD moet aanvragen voordat je je kunt aanmelden via Studielink.

Stappenplan aanmelden 21+ toets in Studielink

Het stappenplan hieronder is ter oriëntatie.
Wil je je aanmelden voor de 21+ toets? Volg dan de onderstaande stappen.

 • Selecteer de button 'Vooropleiding toevoegen', zichtbaar onder mijn To Do lijst of de link 'Vooropleiding toevoegen', zichtbaar bij 'Mijn vooropleidingen'.
 • Selecteer 'Nog niet' bij 'Diploma behaald' als je geen diploma hebt en een 21+ toets moet doen.
 • Vul bij 'Verwachte diploma datum' in:
  - '31 januari 2018` (voor de februari-instroom 2018)
  - '31 augustus 2018' (voor de septemberinstroom 2018)
 • Selecteer bij land 'Nederland'.
 • Selecteer 'Anders' bij 'Niveau vooropleiding'.
 • Selecteer 'Colloquium Doctum' / Toelatingsonderzoek 21+ toets in de lijst met vooropleidingen.
 • Vul plaats, naam en adres  van de onderwijsinstelling in. Bevestig je gegevens.
 • Klik vervolgens op 'Bevestigen'.
 • Plaats vervolgens een inschrijvingsverzoek in Studielink voor de opleiding naar keuze
 • Bevestig dat je voor dit jaar een 21+ toets wilt gaan doen

Na aanmelding van de 21+ toets

Nadat je je vanaf 1 oktober hebt aangemeld via Studielink voor de 21+ toets ontvang je vanaf 16 oktober automatisch per e-mail een Inschrijfformulier en uitleg over hoe je kunt betalen. Dit formulier dien je in te vullen en samen met je betalingsbewijs tijdig naar ons op te sturen.

Indien je na 16 oktober geen e-mail met inschrijfformulier van ons hebt ontvangen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Bureau Toelatingsonderzoeken. 

Na inschrijving van de 21+ toets

Nadat alle benodigde documenten compleet en tijdig door ons ontvangen zijn, ontvang je een bevestigingsmail over de deelname aan de 21+ toets. Een week voor de toetsdatum ontvang je een plaatsingsbewijs via e-mail. Indien je geen e-mails van ons hebt ontvangen, neem dan tijdig contact met ons op.

Deelname 21+ toets

Het plaatsingsbewijs dien je mee te nemen naar de toets, samen met je legitimatiebewijs. Zonder dit bewijs en je legitimatiebewijs is deelname niet mogelijk.

Onderdelen 21+ Toets

Het toelatingsexamen 21+ bestaat uit de volgende onderdelen: Nederlands, Engels en één of meerdere vaktoets(en). De vaktoets verschilt per opleiding. Alle onderdelen zijn op het niveau van het havo-eindexamen.

Voorbereiding en informatie

Hoe je je kunt voorbereiden op de 21+ toets en welke boeken je daarvoor nodig hebt, is te lezen in de 21+ toets Infowijzer.
Deze is vanaf 16 oktober hier beschikbaar.

21+ toetsen van andere hogescholen

Inholland accepteert geen 21+ toetsen van andere hogescholen. Je kunt alleen worden toegelaten met een 21+ toets die bij Inholland is behaald.

Vrijstellingen

Als je in het bezit bent van havo deelcertificaten kun je vrijstellingen aanvragen voor bepaalde onderdelen van de 21+ toets. Leg je certificaten altijd eerst voor aan Bureau Toelatingsonderzoeken. Zij kunnen dan bepalen of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Contact

Meer informatie is vanaf 16 oktober 2017 beschikbaar. Bij vragen kun je contact opnemen met Bureau Toelatingsonderzoeken via 023 - 543 8080, WhatsApp: 06 - 2111 5555 (niet voor bellen of sms) of toelatingstoets@inholland.nl