De opleiding

Voor wie?

Je bent goed in scheikunde en wiskunde en voelt je thuis in een lab. Je bent nieuwsgierig en onderzoekend van aard en je kunt goed zelfstandig studeren en nauwkeurig werken. Bovendien ben je praktijkgericht en je voert graag onderzoeken en experimenten uit. Zo kom je het fijne te weten over chemische processen en levende systemen. Uiteindelijk heb je een grote kans op een baan in bijvoorbeeld de chemische, farmaceutische of medische industrie. Een carrière die begint bij Hogeschool Inholland: een opleiding met een persoonlijke sfeer en betrokken docenten.

Waarom de opleiding Chemie?

Bij Chemie staat de praktijk centraal: je doet veel ervaring op in het lab, waarbij je een stevig leertraject krijgt in projectmatig werken. Je houdt je bezig met de samenstelling van stoffen en de chemische veranderingen die plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. Daarom voer je veel experimenten uit in het lab. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals voeding, medicijnen of kunststoffen. De opleiding begint breed. Naast Chemie oriënteer je je eerst ook op de andere opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry, Biotechnologie, en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML), zodat je kennismaakt met belangrijke andere vakgebieden. 

Opleiding in het kort

Bij deze opleiding richt je je op analytische chemie. Tijdens de vierjarige opleiding leer je de wereld van moleculen en atomen kennen. En je werkt aan nieuwe chemische stoffen. Zo word je klaargestoomd voor het echte laboratoriumwerk.

Vanaf het eerste jaar leer je het vak van analist. Theorie, laboratoriumvaardigheden en projectmatig werken staan daarbij centraal. Je oriënteert je nu nog breed, want je volgt deze propedeuse ook met studenten Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. Aan het eind van het jaar kun je eventueel overstappen naar deze opleidingen.

In het tweede jaar richt je je alleen nog op chemie. Zo leg je een stevige basis voor je vakkennis. Tijd voor meer praktijk: in het derde jaar loop je eerst een halfjaar stage. Vervolgens ga je je verder specialiseren met 'minors': vakkenpakketten naar keuze. Je sluit het jaar af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling.

In het vierde jaar rond je je opleiding af door eerst een onderzoeksplan te ontwikkelen. Vervolgens ga je dat ook uitvoeren binnen een bedrijf of instelling. Het verslag is de basis van je afstuderen, waarna het tijd is voor jouw huldiging: je ontvangt jouw welverdiende diploma.

Na je opleiding kun je als chemisch analist aan de slag. Waar? Elk bedrijf dat chemische stoffen wil laten onderzoeken is uiteindelijk op zoek naar jou. Uiteraard kun je ook doorstuderen en je master in chemie halen, in binnen- of buitenland. Of word leraar scheikunde. Na een eenjarige opleiding sta je voor de klas.

Studeren in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Zo’n ervaring is verrijkend voor jezelf én je cv. Loop er een halfjaar stage. Of doe er je afstudeeropdracht. We hebben goede contacten in heel Europa en daarbuiten.

Studies die hierop lijken

Misschien vind je Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek net zo interessant als Chemie. Geen punt, want het eerste studiejaar hoef je nog geen keuze te maken. Alle studenten binnen Life Sciences & Chemistry volgen hetzelfde programma. Zo kun je na een jaar naadloos een switch maken.