Associate degree Facilitair Eventmanagement voltijd

"Probeer om van een 1.0-versie van jezelf naar een 4.0-versie te gaan."

CRB Ad FEM Docente Sandra Vreeburg

Docente Sandra aan het woord

Heb je zelf de Associate degree Facilitair Eventmanagement gevolgd?
Toen ik studeerde, waren er nog geen eventopleidingen. Zelf heb ik marketingmanagement gestudeerd en ben begonnen bij een bedrijf waar ik kleine evenementen organiseerde. Ik vond dat zo leuk, dat ik mijn cv naar verschillende eventbureaus heb gestuurd.

En? Kon je aan de slag in de evenementenbranche?
Zeker. Ik ben in totaal vijftien jaar eventmanager geweest. Eerst bij een bureau waar ik echt alle kanten van het vak leerde kennen: van mensen in de vroege ochtend ontvangen in een tent in de polder tot logistieke plannen maken voor een event. Daarna heb ik bij twee grote IT-bedrijven gewerkt waar ik evenementen organiseerde.

Hoe kwam je bij Inholland terecht?
Twee jaar geleden ben ik docente geworden bij de Associate degree Facilitair Eventmanagement. Ik wilde dit mooie vak doorgeven aan een nieuwe generatie. Ik heb een groot netwerk in de branche en kan veel vertellen over de praktijk. Daarnaast ben ik studieloopbaanbegeleider. Ik probeer studenten uit te dagen het maximale uit hun zelf te halen. Om van een 1.0-versie van jezelf naar versie 4.0 te gaan.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Belangrijk in het eerste jaar is dat je je oriënteert op het werkveld. Je hebt natuurlijk publieke evenementen, bijvoorbeeld rond sport en festivals. Maar er zijn ook zakelijke events. Je leert de producten en diensten in de branche kennen. Vervolgens ga je dieper in op zaken als gastvrijheid en logistiek. Hoe zorg je daarvoor?

Het tweede jaar is praktischer en dan ga je ook werken aan belangrijke vaardigheden, bijvoorbeeld inkoop van producten en diensten en daarover te onderhandelen. Het laatste halfjaar loop je stage. Dan valt alles wat je hebt geleerd helemaal op zijn plaats.

Wat kun je met deze opleiding worden?
Je wordt opgeleid tot eventmanager en eventproducer. Dit betekent dat jij alles regelt wat je bij een event om je heen ziet: het podium, de artiesten, beveiliging, belichting, catering, noem maar op. De meeste afgestudeerden werken bij evenementenbureaus, bij evenementenlocaties of ze organiseren evenementen bij grote organisaties: daar zijn ze dan als het ware ‘het evenementenbureau in huis’.

Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?
Die zijn goed. De corona-situatie zorgt ervoor dat mensen de behoefte hebben elkaar weer te ontmoeten. Misschien gaan we effectiever met de tijd om en zal een deel online aangeboden worden, zoals kennisoverdracht. Maar live events blijven en het wordt steeds belangrijker om te netwerken. Hopelijk zijn door vaccinaties en sneltesten op korte termijn evenementen mogelijk. En juist wanneer alles opengaat, verwacht men een sterke behoefte aan nieuwe professionals.

Wat voor type moet je zijn voor dit werk?
Je bent een echte doener. Je wilt hard werken, bent proactief en oplossingsgericht. Je toont creativiteit maar je staat ook met beide benen op de grond. Natuurlijk houd je van plannen en organiseren en je bent enthousiast, hebt overtuigingskracht en je denkt commercieel. En uiteindelijk moet je er elk evenement staan. Want elk evenement is een penalty.

Zie je deze mentaliteit terug in de opleiding?
Ja, alle docenten hebben in de evenementenbranche gewerkt. Daarnaast is de sfeer bij ons heel persoonlijk. De opleiding is niet zo groot. Dit zorgt ervoor dat we alle studenten kennen bij naam waardoor we goed inspelen op ieders behoefte. Tegelijkertijd is de groep studenten heel divers. Er zijn studenten van 16 tot 26 jaar afkomstig uit alle delen van het land. Die verschillen zorgen ervoor dat je veel van elkaar kunt leren.

Wat is jouw tip aan aankomende studenten?
Vind je het leuk om het mensen naar hun zin te maken? Hen te verrassen en een cadeau te geven in de vorm van een mooie herinnering? Volg je hart en kies voor deze tweejarige opleiding. Heb je eenmaal deze keuze gemaakt? Neem dan naast de opleiding een bijbaan in de evenementenbranche. Zo doe je meteen ervaring op en kun je de theorie in perspectief plaatsen. Wees verder niet bang om vragen te stellen. Pak de telefoon en bel een eventmanager op als je wilt weten hoe iets zit. Zij vinden het hartstikke leuk om over hun vak te vertellen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!