Leraar Basisonderwijs Digitaal (DigiPabo) deeltijd

Jij wilt werk doen dat nuttig is. En de intellectuele en emotionele ontwikkeling van kinderen aanmoedigen. 

Hbo DigiPabo deeltijd

Voor wie

Je leert jonge kinderen maar wat graag lezen en schrijven. Je wilt ze kennis laten maken met de wereld van natuur, geschiedenis en muziek. De intellectuele en emotionele ontwikkeling van kinderen aanmoedigen. Werk doen dat nuttig is voor de wereld. Dát geeft betekenis aan je werk en daar heb je een carrièreswitch voor over. Je wilt en kunt je huidige baan, privéleven én een stevige studie met elkaar combineren.

Studieprogramma Leraar Basisonderwijs Digitaal (DigiPabo) deeltijd

De digitale opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) combineert de praktijk met theorie. Al in het eerste jaar loop je één dag per week stage.

Hieronder lees je wat je in twee of vier jaar doet. 

Jaar 1

Eerste jaar

Een studiejaar bestaat uit vier periodes. Daarin richt je je steeds op één onderwijskundig thema.

Je werkt ongeveer een dag per week aan onderzoeks- en ontwerpopdrachten die bij dit thema horen. Deels doe je dit in een taakgroep van studiegenoten, onder begeleiding van een docent. Je volgt colleges op het gebied van pedagogiek, onderwijskunde en levenskunst en je spijkert je kennis bij over alle schoolvakken van het basisonderwijs.

Lesgeven
De nadruk ligt in het eerste studiejaar vooral op het omgaan met en lesgeven aan groepen. Je loopt één dag per week stage. Lesgeven leer je namelijk vooral door te doen en daadwerkelijk voor de klas te staan. Misschien vind je een stageplek op een leuke school bij jou in de buurt. Maar natuurlijk kan het praktijkbureau van de DigiPabo jou ook matchen met een school.

Sprong in het diepe
Je loopt een dag per week stage in een leeftijdsgroep naar keuze. Het is een uitdagende sprong in het diepe: de praktijkschool zet jou meteen in als leerkracht. Op die manier werk je van begin af aan optimaal aan je vaardigheden. Je leert het onderwijs goed kennen doordat je elke periode wisselt van klas, en van praktijkschool. In het derde studiejaar kan je je stage ook lopen in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

Begeleiding
De groepsleerkracht van de praktijkschool begeleidt je, een schoolopleider verbonden aan het basisschoolbestuur beoordeelt je. Zo leert het bestuur jou goed kennen. Dat vergroot je kansen op een baan na het afronden van je opleiding.

Verbinding
Jouw studie bij Hogeschool Inholland heeft een krachtige verbinding met de beroepspraktijk. Je leert daarom naast de theorie ook concrete inzichten en vaardigheden die je na je opleiding direct kan gebruiken in je loopbaan. Jij en Inholland zijn daarbij partners in jouw professionele ontwikkeling. Hieronder lees je hoe je de studie doorloopt.

Studievormen

 • Theorie
  Voorafgaand aan de opleiding neem je deel aan een driedaagse startseminar in Den Haag. Voor de rest volg je je studie grotendeels via de digitale leeromgeving. Er is geen vast lesrooster met colleges, maar je volgt wel een programma samen met anderen en via begeleiding op digitale leerplatforms. In de DigiPabo studeer je uiteraard veel thuis, of op een andere plek naar keuze. De leerstof sluit je af met verslagen, portfolio’s en tentamens. Deze tentamens vinden vier keer per jaar plaats op zaterdag in Den Haag. Herkansingen maak je op doordeweekse dagen samen met studenten van de reguliere Pabo-opleiding. Woon je in het buitenland? Dan kun je na overleg daar je tentamens maken.
 • Praktijk
  Je loopt één dag per week stage. Gedurende je opleiding doe je dat in verschillende groepen op meerdere basisscholen. Zo ontdek je welke leeftijdsgroepen en welk schoolprofiel het beste bij jou aansluit.
 • Projectmatig werken
  Je voert verschillende opdrachten uit: zelfstandig en samen met studiegenoten, ondersteund door je praktijkschool en/of je begeleider van Inholland.
 • Onderzoek
  Je geeft les en studeert, maar doet daarnaast ook onderzoek. Het (afstudeer)onderzoek is dé manier om dieper in bepaalde onderwijsthema's te duiken en je te specialiseren in een richting die jou het meeste aanspreekt. Meestal voer je onderzoek uit op/voor de praktijkschool.

Vakken

TaalNederlandsEngelsLogopedieLezenSchrijvenRekenenWiskundeWereldoriëntatieAardrijkskundeGeschiedenisNatuur & techniekKunstzinnige oriëntatieBeeldende vormingMuziekDansDramaLevensbeschouwelijke vormingBewegingsonderwijs

Jaar 2

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep en verbreed je je kennis en vaardigheden. Nog steeds maak je veel uren voor de klas. Je werkt aan verbreding en verdieping van de theorie en de praktijk uit het eerste jaar.

In dit jaar concentreer je je op jouw vakdidactische vaardigheden: hoe kun jij nog beter lesgeven? Als stagiair blijf je voor de klas staan: gemiddeld een dag per week.

Vakken

TaalNederlandsEngelsLogopedieLezenSchrijvenRekenenWiskundeWereldoriëntatieAardrijkskundeGeschiedenisNatuur & techniekKunstzinnige oriëntatieBeeldende vormingMuziekDansDramaLevensbeschouwelijke vormingBewegingsonderwijs

Jaar 3

Derde jaar

De eerste helft van het derde jaar gaat over leerlingenzorg. Hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen? Wat komt er kijken voor kinderen die extra hulp nodig hebben? In het tweede halfjaar is het tijd om je te specialiseren. Je maakt zelf de keuze op basis van je persoonlijke wensen en ambities.

Specialisatie
Het onderwijs vraagt steeds meer om specialisten. Werk daarom aan je persoonlijk profiel en maak jezelf extra aantrekkelijk als toekomstige leerkracht door duidelijke keuzes te maken in ons onderwijsaanbod. Word specialist in een bepaald vak of voeg pakketten toe aan je curriculum met thema's als grootstedelijk onderwijs, internationalisering, leerlingenzorg of leiderschap. Je kunt ook kiezen welke groep leerlingen je lesgeeft: onder- of bovenbouw op een basisschool, vmbo of speciaal onderwijs.

Ondertussen
Op jouw praktijkschool draai je inmiddels mee als volwaardige leerkracht. Natuurlijk werk je nog verder aan je vaardigheden. Als je wilt, kies je voor een stage in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

Jaar 4

Vierde jaar

Je gaat afstuderen. Hiervoor loop je je laatste stage: de afstudeerstage van een aantal dagen in de week. Je draait als een zelfstandige leerkracht mee. Je krijgt alle verantwoordelijkheid om je lessen te ontwerpen en uit te voeren.

Daarnaast werk je aan je afstudeeronderzoek. Overleg met je praktijkschool waar je praktijkgerichte onderzoek over gaat. En benut al je onderzoeksvaardigheden die je tijdens je opleiding hebt opgedaan. Samen met medestudenten vorm je een afstudeerkring, met steun van een afstudeerbegeleider van Inholland.

Bachelor of Education
Als je de Pabo met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Education noemen.

Deeltijdvarianten

Deeltijdvarianten

Met de DigiPabo kies je voor flexibiliteit. Je krijgt veel ruimte om werken en studeren te combineren. Je hebt de vrijheid om je studie binnen het jaarprogramma in te delen zoals jij dat wilt. Je studeert zelfstandig en op afstand, onder persoonlijke begeleiding van deskundige docenten. Die begeleiding staat bij ons voorop, zodat de opleiding op afstand toch dichtbij voelt. Er is geen vast lesrooster met colleges, maar je volgt wel een programma samen met anderen en via begeleiding op digitale leerplatforms. En omdat je de fysieke plek waar je studeert zelf bepaalt, ben je alleen voor toetsen en stages reistijd kwijt.

Flexibele studieduur
De DigiPabo duurt drie of vier jaar, en verkort zelfs maar twee jaar. Dit is afhankelijk van je vooropleiding. Hierna ben je bevoegd om les te geven aan alle groepen in het (speciaal) basisonderwijs en in de onderbouw van het praktijkonderwijs. Met de DigiPabo heb je ook een goede basis als beleidsmedewerker op een school of bij een schoolbegeleidingsdienst.

Varianten
Hoe word jij een zelfstandige leerkracht? De manier waarop bepaal je zelf. Kies hiervoor uit de volgende varianten van de DigiPabo:

 • Helemaal op afstand
  Je studeert zelfstandig thuis zonder vast lesrooster met colleges. Alleen toetsen leg je af op onze locatie in Den Haag. Zo heb je alle vrijheid om je opleiding rond je werk en privéleven te plannen. Al vraagt dit wel een goede planning en discipline.
 • Deels op afstand
  Je volgt de opleiding voor het grootste deel op afstand. Tweemaal per tien weken volg je één dag college op onze locatie in Dordrecht. Daarmee krijg je extra begeleiding en kun je sparren met docenten en studiegenoten.
 • Verkorte deeltijd (ook volledig op afstand)
  Sta jij het liefst zo snel mogelijk met een diploma voor de klas? We bieden ook een verkorte opleiding aan. Die duurt minimaal twee jaar. Om toegelaten te worden tot deze variant heb je een hbo- of wo-diploma nodig. Samen met jou kijken we of je de juiste vooropleiding, werkervaring en capaciteiten hebt. Houd er rekening mee dat je veel aan zelfstudie doet en de nodige praktijkervaring moet opdoen in een kortere tijd. Dit vraag een goede planning en discipline.
 • Regulier deel- of voltijd
  Kies je liever voor onderwijs met regelmatig colleges, dan is de reguliere deeltijd misschien iets voor jou. Je volgt colleges op een van de Inholland-locaties: één dag per week of twee avonden per week, dit verschilt per locatie. En als je volop tijd hebt om te studeren, kun je natuurlijk ook kiezen voor onze voltijdopleiding.

Al werken als leraar
Wil je al tijdens je studie als leraar werken? Dat kan als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond en de (Verkorte) Deeltijd (Digi)Pabo volgt. In principe vanaf een half jaar na de start van je opleiding mag een schoolbestuur je in dienst nemen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Een schoolbestuur kan bij de locatie waar jij studeert een geschiktheidsverklaring aanvragen via onderstaande formulieren:

DigiPabo I Inholland I Aileen Drenth

“Het is niet alleen studeren en taken afvinken. Je moet er vooral ook van genieten”

Aileen Drenth, student

Lees haar verhaal

Open Avond 13 december

Bekijk wat je kunt verwachten

Haal het beste uit Leraar Basisonderwijs Digitaal (DigiPabo) deeltijd

Stage

Lesgeven leer je vooral door te doen en daadwerkelijk voor de klas te staan. Misschien vind je een stageplek op een aansprekende school bij jou in de buurt. Maar natuurlijk kan het praktijkbureau van de DigiPabo jou ook matchen met een school. Je loopt een dag per week stage in een leeftijdsgroep naar keuze. Het is een uitdagende sprong in het diepe: de praktijkschool zet jou in als een volwaardige leerkracht. Op die manier werk je van begin af aan optimaal aan je competenties. Je leert het onderwijs goed kennen doordat je elke periode wisselt van klas, en van praktijkschool. In het derde studiejaar kan je je stage ook lopen in het speciaal (basis)onderwijs of op een vmbo-school.

De groepsleerkracht van de praktijkschool begeleidt je, een schoolopleider verbonden aan het basisschoolbestuur beoordeelt je. Zo leert het bestuur jou goed kennen. Dat vergroot je kansen op een baan na het afronden van je opleiding.

Studiebegeleiding

Je bent zelf verantwoordelijk voor een voortvarend leerproces. Uiteraard ondersteunen we jou hierbij. Zo krijg je persoonlijke studiebegeleiding van docenten van de opleiding. Samen bespreken jullie jouw studievoortgang. Ook begeleiden en coachen ze jou bij het opzetten van het portfolio Professionalisering. De vakdocenten begeleiden je ook vakinhoudelijk. Werk je in een projectgroep met andere studenten? Dan is er altijd een tutor die de groep ondersteunt. En als stagiair kun je uiteraard terugvallen op de praktijkbegeleider van jouw basisschool en een docent van Inholland. Bij specifieke leerproblemen adviseert onze studentendecaan je graag.

Nieuws over de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228