Leraar Basisonderwijs Digitaal (DigiPabo) deeltijd

Toelatingseisen DigiPabo deeltijd

Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Na je inschrijving bij Studielink doe je de Studiekeuzecheck, zodat je nog zekerder weet dat je de goede opleiding hebt gekozen.

Landelijke toelatingstoets

Naast het hebben van een havo- of mbo 4-diploma, moet je vóóraf aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Hiervoor doe je een landelijke toelatingstoets. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet. Kijk voor meer informatie op: goedvoorbereidnaardepabo.nl

Pabo Cito certificaten
Wanneer je in september wil starten met de Pabo-opleiding, kan je vooralsnog in juni, juli of augustus de toelatingstoetsen maken. Indien de toelatingstoetsen niet of in beperkte mate doorgaan, dan stroom je onder voorbehoud in. Je dient vervolgens vóór 1 januari 2022 aan te tonen dat je aan de gestelde vooropleidingseisen voldoet. Je kan gebruikmaken van de verschillende toetsvensters die hiervoor tot eind 2021 openstaan. Ook hierbij geldt dat je voor elk van de toetsen één herkansingsmogelijkheid hebt. Op het moment dat je op 1 januari 2022 niet aan de gestelde vooropleidingseisen voldoet, dien je de opleiding alsnog te verlaten.

Goed om te weten
Door de maatregelen rondom het coronavirus verloopt de afname van de toelatingstoetsen voor de Pabo anders.
Lees meer over de aangepaste afname

Havo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Vwo

Profiel Economie & Maatschappij

Profiel Cultuur & Maatschappij

Profiel Natuur & Gezondheid

Profiel Natuur & Techniek

Diploma zonder profiel

Mbo en andere

Mbo-4 diploma

Hbo- of wo-propedeuse

Hbo- of wo-bachelor

Diploma gelijkwaardig aan bovengenoemde diploma's. 

Mbo 3 of lager

In de diverse media is gesuggereerd dat de toelatingstoetsen voor de pabo worden afgeschaft. Minister Van Engelshoven heeft in een overleg met de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat daar op dit moment geen sprake van is. De minister heeft aangegeven de opbrengsten van een landelijk onderzoek naar de toelatingstoetsen af te wachten. Op grond van de resultaten van dit onderzoek zal ze opnieuw in gesprek gaan met de Tweede Kamer en zal er een besluit over deze toelatingstoetsen worden genomen.

Meer uitleg over toelating

Ander diploma

Je hebt een diploma mbo zonder niveauaanduiding, of een ander Nederlands diploma

In het algemeen kun je met de opleiding starten als je diploma vergelijkbaar is met een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Nadat je je hebt aangemeld, beoordeelt Inholland je diploma. Is de uitslag negatief en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je laten zien dat je toch geschikt bent om de opleiding te volgen via de Toelatingstoets.

Lees meer over de Toelatingstoets >

Geen bachelor, wel vwo-diploma

Vwo-route

Heb je in het verleden wel je vwo-diploma gehaald en ben je wellicht aan een bachelor begonnen, maar heb je die niet afgemaakt? Doordat je geen bachelordiploma hebt, kom je niet in aanmerking voor de Verkorte Deeltijd. Je kunt wel in deeltijd de vwo-route volgen en in maximaal 3 jaar voor de klas staan. De vwo-route wordt volledig digitaal aangeboden op onze locatie in Den Haag. Dat betekent dat er geen fysieke contactmomenten zijn. Je draait mee met de studenten die het verkorte traject van de DigiPabo volgen.

Meer weten?
Bekijk de vwo-route in deeltijd, of mail naar pabo.denhaag@inholland.nl.

Buitenlandse vooropleiding

Je hebt een buitenlandse vooropleiding

Als je een diploma in het buitenland hebt gehaald en wilt studeren bij Inholland, ben je ook van harte welkom. Daarvoor moet je diploma wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma havo, vwo of mbo-4. Om de lessen te kunnen volgen, moet je daarnaast het Nederlands voldoende verstaan, spreken en schrijven. Alleen dan haal jij het maximale uit je studie bij Inholland. Daarom moeten studenten met een buitenlandse vooropleiding laten zien dat zij de Nederlandse taal beheersen op niveau B2 (Europese Referentiekader). Dit kan onder andere met een diploma NT2-programma II (onderdelen lezen, schrijven, spreken en luisteren). Je kunt een NT2-examen afleggen bij DUO.

Wanneer je een Nederlandstalige opleiding gaat volgen aan Hogeschool Inholland moet je kunnen aantonen dat alle vier de onderdelen van het Staatsexamen Nt2 op uiterlijk 1 september 2022 zijn behaald. Het Staatsexamen Nt2 wordt op het laatst in juli aangeboden.

Al werken als leraar

Al werken als leraar

Wil je al tijdens je studie als leraar werken? Dat kan als je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond en de (Verkorte) Deeltijd (Digi)Pabo volgt. In principe vanaf een half jaar na de start van je opleiding mag een schoolbestuur je in dienst nemen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Een schoolbestuur kan bij de locatie waar jij studeert een geschiktheidsverklaring aanvragen via onderstaande formulieren:

Studeer je bij Pabo Haarlem?

Mail dan naar de locatie voor informatie hoe het schoolbestuur jou kan aanmelden.

Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Kom je van het mbo?

Bereid de overstap naar het hbo goed voor met het Mbo-Pabo doorstroomprogramma. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor mbo-4 studenten die zich willen voorbereiden op de toelatingstoetsen van de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo). Ook als je tijdens jouw mbo-opleiding weinig onderwijsgerelateerde vakken hebt gehad, kun je dit traject volgen.

Lees meer over het Mbo-Pabo doorstroomprogramma

Voorbereidingscursussen

Moet je een toelatings- of deficiëntietoets maken?

Volg dan een van onze korte voorbereidingscursussen. Hiermee kun je de slagingskans van de toelatings- of deficiëntietoets namelijk flink verhogen. Ook als je je wilt bijscholen of je kennis wilt opfrissen, dan kun je bij ons terecht.

Bekijk onze voorbereidingscursussen >

Wil je straks een vliegende start maken? 

Bereid je dan voor op je nieuwe studie met een van onze zomercursussen. Speciaal voor de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) bieden wij de volgende cursussen aan: Zomercursus Rekenen (Pabo) en Summer School Haarlem.

Bekijk al onze zomercursussen

Voorbereiden op toelatingstoetsen

Locatie Rotterdam
Bij de drie Pabo’s in Rotterdam kun je een korte cursus volgen voor elk vak dat getoetst wordt bij de landelijke toelatingstoetsen. Een goede docent neemt je dan in vogelvlucht mee door de inhoudelijke stof die je moet kennen. En je hebt meteen contact met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden.

Meer informatie

Locatie Dordrecht
Ook bij de Pabo in Dordrecht kun je korte cursussen volgen om je voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen. Voor de volgende vakken zijn de volgende cursussen beschikbaar: natuur & techniek en geschiedenis.

Data en tijden
Natuur & techniek

 • Maandag 12 april, 19.30 – 21.00 uur
  Onderwerp: technieken
 • Maandag 17 mei, 18.30 -20.00
  Onderwerp: natuur

Geschiedenis

 • Maandag 19 april, 18.00 – 19.30 uur
  Onderwerp: periode 1 tot en met 5
 • Maandag 17 mei, 20.00 – 21.30 uur
  Onderwerp: periode 6 tot en met 10

Aanmelden
Meld je aan via pabo.dordrecht@inholland.nl.

 

Computer vereist

Ben je in het bezit van een computer?

Voor deze opleiding moet je de beschikking hebben over een up-to-date computer (bij voorkeur Windows) met een goede, snelle internetverbinding en een webcam. Daarnaast moet je voldoende vaardigheid hebben in het werken met de computer (Office, digitale video, e-mail en internet). Het is ook handig als je digitale foto’s en video’s kunt maken en illustraties kunt scannen.

Online Open Avond 9 februari

Meld je aan

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 • Weet je nog niet wat en waar je wilt studeren? Doe dan de online Studiekeuzetest, of volg een Studiekeuzeworkshop met andere studiekiezers.
 • Heb je al een beetje een idee welke opleiding je wilt volgen, en wil je nog een paar laatste punten checken? Stel dan je vraag aan een student of aan het Studie-informatiepunt. Ook kun je voor je studiekeuzevragen terecht bij één van onze vijf Studiekeuze Adviescentra.
 • Wil je kennismaken met de opleiding en de sfeer proeven? Bezoek dan een (online) Open Dag.
 • Heb je vragen en wil je persoonlijk contact met de opleiding? Laat je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!