Associate degree Facilitair Eventmanagement voltijd

"Wat ik top vind, is dat de opleiding maar twee jaar duurt."

CRB Ad FEM Studente Merel Koenders

Studente Merel aan het woord

Hoe kwam je terecht bij de Associate degree Facilitair Eventmanagement?
Ik heb de bruiloft van mijn moeder georganiseerd. Het bedenken en plannen vond ik zo leuk, zeker toen het allemaal lukte. Ik ben gaan rondkijken op internet en ontdekte deze opleiding van Inholland, een hogeschool die me niet zo groot leek. Dat vond ik prettig. Ik ben naar de open dag gegaan en raakte in gesprek met een van de docenten. We spraken over mijn dyslexie en ze vertelde dat er op deze opleiding wel meer studenten met dyslexie zitten. Niet toevallig, omdat het je hier veel leert in de praktijk.

Waarom heb je voor de opleiding gekozen?
Wat ik top vind, is dat de opleiding maar twee jaar duurt. Ik ben 24 jaar als ik klaar ben, een mooie leeftijd om te beginnen met werken.

Wat heb je hiervóór gedaan?
Na mijn mavo wist ik niet precies wat ik wilde. Omdat ik het altijd wel leuk vond om als bijbaantje in de horeca te werken, heb ik op MBO Amersfoort de Hotelschool gedaan. Ik was een beetje bang om daarna naar het hbo te gaan. Ik heb dus dyslexie en vermoedelijk dyscalculie en dacht het daarmee niet te redden. Ik koos voor een zorgopleiding in het mbo. Maar tijdens mijn eerste stage kwam ik erachter dat dit helemaal niets voor mij was.

Hoe vond je de overgang naar het hbo?
Ik was eerst bang dat ik moeite zou hebben met leren, maar dat viel hartstikke mee. Fijn is dat de colleges goed op elkaar aansluiten waardoor de stof een paar keer voorbijkomt. Als je alles goed bijhoudt, is er niets aan de hand. Ik heb ook heel veel aan mijn docenten. Het is een klein vast groepje met wie je de hele opleiding contact houdt. Je kent elkaar dus goed, bouwt echt iets op. Ze herkennen en erkennen je. En je kunt ze altijd benaderen.

Je leert veel in de praktijk, zeg je. Hoe komt dit naar voren?
Het begon bij mij al bij de introductie. We zijn met studenten en docenten naar Maastricht gegaan om elkaar te leren kennen, maar ook om opdrachten te doen en plekken te bezoeken om te zien hoe evenementen werken. In het eerste en tweede jaar heb je werkcolleges, waarin je met een groepje werkt aan een case hoe je bijvoorbeeld een evenement organiseert. Er komen ook geregeld gastsprekers die over hun eigen ervaring vertellen en je merkt dat onze docenten die ervaring ook hebben en altijd eigen voorbeelden geven. Zo komt de stof echt tot leven.

En je loopt natuurlijk stage. Hoe is dat?
Dat klopt. Ik zit in mijn laatste halfjaar en ben net met mijn afsluitende stage bezig bij een evenementenbureau in Amsterdam. De lat ligt hier best hoog voor mij want ik kom natuurlijk net kijken. Wel heb ik de afgelopen anderhalf jaar veel kennis opgedaan die ik nu in de praktijk kan toepassen. Van beveiliging en catering tot techniek en programmering: je moet aan zoveel dingen tegelijk denken en dat komt nu allemaal bij elkaar. Het is heel hard werken en tegelijk gaan de mensen ook heel sociaal en behulpzaam met elkaar om. Dat vind ik kenmerkend voor de evenementenwereld.

Over een halfjaar ben je afgestudeerd. Wat wil je dan doen?
Hier blijven werken. En op den duur wil ik mijn eigen evenementenbureau, het liefst voor kleinere privé- en zakelijke evenementen. Al het plannen en het contact met mensen vond ik altijd al leuk. Ik had alleen nooit gedacht om via een hbo-opleiding hier mijn werk van te maken. 

Raad je deze opleiding aan?
Zeker. Inholland is een hele fijne school om binnen te stappen. Ik heb nog nooit zulke goede cijfers gehaald omdat ik goed begeleid word en doe wat ik echt leuk vind. Belangrijk voor deze opleiding en het werk is wel dat je goed kunt samenwerken en je mond durft open te doen. En je moet een doorzetter zijn en hard kunnen werken om voor een groepsopdracht of evenement de juiste informatie en oplossingen te vinden.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!