Integrale Veiligheidskunde deeltijd

“We brengen studenten, alumni en professionals samen door middel van een gedeelde passie voor veiligheid.”

IV - ACIV.jpg

Anne, Bea, Claudia, Daniella, Dave, Marlène, Mitchel, Nadia, Rens, Robbert en Sabine.

Wij Inholland 20I6 - ACIV

Studenten die elkaar helpen om zich te ontwikkelen: je vindt ze bij de ACIV. De Activiteitencommissie Integrale Veiligheid bestaat uit elf enthousiaste teamleden die activiteiten organiseren voor de opleidingen Integrale Veiligheid, HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening van Inholland Rotterdam. Doel: samen werken aan persoonlijke ontwikkeling in een gezellige sfeer. Dit bijzondere initiatief door en voor studenten is genomineerd voor de Wij Inholland award 2016.

Oprichter en evenementenleider Dave Wassink: “In 2011 startte ik met de opleiding Integrale Veiligheid. Ik zag dat er behoefte was aan activiteiten zoals werkveldbezoeken en seminars, maar docenten hadden minder tijd dan voorheen voor de organisatie ervan. Dus dacht ik: Waarom organiseren we ze als studenten niet zelf?” Een eerste werkveldbezoek aan Rotterdam The Hague Airport was zo’n succes dat er een seminar over evenementveiligheid volgde en het team flink groeide.

Focus op jezelf ontwikkelen
“Ons motto is: door studenten, voor studenten”, zegt voorzitter Mitchel de Jager. “Dat principe is de basis van alles wat we doen. ACIV organiseert veel verschillende activiteiten, van werkveldbezoeken in binnen- en buitenland tot gastcolleges, maar ook netwerkborrels en sportactiviteiten.” De focus ligt op het overbrengen van kennis en het professionaliseren van studenten. “Oftewel, hoe ontwikkel je jezelf maximaal en hoe kunnen we elkaar daarbij helpen?”, vat Mitchel hem samen. Zo krijgen de teamleden workshops aangeboden, bijvoorbeeld over het schrijven van een cv of online profilering op LinkedIn.

Goede banden met het werkveld
Studenten van de opleidingen Integrale Veiligheid, Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten ontwikkelen en onderscheiden zich graag, merkte Mitchel. “De wereld van de veiligheid is in beweging. Ook is er meer aanbod dan vraag op arbeidsmarkt. Studenten willen daarom graag op de hoogte blijven van de actuele praktijk.” Het team achter de ACIV streeft daarom naar goede banden met het werkveld. “We hebben verschillende partners, zoals de Security Management Group, Rotterdam The Hague Airport en de Stichting Alumni Integrale Veiligheid, waarmee we samen activiteiten organiseren. Ons doel is die partners een duurzame samenwerking te bieden.”

Sterke band met opleiding
Door te werven onder nieuwe eerstejaars zorgt de ACIV dat alle studiejaren vertegenwoordigd zijn. Daarnaast worden eerstejaars aan ouderejaars gekoppeld, zodat die eersten het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. De banden met Inholland en met name de opleiding Integrale Veiligheid zijn sterk. De activiteiten worden dan ook zijn zoveel mogelijk afgestemd op studiejaren en onderwijsperiodes. Voor eerstejaars die nog zoeken naar hun plaats binnen de opleiding zijn er oriënterende activiteiten. Voor ouderejaars is er aandacht voor verdieping en netwerken.

Gedeelde passie
“We brengen studenten, alumni en professionals samen door middel van een gedeelde passie voor veiligheid”, zegt Mitchel. Hij noemt een concreet voorbeeld. Aan het seminar ‘Rol van gemeenten bij een ramp’ deden meer dan honderdvijftig studenten, alumni en professionals mee. Studenten konden netwerken voor (mini-)stages, afstudeerplekken en toekomstige banen. Alumni dragen daaraan bij met hun waardevolle connecties. “Maar wij hebben alumni zelf ook een netwerk te bieden. Door onze contacten te delen kunnen we samen veel bereiken”, zegt Mitchel.

De ACIV heeft als doel om de stichting en het team verder te professionaliseren, een breder netwerk op te bouwen en om voor nog meer opleidingen, zoals bijvoorbeeld HTRO, activiteiten te organiseren. Meer informatie vind je op www.aciv.nl.

Lees ook over de tien andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2016.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!